Marchew to popularne i zdrowe warzywo, które warto mieć w swojej kuchni przez cały rok. Aby jednak zachowała świeżość i wartości odżywcze na dłużej, trzeba wiedzieć, jak ją prawidłowo przechowywać.
Najlepsze warunki do przechowywania marchwi
Marchew nie lubi światła i najlepiej czuje się w chłodzie. Podstawą jest dobra cyrkulacja powietrza, by nie doszło do rozwoju pleśni.
→ To może Cię zainteresować: Co zrobić z marchewki? Najlepsze pomysły i 13 przepisów
Optymalna temperatura i wilgotność
Marchew, podobnie jak większość warzyw korzeniowych, najlepiej czuje się w chłodzie. Optymalna temperatura przechowywania to 0-4°C. W takich warunkach procesy metaboliczne zachodzą powoli, co zapobiega szybkiemu starzeniu się warzywa i utracie jego wartości odżywczych.
Niska temperatura hamuje rozwój bakterii i pleśni, które są głównymi przyczynami psucia się marchwi. Pomaga też utrzymać odpowiedni poziom wilgoci, dzięki czemu warzywo pozostaje jędrne i chrupiące. Spowalnia ponadto utlenianie witamin i innych składników odżywczych (marchew zachowuje więc swoje wartości odżywcze na dłużej).
Marchew, choć lubi wilgoć, nie może być zbyt mokra. Zbyt duża wilgotność sprzyja rozwojowi pleśni i może prowadzić do gnicia warzywa.
Unikanie etylenu w przechowywaniu marchwi
Etylen to gazowy hormon roślinny, który wpływa na wiele procesów fizjologicznych roślin, m.in. dojrzewanie owoców, opadanie liści czy starzenie się kwiatów. W przypadku niektórych owoców, takich jak jabłka, gruszki, banany czy awokado, produkcja etylenu wzrasta wraz z dojrzewaniem.
Marchew, choć nie produkuje dużych ilości etylenu, jest wrażliwa na jego działanie. Pod wpływem etylenu marchew może szybciej tracić świeżość, stawać się miękka, a nawet gorzka w smaku. Dodatkowo, etylen może sprzyjać rozwojowi chorób grzybowych.
Najwięcej etylenu wydzielają dojrzałe owoce, zwłaszcza jabłka, gruszki, banany, awokado, melony, brzoskwinie i śliwki. Nigdy więc nie kładź ich w pobliżu marchwi.
Warto pamiętać, że wrażliwy na etylen jest też seler, który pod jego wpływem może mięknąć i tracić aromat.

Tradycyjne metody przechowywania marchwi
Warzywa korzeniowe są uprawiane od lat. Ich zaletą jest możliwość długiego przechowywania, stąd dawniej chętnie je uprawiano, a po zebraniu plonów przechowywano, by móc cieszyć się ich smakiem jak najdłużej.
Przechowywanie marchwi w piasku
To jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod przechowywania marchwi. Piasek zatrzymuje wilgoć, która jest niezbędna do zachowania świeżości marchwi. Zapobiega też jej wysychaniu i utracie jędrności. Chroni przed nagłymi zmianami temperatury, zarówno przed mrozem, jak i nadmiernym ciepłem. Dodatkowo piasek, otulając marchew, ogranicza dostęp powietrza, co spowalnia procesy starzenia się warzywa.
Jak przygotować marchew do przechowywania w piasku?
- Do przechowywania w piasku nadają się tylko zdrowe, nieuszkodzone korzenie marchwi. Unikaj marchwi z oznakami gnicia, pleśni czy pęknięć.
- Marchew przeznaczoną do przechowywania delikatnie oczyść z ziemi, ale nie myj jej wodą. Wilgoć, która pozostałaby na korzeniach, mogłaby sprzyjać rozwojowi chorób.
- Przed umieszczeniem marchwi w piasku, odetnij jej zielone liście (nać). Pozostawienie naci powoduje, że marchew szybciej traci wilgoć i więdnie.
- Jeśli marchew była przechowywana w chłodnym miejscu, przed zakopaniem w piasku, warto pozwolić jej się ogrzać do temperatury pokojowej.
