Chociaż focaccia nie jest szybka w przygotowaniu, zdecydowanie zalicza się do slow food. Wbrew pozorom wcale nie jest trudna, cudownie się udaje i tak smakuje, ale pod warunkiem, że korzystacie ze sprawdzonego przepisu. A właśnie taki dla Was przygotowałam.
W przypadku tej focacci ciasto jest lekkie, puszyste, o delikatnym smaku oliwy. To co do niej dodacie, zależy od indywidualnych smaków i upodobań. Ja proponuję bardzo proste dodatki, czyli pomidorki i pesto z pokrzywy (jeśli zrobicie go za dużo, wykorzystajcie je do makaronu).
Focaccia z pomidorami i z pesto z pokrzywy – lista zakupów
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas pieczenia: 35 minut + czas wyrastania ciasta: w sumie około 3 h
Składniki (na blaszkę 30 x 22cm, ok. 10 porcji)
- 500 g mąki typu 500
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżki soli
- 300 ml ciepłej wody
- 100 ml oliwy extra virgin (+ do skropienia wierzchu)
- 300 g pomidorków
- sól gruba do posypania wierzchu
Pesto
- duża garść liści pokrzywy, najlepiej młodych i delikatnych
- oliwa virgin
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz
Foccacia – jak ją przygotować?
- Wsyp mąkę do miski.
- Drożdże, cukier i sól wymieszaj, zrób dołek na środku, wlej wodę.
- Lekko rozprowadź wodę z mąką, dodaj oliwę, wmieszaj ją w ciasto, potem wyłóż ciasto na blat lekko podsypany mąką i zacznij wyrabiać dłońmi. Ciasto jest bardzo lekkie i wilgotne, takie staraj się utrzymać. Podsypuj blat mąką tylko, jeśli ciasto bardzo klei. Wyrabiaj przez 8 min, a potem przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ją folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 h, aż podwoi objętość. Uwaga: musisz cierpliwie czekać, nie skracaj czasu wyrastania.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat, wyrób szybko przez 10 s. Przełóż do natłuszczonej oliwą i wysypanej semoliną blaszki, rozłóż równo na całej powierzchni. Nie naciągaj, jeżeli nie wypełnia jej w całości, nie martw się, urośnie i wypełni całą blaszkę. Przykryj czystą ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 1 h, aż podwoi objętość. Jeżeli wciśnięty palec zostawi dołek, ciasto jest gotowe.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C, umieść pomidorki na wierzchu, wciskając je delikatnie w ciasto, skrop oliwą i posyp solą. Piecz przez 10-15 min, aż będzie lekko złociste na wierzchu. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez 20 min.
- Przygotuj pesto. Zblenduj albo rozgnieć w moździerzu wszystkie składniki. Konsystencja pesto powinna być luźna. Dopraw solą i pieprzem.
- Upieczoną focaccię zostaw w blaszce na 5 min, potem wyjmij na kratkę, żeby nie zaparowała od spodu, skrop wierzch pesto. Pokrój na kawałki, podawaj na ciepło (na zimno też doskonale smakuje).