Kiszone pomidory to ciekawy pomysł na to, by ze smaku warzyw skorzystać poza sezonem. Jak przygotować taki przetwór?
By przygotować kiszone pomidory* potrzebujesz:
- dowolną ilość pomidorów twardych, najlepiej podłużnych
- 4 podłużne kawałki chrzanu
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 6 ziarenek pieprzu kolorowego
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 koszyczek kopru z ziarnkami
Zalewa:
- 1 l gorącej przegotowanej wody
- 2 płaskie łyżki soli
*Składniki na 1 słoik (700 ml)
→ Przeczytaj również: Co zrobić z pomidorów?
Kiszone pomidory – jak je przygotować?
Pomidory myjemy. Nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką. Do każdego słoika wkładamy połowę porcji dodatków. Układamy pionowo pomidory i dodajemy drugą połowę dodatków. Całość zalewamy gorącą zalewą sporządzoną z wody i soli. Słoiki zakręcamy i odwracamy na ściereczkę do góry dnem, pozostawiamy na 4 do 5 dni w ciepłym miejscu. Następnie wynosimy do piwnicy. Takie pomidory nadają się do sporządzenia różnych dań, np. zup. Stanowią też świetny dodatek do potraw.
Dowiedz się więcej na temat właściwości zdrowotnych pomidora
Autorką przepisu jest Jadwiga Smolińska. Przepis na kiszone pomidory pochodzi z książki „Kuchnia jak u mamy. Domowe smaki Jadzi”.