Gryczane ciasto czekoladowe jest na swój sposób wyjątkowe. Mało w nim mąki, jedynie gryczana, za to mnóstwo czekolady. Jest bardzo wilgotne, bardzo czekoladowe i wyszukane.
Mąka gryczana nadaje ciastu orzechowo-czekoladowy posmak i wyjątkową teksturę. Można podać je z lodami lub polać sosem czekoladowym.
Bardzo ważne jest pilnowanie czasu pieczenia. Ciasto nie może być „wypieczone’” powinno być wilgotne i delikatnie niedopieczone (kończymy pieczenie, kiedy środek jest jeszcze miękki).
Jeśli nie lubimy mielonych migdałów możemy użyć mielonych orzechów laskowych, których smak świetnie komponuje się z orzechową nutą mąki gryczanej.
Jak przygotować gryczane ciasto czekoladowe?
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas pieczenia: 25-30 minut
Składniki na 8-12 porcji (forma o średnicy 20 cm)
- 170 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- 120 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 4 duże jajka, osobno żółtka i białka
- 80 g cukru białego
- 80 g cukru brązowego
- 80 ml jogurtu greckiego
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- 80 g mielonych migdałów lub orzechów laskowych
- 40 g mąki gryczanej (taką mąkę możesz uzyskać mieląc kaszę gryczaną)
Sposób przygotowania
W kąpieli wodnej (na mniejszym garnku umieszczonym na większym z wodą na dnie, dno mniejszego garnka nie może dotykać wody) rozpuść czekoladę z masłem na gładką masę, zestaw z ognia i przestudź.
W misce wymieszaj żółtka z cukrem brązowym, jogurtem, solą i wanilią, dodaj do rozpuszczonej czekolady. Wsyp mielone migdały i mąkę gryczaną, wymieszaj.
Osobno ubij białka ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodaj ostrożnie cukier biały i ubijaj jeszcze przez chwilę, aż piana będzie lśniąca i sztywna, a po wyjęciu końcówek miksera zostaną sztywne stożki. Wmieszaj 1/3 piany delikatnie do masy czekoladowej, kiedy się lekko rozluźni dodaj resztę i tylko lekko mieszając połącz z całością. Wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez 25-30 minut, aż wierzch będzie ścięty, ale środek lekko miękki. Daj mu 10 minut, a potem ostrożnie wyjmij z formy do wystygnięcia. Ciasto jest najlepsze następnego dnia.