Pudding ryżowy to szybki deser, który z przyjemnością zje cała rodzina. Można go przygotować na kilka sposobów, w zależności od preferowanych smaków i dostępnych składników. Mamy dla Was dwa inspirujące przepisy.
Pudding. Co to jest?
Jeśli jesteście zainteresowani wyłącznie przepisem, pomińcie ten akapit. Jeśli jednak jesteście ciekawi, co to jest pudding i skąd pochodzi, zapraszamy do lektury!
Pudding to przysmak Brytyjczyków znany od wieków. Najczęściej przygotowuje się go w wersji słodkiej, ale i nierzadko wytrawnej (tak zresztą przygotowywany był pierwotnie).
Nie bez powodu budzi skojarzenia z dobrze nam znanym budyniem, jednak różni się od niego składem (pudding zawiera więcej składników, przez co jest bardziej sycący). Serwuje się go na zimno i nierzadko dodaje się do niego nasiona chia, owoce, miód (polecamy miód ekologiczny) lub orzechy.
W Wielkiej Brytanii wyróżnia się ponadto:
- Yorkshire pudding – dodatek do dania głównego, zwłaszcza do pieczeni z sosem; piecze się go w foremkach jak babeczki i przygotowuje się z ciasta naleśnikowego.
- Christmas pudding – tradycyjne bożonarodzeniowe danie przygotowywane z suszonych owoców i orzechów z dodatkiem przypraw, a także tłuszczu, mąki, bułki tartej i alkoholu (najczęściej sherry lub brandy); podobnie jak nasz piernik staropolski, Christmas pudding robi się na długo przed świętami, by danie miało czas dojrzeć.
- Black pudding – odpowiednik naszej kaszanki (zamiast kaszy ich składnikiem są płatki owsiane), alternatywą jest white pudding, który nie zawiera krwi.
→ Zobacz przepis na pudding z nasionami chia (bezglutenowy)
Pudding: przepis
Składniki:
- 100 g płatków ryżowych
- 500 ml mleka kokosowego
- 1 cukier waniliowy
- 1 puszka pulpy z mango (400g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z 1 limonki
- listki mięty
- kilka malin
- malutkie biszkopty
Przygotowanie:
- Płatki ryżowe zalej mlekiem kokosowym, dodaj cukier waniliowy i zagotuj.
- Gotuj aż zrobi się kleik, odstaw do ostudzenia.
- Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w małej ilości wody.
- Pulpę z mango zagotuj, dodaj mąkę ziemniaczaną i zagotuj ponownie.
- Odstaw do ostudzenia.
- Mango obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj sok z limonki i wymieszaj.
- W pucharkach wyłóż: płatki ryżowe z mlekiem, pulpę, ułóż małe biszkopty i owoce według upodobania.
- Udekoruj malinami i miętą.
Przepis opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki„.
→ Zobacz przepis na pudding z kaszy jaglanej z malinami
Czytaliście już najnowszy numer Biokuriera? Jeśli nie, macie ku temu okazję, bo nasza gazeta wychodzi też w wersji on-line. Zachęcamy również do prenumeraty indywidualnej.
W Biokurierze znajdziecie ciekawe artykuły, przegląd artykułów ekologicznych, jak również ciekawe i inspirujące przepisy. Wśród najnowszych są przepisy na:
- ziołowe falafele,
- pastę z selera,
- jaglankę owocową,
- placuszki warzywne.
→ Zobacz przepis na tort żurawinowy
Przepis na pudding ryżowy z malinami
- 200 g białego ryżu (dwie torebki),
- 1 l mleka lub napoju roślinnego,
- 1 obrana gruszka (pozbawiona gniazd, pokrojona na mniejsze kawałki),
- skórka z 1 cytryny (najlepiej ekologicznej),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- ¼ kubka cukru,
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii,
- 1-2 łyżki amaretto lub innego likieru migdałowego,
- 1 kubek mrożonych malin,
- 1 łyżka oleju do wysmarowania 1,5 l miseczki lub formy.
Przygotowanie:
- Maliny wyciągnij z zamrażarki, odłóż kilka sztuk całych owoców do dekoracji.
- W ok. 3 l garnku zagotuj mleko z otartą skórką cytrynową.
- Do gotującego się mleka dodaj wcześniej wypłukany ryż i gotuj 10 minut.
- Dodaj gruszkę i gotuj ok. 20 min ciągle mieszając, aż ryż stanie się gęsty.
- Zdejmij ryż z ognia, stopniowo dodawaj cukier (żeby nie przesłodzić) oraz amaretto.
- Przygotuj miseczkę, natłuść jej wnętrze, odlej nadmiar oleju.
- Przełóż gorący ryż do miseczki, wygładź jego powierzchnię, wystudź do temperatury pokojowej, wstaw do lodówki na ok. 2 h.
- Przed podaniem na 1 min zanurz miseczkę w garnku z gorącą wodą, po czym odwróciwszy ją, wyłóż pudding na talerz.
- Rozmrożone maliny wymieszaj mikserem z dodatkiem cukru (1-2 łyżki), polej pudding.
- Udekoruj jego wierzch całymi malinami i posyp cukrem pudrem.