Jesienny numer Biokuriera oddajemy w ręce naszych Czytelników. To idealna lektura do popołudniowej kawy, którą warto delektować się przy kawałku placka ze śliwkami lub ciasta marchewkowego. O czym tym razem przeczytacie?
Jesienny numer Biokuriera: moc inspirujących tematów
Po powrocie z wakacji, kiedy do pracy zasiedliśmy z głową pełną pomysłów, opracowywaliśmy tematy, które mogą Was zainteresować. Na warsztat wzięliśmy kwestie związane z polską tradycją kulinarną, ale i nowoczesnymi trendami. Poprosiliśmy też o wypowiedzi ekspertów, którzy zabrali głos na tematy związane ze zdrową dietą.
Już na pierwszych stronach przeczytacie o pospolitej by się wydawało kaszy, która dawniej królowała na polskich stołach. Odeszła w zapomnienie, gdy wyprały ją ziemniaki, jednak dziś ponownie wraca do łask. Przeczytajcie więc, która z kasz jest najzdrowsza, jak gotować jej poszczególne rodzaje oraz w jaki sposób ją podawać, by była smaczna i pożywna.
W najnowszym numerze Biokuriera prezentujemy też Kuchnię Jarską, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Gaj. To reedycja popularnej na początku XX wieku książki kucharskiej, w której zaprezentowane zostały przepisy na dania kuchni roślinnej (z małymi wyjątkami). Okazuje się, że choć to pozycja sprzed 100 lat, nadal pozostaje aktualna, o czym spróbują przekonać Was Joanna i Michał Litwińscy, którzy na podstawie przepisów z książki przygotowali blinki i knedle ze śliwkami.
→ Zobacz przepis na: placek ze śliwkami opracowany na podstawie receptury z „Kuchni Jarskiej”
Sprawdziliśmy też dla Was, na jakim oleju smażyć i dlaczego wybór tłuszczu nigdy nie powinien być przypadkowy. Odpowiadamy na pytania: na co zwracać uwagę przy jego zakupie, co oznacza fraza „olej z pierwszego tłoczenia” i jak nie wpaść w sieć marketingowych sztuczek.
W najnowszym numerze Biokuriera rzucamy też okiem na białko, które stanowi podstawowy element naszej diety. Wiedza na jego temat nierzadko jednak ogranicza się do produktów dla sportowców. A ile potrzebujemy go na co dzień? Gdzie je znajdziemy? I co się dzieje, gdy przyjmujemy go w nadmiarze? Zachęcamy do lektury!
Przygotowaliśmy też tematy dla rodziców, a wśród nich ten, który budzi sporo emocji. Sprawdziliśmy bowiem, czy dieta dzieci ma wpływ na ich zachowanie, samopoczucie i zdolność do nauki. Które ze składników są na cenzurowanym, a których nie powinno zabraknąć w codziennym jadłospisie? Z odpowiedzą na te pytania spieszy dietetyk, mgr Izabela Daniel-Kalicka.
Idąc z duchem less waste, krytycznie spojrzeliśmy też na wyprawkę dla noworodka. Bazując na własnym doświadczeniu sprawdzamy, co faktycznie jest niezbędne małemu dziecku, czego nie potrzebuje i na czym nie należy oszczędzać.
→ Jeśli jesteś zainteresowany tematami parentingowymi, zapraszamy na stronę mamywsieci.pl. Piszemy o sprawach ważnych i ciekawych. Opieramy się na aktualnej wiedzy i rozmawiamy z ekspertami. Zachęcamy też do śledzenia nas na FB i Instagramie, gdzie oprócz najświeższych wiadomości, są też konkursy z nagrodami.
Najnowsze wieści z branży
Stojąc u progu wydarzeń targowych, w jesiennym czasopiśmie Biokurier bliżej poznacie również markę BioFood, która od 1994 roku sprzedaje wysokiej jakości soki ekologiczne (ich specjalnością są soki kiszone). Pod koniec lata firmę odwiedził Karol Przybylak, który wspólnie z właścicielami świętował 30-lecie działalności marki. Dowiedział się też, jakie nowości pojawią się w ofercie niebawem i podzielił się tą wiedzą w swoim artykule.
Czasopismo Biokurier to nie tylko artykułu przygotowane wraz z ekspertami, ale też inspirujące przepisy, wiadomości z branży oraz nowości produktowe. Magazynu szukajcie w sklepach z ekologiczną żywnością. Wiemy jednak, że Biokurier szybko znika, więc by mieć gwarancję ciekawej lektury, zachęcamy Was do prenumeraty indywidualnej.
Biokuriera możecie też czytać online (numer bieżący i archiwalne). Zapraszamy Was również do naszego serwisu, gdzie codzienne staramy się przyjść do Was z nowymi treściami.