Teraz czytasz...
Ciasto marchewkowe z daktylami [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Ciasto marchewkowe z daktylami [przepis]

ciasto marchewkowe z daktylami i białą czekoladą

Ciasto marchewkowe doskonale smakuje jesienią. Pasuje do popołudniowej kawy, świetnie współgra smakowo z kubkiem kakao. I choć przepisów na ten deser jest całe mnóstwo, my polecamy jego klasyczną wersję. 

Ciasto marchewkowe idealne na jesień

Marchewkowe ciasto ma to do siebie, że smak marchwi jest w nim niewyczuwalny. Jest za to mnóstwo słodyczy i delikatności. Jest łatwe w przygotowaniu i szybkie, w sam raz na popołudniowy deser dla całej rodziny. Co ciekawe, pieczono je już w starożytności, jednak później przez wieki o nim zapomniano.

O tym, jak zrobić ciasto marchewkowe, zaczęto sobie przypominać podczas II wojny światowej, kiedy racjonowano żywność. Początkowo w Wielkiej Brytanii, później również w Stanach Zjednoczonych, gdzie popularne do dziś jest ciasto dyniowe, w wielu domach pieczono ten tani deser. Był na tyle smaczny, że z dumą podawali go swoim gościom najlepsi restauratorzy.

Z czasem przepis na ciasto marchewkowe zaczęto ulepszać. Uzupełniano go o orzechy, daktyle, bakalie i śmietankowy serek. Aromatu nadawały mu przyprawy, zwłaszcza cynamon i kardamon. W podobny sposób przygotowywano też muffiny marchewkowe.

Desery z marchewką (analogicznie jak ciasto z dyni lub buraka) są wilgotne i puszyste. Są też naturalnie słodkie, dzięki czemu do ich przygotowania możemy użyć mniej cukru (albo wcale, o czym możecie się przekonać, korzystając z przepisu na ciasto marchewkowo-migdałowe bez mąki).

 

Łatwo je też przygotować, o czym możesz się przekonać, piecząc ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis. Pamiętajcie jednak, że zarówno marchewka, jak i skórka z pomarańczy muszą być starte na tarce o drobnych oczkach. W przeciwnym razie może nam wyjść zakalec.

→ Przeczytaj również: Jesienne dekoracje zero waste, które zrobisz za grosze

Przepis – ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe z daktylami i białą czekoladą

Ciasto marchewkowe z daktylami

Wyjątkowy przepis na ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Dlaczego wyjątkowe? Jest proste w przygotowaniu i tanie, a do tego pyszne! I choć jest idealne na co dzień i od święta, to właśnie jesienią smakuje najlepiej!
Ciasto z tego przepisu przygotujesz w 30 min (czas pieczenia: 60–75 min). Podane składniki są na blaszkę  o średnicy 27–28 cm.
Autorką przepisu jest Maja Skorupska.

Składniki
  

  • 270 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 270 g marchewki obranej i startej na tarce o drobnych oczkach
  • 330 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 330 ml oleju słonecznikowego
  • 130 g orzechów włoskich grubo posiekanych
  • 130 g daktyli posiekanych
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Polewa i nadzienie z kremowego serka

  • 330 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 40 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
  • 170 g cukru pudru bez grudek

Przygotowanie
 

  • Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (będzie lepiej przylegał do formy).
  • W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  • Osobno ubij jajka z cukrem, powoli wlewaj olej, ciągle ubijając, aż uzyskasz puszystą masę.
  • Wlewaj ją powoli do mąki, wymieszaj, dodaj marchewkę i skórkę pomarańczową, krótko wymieszaj mikserem.
  • Wsyp orzechy i daktyle, wymieszaj łyżką.
  • Przełóż masę do formy, wyrównaj wierzch.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 60-75 min, do suchego patyczka.
  • Zostaw w formie na 5 min, a potem przełóż na kratkę do wystygnięcia.
  • Ubij składniki na polewę, najpierw serek, masło i esencję waniliową, potem stopniowo dodawaj cukier puder.
  • Przekrój ciasto na dwa blaty, połowę masy wyłóż na spód, rozsmaruj delikatnie, przykryj drugim blatem.
  • Resztą masy pokryj wierzch, udekoruj dowolnie (np. orzechami lub posiekanymi daktylami)
Słowa kluczowe ciasto marchewkowe, marchew
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Ciasto marchewkowe – przepisy na jesień

Jesień to cudowna pora roku. Może chłodniejsza od lata i więcej jest szarych dni, ale ma coś z magii. W powietrzu czuć zapach liści, jest kolorowo i przytulnie. To też świetny czas na przygotowywanie ciepłych i smacznych dań dla całej rodziny. Wśród nich są sezonowe desery, nie tylko te wymienione wcześniej, ale też inne, jak choćby cynamonowe zawijańce i placuszki dyniowe.

widok z góry na ciasto dyniowe

To też dobry czas na przygotowanie aromatycznej zupy grzybowej, najlepiej ze świeżo zebranych w lesie grzybów, a także dyniowych klusek z masłem szałwiowym. Polecamy też kompot z jabłek, śliwek i moreli i powidła z czekoladą.

A na rozgrzanie lub pierwsze oznaki przeziębienia sprawdzi się złote mleko oraz antygrypina, która dodatkowo wzmocni odporność.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.