Teraz czytasz...
Przepis na brownie orkiszowe [mocno czekoladowe]

Przepis na brownie orkiszowe [mocno czekoladowe]

Katarzyna Kosmala
przepis na brownie mocno czekoladowe

Przepis na brownie nie jest skomplikowany. To deser, który zrobisz szybko i z łatwo dostępnych składników. My proponujemy przygotować go w wersji nieco zdrowszej niż pierwotna, co jednak w żaden sposób nie ujmuje temu daniu smaku. Przekonajcie się sami!

Przepis na brownie

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady (z wysoką zawartością kakao, najlepiej ok. 80 proc.)
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • 200 g mąki orkiszowej
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić brownie?

  1. Masło pokrój w w mniejsze kawałki i roztop, dodaj kostki czekolady, roztop i ostudź.
  2. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  3. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę.
  4. Dodaj masło z czekoladą, mąkę, sól, proszek do pieczenia i krótko ucieraj.
  5. Masę przelej do formy i piecz ok. 45 minut.

→ Przeczytaj również: Od ziarenka do tabliczki, czyli co warto wiedzieć o kakao i jak powstaje czekolada?

Ten dobry przepis na brownie pierwotnie ukazał się w drukowanym numerze Biokuriera (3/2024, 78). Znajdziecie tam również podpowiedzi, jak zrobić orzeźwiający napój z limonką, pomarańczami i mango oraz sałatkę z pęczakiem i warzywami idealną do zabrania w góry lub na rowerową przejażdżkę.

Co to jest brownie?

Ciasto brownie to typowy deser kuchni amerykańskiej. Jego nazwa pochodzi od ciemnobrązowego koloru wypieku (z ang. brown = brązowy). Jego podstawowym składnikiem jest gorzka czekolada. Niekiedy wypiek bywa wzbogacony bakaliami, zwłaszcza orzechami (włoskimi lub laskowymi). Są też przepisy, które sugerują dodatek cynamonu (też polecamy, zwłaszcza jesienią), a także szczypty chili lub pieprzu cayenne.

Dzień Brownie (National Brownie Day) w USA jest hucznie obchodzony 8 grudnia

Za tradycyjną recepturę brownie odpowiada Joseph Sehl, cukiernik pracujący dla Berthy Palmer, żony właściciela hotelu Palmer House Hilton w Chicago. W 1893 r. miał on przygotować dla niej ciastka, które można umieścić w pudełkach z lunchem. Bertha Palmer chciała podać je damom przybyłym na Columbian Exposition World’s Fair zorganizowanej w Chicago z okazji 400. rocznicy przybycia Krzysztofa Kolumba do Ameryki.

→ Przeczytaj również: Gryczane ciasto czekoladowe [przepis]

Ciasto zaproponowane przez cukiernika okazało się na tyle dobre, że na stałe wpisało się do hotelowego jadłospisu. I tak jest do dziś, bo oryginalne brownie można zejść w chicagowskim hotelu Palmer House (należącym do sieci Hilton).

W druku nazwa „brownie” pierwszy raz ukazała się w książce Boston Cooking-School Cook Book autorstwa Fannie Farmer w 1896 roku na określenie pieczonych w osobnych foremkach, miękkich ciastek z dodatkiem melasy. Te wypieki jednak… nie zawierały czekolady. Dodano ją 10 lat później w kolejne wersji książki, której wydanie zbiegło się z kampanią promującą czekoladę, prowadzoną m.in. przez firmy takie jak Nestle.

Zobacz także
woda z cytryną i miętą

Brownie. Ile piec?

I choć deser ten nie powinien być trudny w przygotowaniu, sztuką jest zrobić go tak, by miało twardą „skorupkę” (wierzch) i było zarazem wilgotne w środku. Tu sekretem jest czas i temperatura pieczenia. A zatem ile piec brownie?

→ Przeczytaj również: Czym zastąpić jajka?

My sugerujemy 45 minut w temperaturze 180°Cm ale wiele zależy od samego piekarnika i tego, jaką strukturę ciasta chcemy osiągnąć. Jeśli wypiek ma być miękki, mniej zwarty, piecz je krócej, ok. 25-30 min. Przed wyciągnięciem z pieca sprawdź jednak, czy faktycznie deser jest gotowy. 

Ważne jest też, by przed włożeniem ciasta mocno nagrzać piekarnik.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.