Jak przechowywać marchew w piasku?
- Do przechowywania marchwi w piasku użyj skrzynek, wiader lub innych pojemników. Ważne, aby pojemnik był czysty i suchy.
- Najlepszy do przechowywania marchwi jest piasek rzeczny, który jest czysty i dobrze przepuszcza powietrze. Piasek powinien być wilgotny, ale nie mokry.
- Na dnie pojemnika ułóż warstwę piasku, a następnie ułóż na niej marchew, korzeniami do dołu. Marchew nie powinna się stykać ze sobą.
- Marchew zasyp piaskiem, tak aby korzenie były całkowicie zakryte.
- Pojemnik z marchwią i piaskiem przechowuj w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu (najlepiej w piwnicy lub spiżarni).
Co jakiś czas sprawdzaj stan marchwi. Usuwaj te korzenie, które zaczynają się psuć. Jeśli piasek zupełnie wyschnie, możesz delikatnie zwilżyć go wodą.
→ Zobacz przepis na zupę krem z marchewki i ciasto marchewkowe z daktylami.
Kopcowanie marchwi
Kopiec, w którym przechowuje się marchew, chroni ją przed mrozem, wiatrem i wahaniami temperatury, utrzymując stabilne warunki, optymalne dla przechowywania. Z kolei ziemia i okrycie kopca (np. słoma, liście) pomagają utrzymać odpowiedni poziom wilgotności, co zapobiega wysychaniu warzywa.
Jak wykonać kopiec do przechowywania marchwi?
- Na kopiec wybierz miejsce suche, zacienione i dobrze wentylowane. Unikaj miejsc, gdzie woda może zalegać.
- Ziemię w miejscu przeznaczonym na kopiec przekop i oczyść z kamieni oraz innych zanieczyszczeń.
- Na przygotowanym terenie usyp kopiec w kształcie stożka lub wału. Wielkość kopca zależy od ilości marchwi, jaką chcesz przechować.
- Marchew układaj w kopcu warstwami, korzeniami do dołu, zaczynając od dołu kopca.
- Usypaną marchew przykryj warstwą ziemi, a na wierzchu ułóż materiał izolacyjny (słomę, liście, gałęzie lub torf), który chroni kopiec przed mrozem i nadmierną wilgocią.
- Kopiec oznaczy, np. wbitym palikiem, aby łatwo go było znaleźć zimą.
W chłodniejszych regionach Polski zaleca się wykonanie kopca zagłębionego, czyli umieszczenie marchwi w wykopanym dole, a następnie zasypanie jej ziemią i materiałem izolacyjnym. Kopiec należy zabezpieczyć przed gryzoniami, np. poprzez umieszczenie wokół niego siatki.
→ Sprawdź przepis na kluski marchewkowe
Przechowywanie marchwi w piwnicy
Dziś większość z nas przechowuje marchew w piwnicy. To dobre miejsce dla warzyw korzeniowych, o ile w pomieszczeniu panują odpowiednie warunki.
- Optymalna temperatura do przechowywania warzyw korzeniowych (marchwi, selera, pietruszki, buraków) to od 0 do 4°C. W wyższej temperaturze mogą zacząć kiełkować lub gnić.
- Piwnica powinna być wilgotna, ale nie mokra. Zbyt duża wilgotność może sprzyjać rozwojowi pleśni.
- Pomieszczenie powinno też być dobrze wentylowane, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza i uniknąć nadmiernej wilgoci.
- Marchew najlepiej czuje się w ciemności. Światło może powodować, że będzie zielenieć i tracić swoje wartości odżywcze.
W piwnicy można przechowywać marchew na kilka sposobów, np. w skrzynkach z piaskiem albo w koszach lub workach.
Przechowywanie marchwi w trocinach
Trociny, podobnie jak piasek, tworzą odpowiednie środowisko, które chroni marchew przed wysychaniem, gniciem i utratą wartości odżywczych. Zatrzymują wilgoć, chronią warzywo przed wahaniami temperatury i światłem, a także ograniczają dostęp powietrza.
Najlepsze do przechowywania marchwi są trociny z drzew iglastych, które zawierają naturalne substancje konserwujące. Trociny powinny być suche i czyste.
