Ciasto marchewkowe w wersji luksusowej to takie, które nie tylko jest pokryte pyszną waniliową masą śmietankową, ale też nią przełożone. Skład samego ciasta też jest wyjątkowy. Przeczytajcie, jak przygotować ten oryginalny w smaku deser.
Dużą część ciasta stanowi starta surowa marchewka. Jest też olej słonecznikowy i cukier trzcinowy oraz całe mnóstwo orzechów i daktyli.
Ciasto marchewkowe naprawdę trudno zepsuć. To pewniak, ale pamiętać trzeba, że zarówno marchewka, jak i skórka z pomarańczy muszą być starte na tarce o drobnych oczkach.
Składniki na ciasto marchewkowe [lista zakupów]
- Czas przygotowania: 30 min
- Czas pieczenia: 60–75 min
Składniki (na blaszkę o średnicy 27–28 cm):
- 270 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 270 g marchewki, obranej i startej na tarce o drobnych oczkach
- 330 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 330 ml dobrego oleju słonecznikowego organicznego
- 130 g orzechów włoskich grubo posiekanych
- 130 g daktyli posiekanych
- skórka starta z 1 pomarańczy
Polewa i nadzienie z kremowego serka
- 330 g serka kremowego typu Philadelphia
- 40 g roztopionego masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
- 170 g cukru pudru bez grudek
Jak przygotować ciasto marchewkowe?
- Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (będzie lepiej przylegał do formy).
- W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- Osobno ubij jajka z cukrem, powoli wlewaj olej, ciągle ubijając, aż uzyskasz puszystą masę. Wlewaj ją powoli do mąki, wymieszaj, dodaj marchewkę i skórkę pomarańczową, krótko wymieszaj mikserem.
- Wsyp orzechy i daktyle, wymieszaj łyżką. Przełóż masę do formy, wyrównaj wierzch.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 60–75 min, do suchego patyczka. Zostaw w formie na 5 min, a potem przełóż na kratkę do wystygnięcia.
- Ubij składniki na polewę, najpierw serek, masło i esencję waniliową, potem stopniowo dodawaj cukier puder.
- Przekrój ciasto na dwa blaty, połowę masy wyłóż na spód, rozsmaruj delikatnie, przykryj drugim blatem. Resztą masy pokryj wierzch, udekoruj dowolnie, ja posypałam posiekanymi daktylami.