Kotleciki z amarantusa to świetna propozycja na ciepłą kolację lub obiad. Bardzo dobrze smakują, chętnie zjedzą je również dzieci. I słusznie, bo przygotowane są z bardzo cennych dla zdrowia składników. A dodatkowo szybko się je przygotowuje. Spróbujcie!

Kotleciki z amarantusa [przepis]
Składniki
- 100 g amarantusa ok. pół szklanki
- 1,5 szklanki wody
- szczypta soli
- 1 mała papryka ok. 150 g
- 1 średnia cebula ok. 125 g
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 50 g sezamu podprażonego
- 50 g słonecznika podprażonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 jajko
- 30 g mąki z ciecierzycy ok. 2 łyżek
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (tryb góra-dół, bez termoobiegu).
- Ziarno amarantusa zalać 1,5 szklanki zimnej wody, dodać szczyptę soli, zagotować, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować do wchłonięcia płynu(około 20 minut).
- W międzyczasie pokroić warzywa: cebulę i czosnek w bardzo drobną kostkę, paprykę w cieniutkie paseczki, a natkę pietruszki posiekać na drobno.
- Ugotowany amarantus, warzywa i wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać.
- Formować kotleciki i piec około 40 minut do zrumienienia.
Dowiedz się więcej na temat: amarantus