Teraz czytasz...
Jesienny numer Biokuriera już dostępny!
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Jesienny numer Biokuriera już dostępny!

Agnieszka Gotówka

Jesienny numer Biokuriera oddajemy w ręce naszych Czytelników. To idealna lektura do popołudniowej kawy, którą warto delektować się w ostatnich promieniach letniego słońca. O czym tym razem przeczytacie?

Jesienny numer Biokuriera: moc inspirujących tematów

Po powrocie z wakacji, kiedy do pracy zasiedliśmy z głową pełną pomysłów, opracowywaliśmy tematy, które mogą Was zainteresować. Na warsztat wzięliśmy kwestie związane z polską tradycją kulinarną, ale i nowoczesnymi trendami. Poprosiliśmy też o wypowiedź ekspertów, którzy zabrali głos na tematy związane ze zdrową dietą.

Już na pierwszych stronach przeczytacie o tortilli. Dowiecie się, jaka jest jej oryginalna nazwa, jak długą ma tradycję i jaką mąkę wykorzystuje się do jej przygotowania. Joanna i Michał Litwińscy podpowiedzą też, jak sprawić, by nasza domowa tortilla była tak smaczna, jak w najlepszych meksykańskich restauracjach. A jeśli chcecie przeczytać więcej kulinarnych ciekawostek, zajrzycie do innych artykułów tych autorów [kliknij].

Próbujemy też odczarować brukselkę. Choć bywa nazywana warzywem młodości i słynie z wielu prozdrowotnych właściwości, Polacy sięgają po nią niechętnie. Dlaczego? Zastanawiamy się nad tym wraz z dietetyczkami: Aleksandrą Włoczysiak i Pauliną Ihnatowicz.

Kulinarną przygodą było też pisanie o potrawach mącznych, które w Polsce są bardzo popularne. Poruszyliśmy temat ich historii, smaku i regionalnego nazewnictwa. Poprosiliśmy też dr inż. Katarzynę Kowalcze o wypowiedź na temat walorów zdrowotnych klusek, pyz i kopytek.

drukowany biokurier

Nietolerancja laktozy i jogurty roślinne pod lupą

A skoro o zdrowiu mowa, informujemy, że Katarzyna Jankowska, autorka bloga i serii książek „Mama Alergika Gotuje”, napisała dla Was artykuł dotyczący nietolerancji laktozy. Dowiecie się z niego, jakie są jej objawy i co można jeść, by nie narazić się na przykre dolegliwości.

Pod lupą mgr inż. Paula Nagel, eksperta ds. żywienia w Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej i Centrum Dietetycznym Online NIZP-PZ PIB w Warszawie, znalazły się jogurty roślinne. Czy spełniają podobną rolę jak fermentowana żywność w kubeczkach? Jaki jest ich skład? I czy jest dla nich miejsce w dobrze zbilansowanej diecie?

W najnowszym numerze nie mogło też zabraknąć tematyki związanej z serwisem mamywsieci.pl, na który serdecznie zapraszamy! Tym razem na tapet wzięliśmy temat szczególnie ważny: zespół stresu elektronicznego. Z artykułu dowiecie się, czym jest i dlaczego nie tylko dzieci są narażone na jego wystąpienie.

Czasopismo Biokurier to nie tylko artykułu przygotowane wraz z ekspertami, ale też inspirujące przepisy, wiadomości z branży oraz nowości produktowe. Magazynu szukajcie w sklepach z ekologiczną żywnością. Wiemy jednak, że Biokurier szybko znika, więc by mieć gwarancję ciekawej lektury, zachęcamy Was do prenumeraty (kliknij, by dowiedzieć się, jak ją zamówić).

Biokuriera możecie też czytać online (zobacz archiwalne numery). Zapraszamy Was również do naszego serwisu, gdzie codzienne staramy się przyjść do Was z nowymi treściami.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.