Naturalne wzmacnianie odporności jesienią

W okresie jesienno-zimowym większość dorosłych, a zwłaszcza dzieci, staje się podatnym na przeziębienia, grypę, anginę. Oto kilka propozycji na naturalne, jesienne wzmacnianie odporności.


Przyczyn jest wiele: zmiany genetyczne człowieka spowodowane zanieczyszczeniem środowiska, dodatki chemiczne w żywności, stres, używki, antybiotyki, złe odżywianie.  Poza usuwaniem przyczyn, warto szukać sposobów na wzmacnianie mechanizmów obronnych organizmu.

Jeżówka purpurowa

Jednym z przydatnych do tego ziół jest jeżówka purpurowa. Nalewkę z niej warto używać w okresie tzw. grypowym. Zażywana podczas choroby, wspomaga inne leki. W leczeniu przeziębień i zapobiegawczo cenne są rozgrzewające napary z kwiatostanu lipy i czarnego bzu. Trzeba też dostarczać naturalną witaminę C pijąc sok (lub herbatkę) z dzikiej róży, z berberysu lub rokitnika. Profilaktyczny napar: 1 łyżkę kwiatu lipy i 1 łyżkę kwiatu czarnego bzu zalać 2 szklankami wrzątku i odstawić na 10 minut. Odcedzić, podzielić na kilka porcji i pić w ciągu dnia. Rozgrzewająco działa herbatka z imbiru.

Miód

Wzmacniająco w jesieni i zimie działa miód. Znakomitym środkiem uodparniającym jest kit pszczeli (propolis). Zażywać zapobiegawczo i leczniczo: 3 razy dziennie 20 – 30 kropli etanolowego wyciągu, w filiżance wody. Można dosłodzić miodem. Stan zapalny gardła skutecznie leczy płukanie nalewką propolisową – łyżeczka na pól szklanki ciepłej wody. Zapobiegawczo warto stosować nalewkę bursztynową – kilka kropli do herbaty rano i wieczorem. Z aloesu otrzymuje się podnoszący odporność wyciąg biostyminę lub winko aloesowe. Do wzmacniających w jesiennej porze należą też roślinne preparaty dostępne w aptekach i sklepach zielarskich. Mobilizująco na organizm działają preparaty z korzenia żeń-szenia. Znanym, naturalnym antybiotykiem jest czosnek w naturalnej postaci lub jako nalewka.

Owoce, surówki, soki

Na naturalną obronność organizmu mają wpływ witaminy (B6, C, E) i mikroelementy (cynk, selen, żelazo, magnez), ponadto obecność w pokarmach tzw. ciał balastowych. Należy więc jeść jak najwięcej owoców i surówek warzywnych, pić naturalne soki. Nie żałujmy natki zielonej pietruszki, selerów, porów, kiszonej kapusty.

Lekarze naturaliści podkreślają, że jedną z przyczyn osłabienia immunologicznego jest przedawkowanie antybiotyków w wieku dziecięcym. Niektórzy ulegają kampaniom reklamowym i poddają się szczepieniom przeciwko grypie. Nie jest to pewny sposób chroniący przed infekcją. Najlepszym zabezpieczeniem przed wirusami grypy i innych chorób jest silny organizm, który sam je pokona.

Krzysztof Kamiński