Focaccia z pomidorami i z pesto z pokrzywy [przepis]

blank
Focaccia z pomidorami i z pesto z pokrzywy dobrze smakuje na ciepło i na zimno.

Chociaż focaccia nie jest szybka w przygotowaniu, zdecydowanie zalicza się do slow food. Wbrew pozorom wcale nie jest trudna, cudownie się udaje i tak smakuje, ale pod warunkiem, że korzystacie ze sprawdzonego przepisu. A właśnie taki dla Was przygotowałam. 

W przypadku tej focacci ciasto jest lekkie, puszyste, o delikatnym smaku oliwy. To co do niej dodacie, zależy od indywidualnych smaków i upodobań. Ja proponuję bardzo proste dodatki, czyli pomidorki i pesto z pokrzywy (jeśli zrobicie go za dużo, wykorzystajcie je do makaronu).

7 produktów, które mogą zaszkodzić trzustce

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Focaccia z pomidorami i z pesto z pokrzywy – lista zakupów

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Czas pieczenia: 35 minut + czas wyrastania ciasta: w sumie około 3 h

Składniki (na blaszkę 30 x 22cm, ok. 10 porcji)

  • 500 g mąki typu 500
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżki soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • 100 ml oliwy extra virgin (+ do skropienia wierzchu)
  • 300 g pomidorków
  • sól gruba do posypania wierzchu

Pesto

  • duża garść liści pokrzywy, najlepiej młodych i delikatnych
  • oliwa virgin
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz

Naleśniki pokrzywowe z pieczarkami i tymiankiem [przepis]

Foccacia – jak ją przygotować?

  1. Wsyp mąkę do miski.
  2. Drożdże, cukier i sól wymieszaj, zrób dołek na środku, wlej wodę.
  3. Lekko rozprowadź wodę z mąką, dodaj oliwę, wmieszaj ją w ciasto, potem wyłóż ciasto na blat lekko podsypany mąką i zacznij wyrabiać dłońmi. Ciasto jest bardzo lekkie i wilgotne, takie staraj się utrzymać. Podsypuj blat mąką tylko, jeśli ciasto bardzo klei. Wyrabiaj przez 8 min, a potem przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ją folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 h, aż podwoi objętość. Uwaga: musisz cierpliwie czekać, nie skracaj czasu wyrastania.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat, wyrób szybko przez 10 s. Przełóż do natłuszczonej oliwą i wysypanej semoliną blaszki, rozłóż równo na całej powierzchni. Nie naciągaj, jeżeli nie wypełnia jej w całości, nie martw się, urośnie i wypełni całą blaszkę. Przykryj czystą ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 1 h, aż podwoi objętość. Jeżeli wciśnięty palec zostawi dołek, ciasto jest gotowe.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200°C, umieść pomidorki na wierzchu, wciskając je delikatnie w ciasto, skrop oliwą i posyp solą. Piecz przez 10-15 min, aż będzie lekko złociste na wierzchu. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez 20 min.
  6. Przygotuj pesto. Zblenduj albo rozgnieć w moździerzu wszystkie składniki. Konsystencja pesto powinna być luźna. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Upieczoną focaccię zostaw w blaszce na 5 min, potem wyjmij na kratkę, żeby nie zaparowała od spodu, skrop wierzch pesto. Pokrój na kawałki, podawaj na ciepło (na zimno też doskonale smakuje).

Brak postów do wyświetlenia