Suszone pomidory koktajlowe z oregano [przepis]

blank
Suszone pomidory warto też przygotować z innych odmian.

Przywodzą na myśl smak lata, stąd warto mieć je w słoikach na jesiennie i zimowe wieczory. Idealnie smakują jako dodatek do sałatki, na kanapce, ale też jako przekąska. Suszone pomidory z dodatkiem aromatycznego oregano przygotowuje się łatwo i bez większego nakładu pracy. Spróbujcie sami!

Składniki:

  • 30 pomidorów koktajlowych
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • świeże oregano
  • sól, pieprz

Passata a pulpa pomidorowa. Różnice tkwią w szczegółach!

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Jak przygotować suszone pomidory koktajlowe z oregano?

  1. Pomidory przekroić na połówki.
  2. Czosnek przetrzeć przez praskę, dodać sól, pieprz, posiekane listki oregano, 4 łyżki
    oliwy i wymieszać.
  3. Przygotowaną oliwą z przyprawami polać pomidorki i wymieszać.
  4. Wyłożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, najlepiej, aby na siebie nie
    nachodziły.
  5. Piec w temperaturze 150°C ok. 50 min.
  6. Wyłączyć piekarnik i przetrzymać jeszcze 20 min.
  7. Po wysuszeniu przełożyć do słoika, dodać świeże listki oregano i zalać resztą oliwy.

blankPrzepis pochodzi z książki „Ziołowe smaki”. Książka dostępna jest na stronie internetowej
sklep.biokurier.pl.

Brak postów do wyświetlenia