Na dnie pojemnika ułóż warstwę trocin, a następnie ułóż na niej marchew, korzeniami do dołu. Marchew nie powinna się stykać ze sobą, a korzenie powinny być całkowicie zakryte.
Przechowywanie marchwi w mchu torfowca
Przechowywanie marchwi w mchu torfowcu to kolejna naturalna i skuteczna metoda, która pozwala zachować świeżość i chrupkość tego warzywa przez długi czas.
Mech torfowiec ma zdolność zatrzymywania dużej ilości wody, co jest niezbędne do zachowania świeżości marchwi. Zapobiega jej wysychaniu i utracie jędrności. Zawiera też naturalne substancje, które hamują rozwój bakterii i pleśni. Można go kupić w sklepach ogrodniczych.
Marchew przykryj mchem torfowcem, tak aby korzenie były całkowicie zakryte.
Domowe sposoby przechowywania marchwi
Powyższe metody sprawdzą się w większości wtedy, gdy samodzielnie uprawiamy marchew. W przypadku kiedy nie mamy własnego ogrodu i kupujemy warzywo na bieżąco, metody przechowywania marchwi i innych warzyw korzeniowych są nieco inne.
Przechowywanie marchwi w lodówce
W lodówce można przechowywać marchew na kilka sposobów, m.in.
- w plastikowym worku – marchew umieść w plastikowym worku z otworami, który zapewnia odpowiednią wilgotność i zapobiega wysychaniu,
- w pojemniku z wodą – marchew możesz również przechowywać w lodówce w pojemniku z wodą, ale pamiętaj, żeby ją zmieniać co kilka dni,
- w szufladzie na warzywa – większość lodówek ma specjalną szufladę na warzywa, w której panują optymalne warunki do przechowywania marchwi.
Przechowywanie marchwi w workach foliowych
Pamiętaj, aby użyć worków foliowych przeznaczonych do przechowywania żywności. Włóż marchew do worka, starając się nie upychać jej zbyt ciasno. Zamknij worek, ale nie szczelnie. Ważne jest, aby zapewnić dostęp powietrza, który zapobiega kondensacji wilgoci wewnątrz worka. Możesz zrobić kilka otworów w worku lub pozostawić go lekko otwartym.
Worek z marchwią umieść w najchłodniejszym miejscu lodówki (zazwyczaj jest to dolna półka lub szuflada na warzywa).
Przechowywanie marchwi w emaliowanych garnkach
Emaliowane garnki, szczelnie zamknięte, pomagają utrzymać odpowiedni poziom wilgotności. Chronią też warzywo przed szkodliwym działaniem światła. I co ważne, emalia, którą pokryte są garnki, jest materiałem neutralnym. Nie wchodzi w reakcję z żywnością.
Jak przechowywać marchew w emaliowanym garnku?
- Garnek powinien być czysty i suchy.
- Na dnie garnka ułóż warstwę papieru lub ściereczki, która pomoże wchłonąć nadmiar wilgoci. Następnie ułóż marchew w garnku, pionowo, korzeniami do dołu.
- Garnek przykryj pokrywką, ale nie szczelnie. Ważne jest, aby zapewnić dostęp powietrza. Przenieś naczynie do piwnicy lub spiżarni.
Przechowywanie marchwi na balkonie
Przechowywanie marchwi, selera czy pietruszki na balkonie może być dobrym rozwiązaniem, szczególnie jeśli nie masz piwnicy lub spiżarni. Ważne jest jednak, aby zapewnić im odpowiednie warunki, które pozwolą zachować świeżość i chrupkość przez dłuższy czas.
Balkon powinien być zacieniony, aby uniknąć bezpośredniego działania promieni słonecznych, które mogą powodować wysychanie i psucie się warzyw. Optymalna temperatura do przechowywania marchwi to od 0 do 4°C. Jeśli aura jest mroźna, konieczne będzie dodatkowe zabezpieczenie, np. ocieplenie skrzynek styropianem albo przykrycie ich słomą.
Na balkonie warzywa korzeniowe można przechowywać na kilka sposobów, m.in. w skrzynkach z piaskiem, w koszach lub workach.
