Lato to czas odpoczynku. W czasie wyjazdów nad morze, jezioro czy na działkę przyda się dobra lektura. Znajdźcie więc czas, by zajrzeć do nowego numeru Biokuriera, który dostępny będzie już za kilka dni. Przygotowaliśmy mnóstwo wartościowych treści i wiele przepisów idealnych na upalne dni.
Pora na pomidora!
Głównym tematem tego numeru uczyniliśmy… pomidora. Piszemy o jego cennych właściwościach i przetwórstwie, a wszystko to okrasiliśmy odrobiną historii. Nie zabraknie też wielu inspirujących przepisów.
Sporo miejsca poświeciliśmy również malinom, które już niedługo pojawią się w naszych ogrodach. Są symbolem lata, do tego smakują niemal wszystkim i są bardzo zdrowe. Nie zapomnieliśmy o przepisach na dania z malinami. W naszym magazynie nie zabraknie też informacji na temat rabarbaru.
Joanna i Michał Litwińscy przygotowali dla naszych Czytelników tekst dotyczący słonecznika, przybliżając 5 mniej znanych faktów na temat tej rośliny. Przeczytajcie, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.
Przybliżamy też wiedzę na temat aquafaby, która zrobiła zawrotną karierę nie tylko w świecie wegan. Czym jest? Jak ją przygotować i do czego stosować? Jak zrobić majonez z aquafaby? O tym dowiecie się z naszego materiału.
Przyjrzeliśmy się też wszystkim kolorom pieprzu. Mirosław Angielczyk opowiada, jakie działanie na organizm wywiera ta najpopularniejsza u nas przyprawa i do czego warto ją wykorzystać.
Przeczytaj nowy numer na ISSUU
Zdrowe wakacje z Biokurierem
Poruszamy też niezwykle ważny temat nadpobudliwości dzieci w odniesieniu do diety najmłodszych. Czy konserwanty i barwniki mają wpływ na zachowanie naszych pociech? Ile cukru powinny spożywać dzieci? Czy ADHD może być związane z niedoborem składników odżywczych? Na te i inne pytania odpowiedzi poszukaliśmy wraz ze specjalistami.
Lato, choć piękne, jest szczególnie trudnym czasem dla alergików. Katarzyna Jankowska (Mama Alergika Gotuje) dzieli się wiedzą na temat alergii na pyłki drzew, traw i chwastów. Podpowiada też, jak sobie radzić w tym okresie.
Opowiemy Wam również historię marki BetterLand. Małgorzata i Paweł Polochowie zdradzili nam, w jakich okolicznościach powstała firma i co stanowiło jej główną inspirację. Historia pełna emocji, wzruszeń i ciekawostek. Nie przeczytacie tego nigdzie indziej!
Podjęliśmy się też tematu marnowania żywności. Skala tego problemu w Polsce i na świecie jest ogromna. Do śmieci wyrzucamy jedzenie, ale i nasze pieniądze. Jak temu zapobiec? Podpowiadamy!
Maria Sikorska zajęła się tematem inkubatorów lokalnego przetwórstwa. Czym są i jak funkcjonują? W jaki sposób uzyskać dofinansowanie?
Nie zapomnieliśmy też o kosmetyce naturalnej. Tym razem Aleksandra Dul zachęca do wykorzystania ziół w trosce o piękno i urodę. Jak je dobrać, aby korzystnie wpłynęły na stan naszego ciała?
Zebraliśmy również dla Was najświeższe wieści z branży produktów ekologicznych.
Magazyn Biokurier znajdziecie w najlepszych sklepach z produktami ekologicznymi. Zachęcamy również do prenumeraty indywidualnej.