Suszone pomidory z dodatkiem aromatycznego oregano przygotowuje się łatwo i bez większego nakładu pracy. Przywodzą na myśl smak lata, stąd warto mieć je w słoikach na jesiennie i zimowe wieczory. Idealnie smakują jako dodatek do sałatki, na kanapce, ale też jako przekąska.
Suszone pomidory – przepis

Suszone pomidory koktajlowe z oregano
Suszone pomidory są idealne do sałatek i jako dodatek do kanapek. Świetnie smakują też solo. I choć można je kupić w niemal każdym sklepie spożywczym, zachęcamy do tego, by zrobić je samemu (zwłaszcza jeśli macie swoje plony).Pamiętajcie, że pomidory to samo zdrowie i są łatwe w uprawie (przeczytaj, jak uprawiać pomidory bez chemii). Dodatkowo z ich udziałem można przygotować wiele smacznych i pożywnych dań. Przepis opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki" (kup w promocyjnej cenie 25,99 zł)
Składniki
- 30 pomidorów koktajlowych
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- świeże oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Pomidory przekrój na pół.
- Czosnek przetrzyj przez praskę. Dodaj sól, pieprz, posiekane listki oregano, 4 łyżki oliwy i wymieszaj.
- Tak przygotowaną oliwą z przyprawami polej pomidorki i wymieszaj.
- Wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, najlepiej, aby na siebie nie nachodziły.
- Piecz pomidorki w temperaturze 150°C ok. 50 min.
- Wyłączyć piekarnik i przetrzymaj pomidory jeszcze 20 min. Kiedy będą suche, przełóż do słoika, dodaj świeże listki oregano i zalej resztą oliwy.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!
Suszone pomidory – właściwości
Więcej na temat prozdrowotnych właściwości pomidorów przeczytasz w naszym artykule: Pomidor – skarbnica likopenu i witamin.