Jak przechowywać marchew w mieszkaniu
Przechowywanie marchwi w mieszkaniu, szczególnie w bloku, może być nieco trudniejsze niż w przypadku posiadania piwnicy czy spiżarni. Jakie mamy możliwości?
- Lodówka – to najprostszy sposób, jeśli masz niewielką ilość marchwi. Wystarczy włożyć ją do lodówki, najlepiej do szuflady na warzywa, gdzie panuje odpowiednia wilgotność. Możesz też owinąć ją w wilgotną ściereczkę lub umieścić w pojemniku z wodą, którą należy regularnie wymieniać (szczegółowo pisaliśmy o tym wyżej☝️).
- Szafka w kuchni – jeśli w kuchni masz chłodne i ciemne miejsce, takie jak szafka przy podłodze lub w rogu pomieszczenia, możesz tam przechowywać marchew.
- Balkon (jeśli jest) – jeśli masz balkon, możesz tam przechowywać marchew, ale tylko wtedy, gdy temperatura nie spada poniżej 0°C. Marchew najlepiej umieść w skrzynce wypełnionej piaskiem lub trocinami, które utrzymują odpowiednią wilgotność i temperaturę.
Przetwarzanie marchwi na dłuższe przechowywanie
Marchew to jedno z warzyw, które warto mieć pod ręką przez cały rok.
Suszenie marchwi
Jest to metoda konserwacji żywności znana od wieków, a obecnie, dzięki nowoczesnym urządzeniom, suszenie marchwi stało się jeszcze łatwiejsze i bardziej efektywne. A dlaczego warto?
Suszona marchew zajmuje mało miejsca i może być przechowywana przez wiele miesięcy. Jest gotowa do użycia w każdej chwili. Wystarczy namoczyć ją w wodzie lub dodać bezpośrednio do potrawy. Suszenie, przeprowadzane w odpowiednich warunkach, pozwala ponadto zachować większość witamin i minerałów zawartych w marchwi.
Przygotowanie marchwi do suszenia
- Wybierz świeżą, jędrną marchew bez oznak uszkodzeń.
- Dokładnie ją umyj pod bieżącą wodą, a następnie obierz ze skórki.
- Warzywo pokrój na cienkie plasterki, w kostkę lub słupki, w zależności od preferencji. Im cieńsze kawałki, tym szybciej marchew wyschnie.
- Możesz poddać marchew blanszowaniu, co pomoże zachować jej kolor i zapobiegnie utracie wartości odżywczych (blanszowanie polega na krótkotrwałym zanurzeniu pokrojonej marchwi we wrzącej wodzie (na ok. 2-3 min), a następnie szybkim schłodzeniu jej w zimnej wodzie).
Suszenie marchwi w suszarce do żywności
Ustaw temperaturę suszenia na około 50-60°C. Rozłóż pokrojoną marchew równomiernie na tackach suszarki, dbając o to, aby kawałki nie nakładały się na siebie. Czas suszenia zależy od grubości kawałków marchwi i wilgotności powietrza. Zwykle trwa to od 6 do 12 h. Marchew jest gotowa, gdy jest sucha i krucha.
Suszenie marchwi w piekarniku
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ułóż pokrojoną marchew równomiernie na blasze, dbając o to, aby kawałki nie nakładały się na siebie. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 50-60°C. Susz marchew w piekarniku przez kilka godzin, regularnie sprawdzając jej stan. Ważne jest, aby zapewnić cyrkulację powietrza w piekarniku, np. poprzez uchylenie drzwiczek.
Suszenie marchwi na słońcu
Przygotowuj marchew tak samo, jak do suszenia w suszarce lub piekarniku. Ułóż pokrojoną marchew na tacach lub siatkach, w miejscu nasłonecznionym i przewiewnym. Suszenie na słońcu trwa kilka dni, a nawet tygodni. Ważne jest, aby regularnie obracać marchew i chronić ją przed deszczem i wilgocią.
Przechowywanie suszonej marchwi
Suszoną marchew przechowujemy w szczelnych pojemnikach lub słoikach, w suchym i ciemnym miejscu.
