Teraz czytasz...
Kiszone pomidory [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Kiszone pomidory [przepis]

Kiszone pomidory to ciekawy pomysł na to, by ze smaku warzyw skorzystać poza sezonem.  Jak przygotować taki przetwór? 

By przygotować kiszone pomidory* potrzebujesz:

  • dowolną ilość pomidorów twardych, najlepiej podłużnych
  • 4 podłużne kawałki chrzanu
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2  listki laurowe
  • 6 ziarenek pieprzu kolorowego
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 koszyczek kopru z ziarnkami

Zalewa:

  • 1 l gorącej przegotowanej wody
  • 2 płaskie łyżki soli

*Składniki na 1 słoik (700 ml)

Kiszone pomidory – jak je przygotować?

Pomidory myjemy. Nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką. Do każdego słoika wkładamy połowę porcji dodatków. Układamy pionowo pomidory i dodajemy drugą połowę dodatków. Całość zalewamy gorącą zalewą sporządzoną z wody i soli. Słoiki zakręcamy i odwracamy na ściereczkę do góry dnem, pozostawiamy na 4 do 5 dni w ciepłym miejscu. Następnie wynosimy do piwnicy. Takie pomidory nadają się do sporządzenia różnych dań, np. zup. Stanowią też świetny dodatek do potraw.

Z pomidorów możesz przygotować także pyszną passatę

Autorką przepisu jest Jadwiga Smolińska. Przepis na kiszone pomidory pochodzi z książki „Kuchnia jak u mamy. Domowe smaki Jadzi”.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.