Biokurier otwierający 2025 rok już dostępny! Staraliśmy się zawrzeć w nim jak najwięcej dobrej jakości tekstów. Przeczytajcie, co dla Was przygotowaliśmy.
Zimowy Biokurier na długie wieczory. Co w numerze?
Zima to czas, kiedy teoretycznie jemy mniej warzyw i owoców. W praktyce jednak mamy do nich dostęp przez cały rok, co warto wykorzystać, bo stanowią źródło wielu cennych witamin i minerałów. Dobrym przykładem jest tu marchew. Zawiera spore ilości beta-karotenu (stąd jej intensywnie pomarańczowy kolor), który w błonie śluzowej jelita cienkiego i wątrobie przekształca się w witaminę A (100 gramów warzywa dostarcza 104 proc. jej zalecanej dziennej dawki). Wspomaga wzrok, wzmacnia układ odpornościowy i pozwala zachować zdrową skórę. Co zrobić z marchewki? Jak przygotować z niej sok oraz na co zwrócić uwagę przy jego zakupie? O tym przeczytasz w naszym artykule.
→ Dowiedz się, jak przechowywać marchew.
Dzielimy się też przepisami na dania z marchewki, a szczególnie polecamy kluski marchewkowe.
Odczarowujemy też otręby, które przez lata uważane były za nudne, niesmaczne i odpowiednie jedynie dla zwierząt hodowlanych. Dziś przywraca się im należyty szacunek. Sprawdzamy, dlaczego na niego zasługują. Postanowiliśmy też bliżej przyjrzeć się odmianom ryżu. Która będzie odpowiednia do risotto, a która do sushi? I jak gotować ryż, by się nie sklejał i był smaczny? Odpowiedzieliśmy na te pytania.
Zajrzeliśmy też do „Kuchni jarskiej i wyszukaliśmy dla Was przepis na ryż po holendersku. Uwaga: ten przepis ma prawie 100 lat!
Skąd popularność diety keto?
No właśnie, skąd? Zachwycają się nią celebryci, polecają dietetycy i sportowcy, a posiłki ketogeniczne ma w swojej ofercie wiele firm cateringowych. Mało kto wie, że nie mamy do czynienia z żadną innowacją w świecie dietetyki. Od prawie wieku jest bowiem wykorzystywana w terapii napadów padaczkowych (zwłaszcza padaczki lekoopornej u dzieci) oraz wrodzonych wad metabolicznych. W świecie nauki pojawiają się też doniesienia, że niesie również korzyści w przypadku otyłości, cukrzycy typu 2 i zespołu policystycznych jajników, a także zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Brzmi obiecująco, prawda?
Ale jest i druga strona medalu. Dieta ketogeniczna jest szalenie wymagająca, o czym nie wolno zapominać. Na jakich założeniach się opiera? I kiedy faktycznie warto rozważyć jej stosowanie?
Zostając w temacie diet, z Elżbietą Przygocką, autorką książki „Ułóż sobie zdrowie” sprawdziliśmy też, jak obliczyć swoje BMI i należną masę ciała oraz ile wody powinniśmy wypijać.
Dlaczego sen jest ważny?
Sen to jedna z podstawowych potrzeb fizjologicznych, na zaspokajaniu której spędzamy niemal 1/3 życia. Mimo to bagatelizujemy jego znaczenie. A tymczasem zaburzenia snu mogą zwiększać ryzyko poważnych chorób, m.in. otyłości, nadciśnienia tętniczego i depresji.
Sen jest nam bardzo potrzebny, ponieważ w jego trakcie dochodzi do regulacji wielu niezwykle istotnych dla naszego organizmu procesów. Normalizuje się nie tylko układ autonomiczny, ale też układ krążenia, wartości ciśnienia tętniczego i uwalnianie hormonów. Patrząc od strony neurologicznej, sen zapewnia nam lepszą pamięć i dobre procesy poznawcze
– mówi prof. dr hab. n. med. Monika Białecka z Zakładu Farmakokinetyki i Terapii Monitorowanej Wydziału Medycyny i Stomatologii PUM w Szczecinie.
Dlaczego więc bagatelizujemy jego znaczenie? Dlaczego mówi się, że „współczesny świat nie śpi”? I jakie grzechy główne popełniamy w sypialni? O tym w najnowszym numerze Biokuriera.
Zapraszamy na portal mamywsieci.pl. Znajdziecie tam mnóstwo ciekawych tematów i wywiadów. Piszemy rzetelnie, bazując na dobrych źródłach oraz wypowiedziach ekspertów. To przestrzeń stworzona przez rodziców dla rodziców. I Ty możesz znaleźć tam miejsce dla siebie! Ostatnio podejmowane przez nas tematy to:
- Rozwód a dzieci: jak je wspierać, gdy rodzice się rozstają?
- Melisa w ciąży: bezpieczeństwo, właściwości i zastosowanie
- Krztusiec niesłusznie zapomniany
- Zaburzenia opozycyjno-buntownicze: objawy i przyczyny
Wiadomości z rynku produktów ekologicznych
W zimowym numerze Biokuriera znajdziecie też artykuł na temat mydła wiedeńskiego. Z Wydawnictwem Gaj szykujemy się też do wiosny. Mamy „Plan na warzywnik” i działamy metodą Winter Sowing, którą w książce „Zimowy wysiew” doskonale opisuje Natalia
Wantusiak-Łodej.
Nie zapomnieliśmy również o przeglądzie najnowszych wiadomości z branży. Podajemy najnowsze dane z Polski dotyczące rynku żywności ekologicznej i jakie wieści płyną z raportów działających w branży żywności ekologicznej spółek notowanych na giełdzie. A jeśli chcecie być na bieżąco, zapraszamy na BIOprofit.info – portal biznesowy oraz katalog firm i produktów dla branży żywności ekologicznej i kosmetyków naturalnych.
Biokurier w druku czy on-line? A może z dostawą do domu?
Tak jak my się różnimy, tak staramy się dostosować do naszych Czytelników. Wielu z nas lubi nas w wersji tradycyjnej, po którą zapraszamy do sklepów z produktami ekologicznymi. Wiemy jednak, że nie wszystkim udaje się otrzymać nasz magazyn. By zatem móc go przeczytać i skorzystać z naszych przepisów oraz porad, zachęcamy do prenumeraty indywidualnej. Wykupując ją, otrzymujecie gazetę bezpośrednio do swojej skrzynki pocztowej pięć razy w roku.
A jeśli lubicie czytać on-line, przypominamy, że numer bieżący i numery archiwalne znajdziecie w naszym serwisie.