Mrożenie marchwi
Mrożenie, w przeciwieństwie do niektórych innych metod konserwacji, pozwala zachować większość witamin i minerałów zawartych w marchwi. Do tego zamrożona marchew jest gotowa do użycia w każdej chwili. Wystarczy wyjąć ją z zamrażarki i dodać do potrawy.
Jak mrozić marchew?
- Wybierz świeżą, jędrną marchew bez oznak uszkodzeń. Najlepiej mrozić marchew w szczycie sezonu.
- Dokładnie umyj marchew pod bieżącą wodą, a następnie obierz ją ze skórki.
- Pokrój marchew na mniejsze kawałki (plasterki, kostka lub słupki), w zależności od preferencji i przeznaczenia. Możesz też mrozić marchew w całości, jeśli jest bardzo mała.
- Wykonaj blanszowanie, odsącz marchew z wody i osusz ręcznikiem papierowym.
- Umieść marchew w woreczkach do mrożenia lub pojemnikach, starając się usunąć jak najwięcej powietrza. Możesz również zamrozić marchew na tacy, a następnie przełożyć ją do woreczków lub pojemników.
Zamrożoną marchew można rozmrażać w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Nie zaleca się rozmrażania marchwi w mikrofalówce, ponieważ może to spowodować utratę wartości odżywczych. Możesz ją wykorzystywać do przygotowywania zup, sosów, gulaszów i innych potraw.

Kiszenie marchwi
Kiszenie marchwi to świetny sposób na zachowanie jej świeżości, wartości odżywczych i smaku na dłużej. To tradycyjna metoda konserwacji, która zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoje liczne korzyści. Jest to bowiem proces fermentacji, w wyniku którego powstają cenne probiotyki, które korzystnie wpływają na florę jelitową i ogólne zdrowie.
Kiszona marchew zachowuje większość witamin i minerałów zawartych w świeżej marchwi, a dodatkowo wzbogaca się o nowe składniki odżywcze, takie jak witaminy z grupy B i witamina K2. Ma też unikalny, lekko kwaśny smak, który pasuje do wielu potraw. Kiszona marchew, przechowywana w odpowiednich warunkach, może być przechowywana przez wiele miesięcy.
Jak kisić marchew?
- Wybierz świeżą, jędrną marchew bez oznak uszkodzeń.
- Dokładnie umyj marchew pod bieżącą wodą, a następnie obierz ją ze skórki.
- Pokrój marchew na mniejsze kawałki. Możesz też kisić marchew w całości, jeśli jest bardzo mała.
- W misce rozpuść sól w wodzie. Na 1 litr wody zazwyczaj dodaje się 1-2 łyżki soli.
- Do kiszonej marchwi możesz dodać różne przyprawy i dodatki, np. czosnek, imbir, chili, koper, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę.
- Włóż pokrojoną marchew do słoików, układając ją ciasno. Dodaj również wybrane przyprawy i dodatki.
- Zalej marchew przygotowaną solanką, tak aby była całkowicie przykryta.
- Aby marchew nie wypływała na powierzchnię, możesz ją docisnąć talerzykiem lub obciążeniem.
- Odstaw słoiki z marchwią w ciepłe miejsce na kilka dni, aby proces kiszenia mógł się rozpocząć. Zazwyczaj trwa to od 3 do 7 dni, w zależności od temperatury otoczenia.
- Po kilku dniach sprawdź smak marchwi. Jeśli jest wystarczająco kwaśna, przenieś słoiki w chłodne miejsce, takie jak lodówka lub piwnica.
Warto wiedzieć, że:
- do kiszenia marchwi najlepiej użyć soli kamiennej, niejodowanej,
- woda do przygotowania solanki powinna być przegotowana i ostudzona,
- słoiki do kiszenia marchwi powinny być czyste i wyparzone,
- optymalna temperatura do kiszenia marchwi to 18-22°C.
Odmiany marchwi najlepsze do przechowywania
Wybór odpowiedniej odmiany marchwi jest bardzo ważny, jeśli zależy Ci na jej długim przechowywaniu. Nie wszystkie odmiany bowiem nadają się do tego celu tak samo dobrze.
