Ciasto marchewkowe doskonale smakuje jesienią. Pasuje do popołudniowej kawy, świetnie współgra smakowo z kubkiem kakao. I choć przepisów na ten deser jest całe mnóstwo, my polecamy jego klasyczną wersję.
Ciasto marchewkowe idealne na jesień
Marchewkowe ciasto ma to do siebie, że smak marchwi jest w nim niewyczuwalny. Jest za to mnóstwo słodyczy i delikatności. Jest łatwe w przygotowaniu i szybkie, w sam raz na popołudniowy deser dla całej rodziny. Co ciekawe, pieczono je już w starożytności, jednak później przez wieki o nim zapomniano.
→ Zobacz przepis na ciasto z buraków
O tym, jak zrobić ciasto marchewkowe, zaczęto sobie przypominać podczas II wojny światowej, kiedy racjonowano żywność. Początkowo w Wielkiej Brytanii, później również w Stanach Zjednoczonych, gdzie popularne do dziś jest ciasto dyniowe, w wielu domach pieczono ten tani deser. Był na tyle smaczny, że z dumą podawali go swoim gościom najlepsi restauratorzy.
Z czasem przepis na ciasto marchewkowe zaczęto ulepszać. Uzupełniano go o orzechy, daktyle, bakalie i śmietankowy serek. Aromatu nadawały mu przyprawy, zwłaszcza cynamon i kardamon. W podobny sposób przygotowywano też muffiny marchewkowe.
Desery z marchewką (analogicznie jak ciasto z dyni lub buraka) są wilgotne i puszyste. Są też naturalnie słodkie, dzięki czemu do ich przygotowania możemy użyć mniej cukru (albo wcale, o czym możecie się przekonać, korzystając z przepisu na ciasto marchewkowo-migdałowe bez mąki).
Łatwo je też przygotować, o czym możesz się przekonać, piecząc ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis. Pamiętajcie jednak, że zarówno marchewka, jak i skórka z pomarańczy muszą być starte na tarce o drobnych oczkach. W przeciwnym razie może nam wyjść zakalec.
→ Przeczytaj również: Jesienne dekoracje zero waste, które zrobisz za grosze
Przepis – ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe z daktylami
Składniki
- 270 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 270 g marchewki obranej i startej na tarce o drobnych oczkach
- 330 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 330 ml oleju słonecznikowego
- 130 g orzechów włoskich grubo posiekanych
- 130 g daktyli posiekanych
- skórka starta z 1 pomarańczy
Polewa i nadzienie z kremowego serka
- 330 g serka kremowego typu Philadelphia
- 40 g roztopionego masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
- 170 g cukru pudru bez grudek
Przygotowanie
- Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (będzie lepiej przylegał do formy).
- W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- Osobno ubij jajka z cukrem, powoli wlewaj olej, ciągle ubijając, aż uzyskasz puszystą masę.
- Wlewaj ją powoli do mąki, wymieszaj, dodaj marchewkę i skórkę pomarańczową, krótko wymieszaj mikserem.
- Wsyp orzechy i daktyle, wymieszaj łyżką.
- Przełóż masę do formy, wyrównaj wierzch.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 60-75 min, do suchego patyczka.
- Zostaw w formie na 5 min, a potem przełóż na kratkę do wystygnięcia.
- Ubij składniki na polewę, najpierw serek, masło i esencję waniliową, potem stopniowo dodawaj cukier puder.
- Przekrój ciasto na dwa blaty, połowę masy wyłóż na spód, rozsmaruj delikatnie, przykryj drugim blatem.
- Resztą masy pokryj wierzch, udekoruj dowolnie (np. orzechami lub posiekanymi daktylami)
Ciasto marchewkowe – przepisy na jesień
Jesień to cudowna pora roku. Może chłodniejsza od lata i więcej jest szarych dni, ale ma coś z magii. W powietrzu czuć zapach liści, jest kolorowo i przytulnie. To też świetny czas na przygotowywanie ciepłych i smacznych dań dla całej rodziny. Wśród nich są sezonowe desery, nie tylko te wymienione wcześniej, ale też inne, jak choćby cynamonowe zawijańce i placuszki dyniowe.
To też dobry czas na przygotowanie aromatycznej zupy grzybowej, najlepiej ze świeżo zebranych w lesie grzybów, a także dyniowych klusek z masłem szałwiowym. Polecamy też kompot z jabłek, śliwek i moreli i powidła z czekoladą.
A na rozgrzanie lub pierwsze oznaki przeziębienia sprawdzi się złote mleko oraz antygrypina, która dodatkowo wzmocni odporność.