Jesienny numer Biokuriera oddajemy w ręce naszych Czytelników. To idealna lektura do popołudniowej kawy, którą warto delektować się w ostatnich promieniach letniego słońca. O czym tym razem przeczytacie?
Jesienny numer Biokuriera: moc inspirujących tematów
Po powrocie z wakacji, kiedy do pracy zasiedliśmy z głową pełną pomysłów, opracowywaliśmy tematy, które mogą Was zainteresować. Na warsztat wzięliśmy kwestie związane z polską tradycją kulinarną, ale i nowoczesnymi trendami. Poprosiliśmy też o wypowiedź ekspertów, którzy zabrali głos na tematy związane ze zdrową dietą.
Już na pierwszych stronach przeczytacie o (nie)pospolitej marchwi. Niby każdy dobrze ją zna, ale czy wiesz, skąd pochodzi, czy faktycznie jest najpopularniejszym warzywem na świecie i czy zawsze była pomarańczowa i słodka? Niektóre z odpowiedzi na te pytania mogą zaskoczyć 😉
Próbujemy też odkryć magię rosołu. Tę szlachetną zupę znajdziemy chyba w każdej szanującej się restauracji z kuchnią polską, często gości na weselach i bankietach. Jest też serwowana w naszych domach, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, bo nic tak dobrze nie rozgrzewa, jak szklanka gorącego wywaru. I choć może się wydawać, że jego przygotowanie to nic prostszego, zrobienie dobrego rosołu to prawdziwa sztuka! Postanowiliśmy zatem zapytać doświadczonych kucharzy, jak się do tego zabrać, jakie przyprawy dodać oraz co zrobić z mięsa i warzyw.
Sprawdź → przepis na wegański rosół
Kulinarną przygodą było też pisanie o włoszczyźnie, a także o bulionach, rosołowych kostkach i skoncentrowanych mieszankach warzyw, które wielu z nas dodaje do zup i sosów. Ale czy to zdrowe rozwiązanie? Z Violą Grzelką, autorką serii książek „Mamucie Przysmaki„, zachęcimy was również do przygotowania domowej przyprawy do zup, którą możecie zrobić na zapas i mieć zawsze pod ręką. Z kolei Paweł Płaczek, autor książki „Menu kryzysowe”, podpowie, jak zrobić bulion z obierek warzyw.
By zamknąć temat zup, napisaliśmy też o ich walorach. Zachęcimy do ich przygotowania, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, i postaramy się przekonać was, że to dobra odpowiedź na oszczędne gotowanie.
Sprawdź → przepis na tradycyjną zupę grzybową
Najnowsze wieści z branży
Stojąc u progu wydarzeń targowych, w jesiennym czasopiśmie Biokurier bliżej poznacie również markę BioFood, która od 1994 roku sprzedaje wysokiej jakości soki ekologiczne (ich specjalnością są soki kiszone).
Wspólnie świętujemy też z Niro-Bio 20-lecie działalności. Jak zmieniła się marka na przestrzeni lat? Od czego wszystko się zaczęło? I jakie ma plany na przyszłość? Odpowiedzi na te pytania udzielili założyciele marki – Urszula i Krzysztof Romańczykowie.
Czasopismo Biokurier to nie tylko artykułu przygotowane wraz z ekspertami, ale też inspirujące przepisy, wiadomości z branży oraz nowości produktowe. Magazynu szukajcie w sklepach z ekologiczną żywnością. Wiemy jednak, że Biokurier szybko znika, więc by mieć gwarancję ciekawej lektury, zachęcamy Was do prenumeraty indywidualnej.
Biokuriera możecie też czytać online (numer bieżący i archiwalne). Zapraszamy Was również do naszego serwisu, gdzie codzienne staramy się przyjść do Was z nowymi treściami.