→ To może Cię zainteresować: Uprawa marchwi bez chemii: kompleksowy przewodnik
Ze względu na okres wegetacji, marchew dzielimy na:
- wczesne – te odmiany zbiera się latem i są przeznaczone do bieżącego spożycia, nie nadają się do długiego przechowywania,
- średniowczesne – można je przechowywać przez krótki czas, ale nie są tak trwałe jak odmiany późne,
- późne – te odmiany są idealne do długiego przechowywania; zbierane jesienią, mogą przetrwać w odpowiednich warunkach nawet do kilku miesięcy.
Wybierając marchew do przechowywania, warto więc postawić na odmiany późne, które charakteryzują się długim okresem wegetacji oraz odpornością na choroby. Najlepsze będą:
- ’Berlikumer 2′ – to bardzo popularna odmiana późna, charakteryzująca się długimi, stożkowatymi korzeniami. Jest odporna na choroby i dobrze się przechowuje.
- ’Flakkese 2′ – kolejna odmiana późna, o bardzo dużych, cylindrycznych korzeniach. Jest bardzo plenna i odporna na pękanie.
- ’Nantes 2′ – odmiana średnio późna, o krótszych, walcowatych korzeniach. Jest bardzo smaczna i nadaje się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do przechowywania.
- ’Imperator’ – odmiana późna, o bardzo długich, smukłych korzeniach. Jest bardzo plenna i odporna na choroby.
Często zadawane pytania o przechowywanie marchwi
Jak długo można przechowywać marchew?
To zależy od kilku czynników, takich jak sposób przechowywania i stan marchwi w momencie zakupu. Oto kilka orientacyjnych czasów przechowywania marchwi:
- w lodówce – w odpowiednich warunkach (szuflada na warzywa, worek z otworami) marchew może przetrwać od 2 do 4 tygodni,
- w piwnicy lub spiżarni – w chłodnym, ciemnym i wilgotnym miejscu, zasypana piaskiem lub trocinami, marchew może być przechowywana od 3 do 5 miesięcy, a czasem nawet dłużej,
- zamrożona – blanszowana i zamrożona marchew zachowuje swoje właściwości nawet do 12 miesięcy,
- w temperaturze pokojowej – marchew pozostawiona poza lodówką szybko więdnie i traci świeżość, zwykle przetrwa 3-5 dni.
Czy marchew można przechowywać w lodówce?
Tak, marchew można przechowywać w lodówce, a wręcz jest to jeden z najpopularniejszych sposobów na zachowanie jej świeżości przez dłuższy czas. Lodówka zapewnia chłodne i wilgotne środowisko, które jest idealne dla tego warzywa.
Jak przechowywać obraną marchew?
Obrana marchew, niestety, nie jest tak trwała jak marchew nieobrana. Traci swoją naturalną barierę ochronną, jaką jest skórka, i szybciej wysycha oraz traci wartości odżywcze. Jednak istnieją sposoby, aby przedłużyć jej świeżość, nawet do kilku dni. Obraną marchew (zarówno całą, jak i pokrojoną) umieść w szczelnym pojemniku i zalej zimną wodą. Woda powinna całkowicie przykrywać marchew. Przechowuj pojemnik w lodówce, wymieniając wodę co 2-3 dni. Dzięki temu marchew zachowa swoją chrupkość i świeżość nawet przez tydzień.
Jeśli nie chcesz przechowywać marchwi w wodzie, możesz ją owinąć w wilgotny ręcznik papierowy lub ściereczkę. Ręcznik powinien być dobrze namoczony, ale nie ociekający wodą. Tak przygotowaną marchew włóż do lodówki. Pamiętaj, aby regularnie sprawdzać wilgotność ręcznika i w razie potrzeby go zwilżać.
Jeśli chcesz przechowywać obraną marchew przez dłuższy czas, możesz ją zamrozić. Przed zamrożeniem warto ją pokroić na mniejsze kawałki i blanszować przez 2-3 minuty we wrzącej wodzie, a następnie szybko schłodzić w zimnej wodzie. Blanszowanie pomoże zachować kolor i teksturę marchwi po zamrożeniu. Zamrożoną marchew przechowuj w szczelnym pojemniku lub woreczku w zamrażarce.