Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji Viola Grzelka, autorka bloga „Mamucie przysmaki”, przygotowała przepis na pączki. Ale nie takie zwyczajne, bo… bananowe! Smaczne, lekko chrupiące, delikatne w środku. Idealne do popołudniowej kawy, a do tego bardzo szybkie do przygotowania. Zrobisz je w 20 minut. Spróbujcie!
Składniki na 25 małych pączków bananowych
- 1 duży, ładny banan (ok. 120 g bez skórki)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 75 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka spirytusu
- 500 ml oleju do głębokiego smażenia np. rzepakowego
- cukier puder do posypania z wierzchu
- serwetka lub ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu
Przeczytaj również: “Mamucie przysmaki”. Książka pełna dobrego smaku [recenzja]
Jak zrobić pączki bananowe?
- Zanim zaczniesz smażyć pączki, przygotuj sobie to co potrzeba. Wyłóż duży talerz ręcznikiem papierowym i wyjmij z szuflady łyżkę cedzakową.
- Zmiksuj banana na mus (bardzo krótko, tylko do momentu aż nie będzie grudek).
- Rozgrzej olej w rondlu.
- Mus bananowy wymieszaj łyżką z cukrem waniliowym i jajkiem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, spirytus i ponownie wszystko wymieszaj.
- Małą łyżeczką formuj niewielkie kulki i zsuwaj je delikatnie drugą łyżeczką na rozgrzany olej. Smaż pączki na średnim ogniu z obu stron, aż równomiernie się zarumienią.
- Osusz je z nadmiaru tłuszczu na papierowej serwetce, przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Pamiętajcie, że jeśli ogień będzie zbyt duży, pączki usmażą się szybko, ale będą surowe w środku, poza tym łatwo je przypalić. Pączki trzeba smażyć w głębokim oleju, inaczej wyjdą racuszki.
W twojej kuchni zostały stare banany? Sprawdź jak je wykorzystać