Piekarnia Wiejska w Zębowie, a raczej jej wypieki i wyroby cukiernicze, znane są przede wszystkim w Poznaniu. Teraz smaku przygotowywanego w piecu opalanym drewnem pieczywa mogą spróbować klienci w innych regionach. Prowadzona przez Joannę i Damiana Nowaków piekarnia uruchomiła sklep internetowy.
Chleby dostępne w sprzedaży internetowej
Przez sieć kupić można jak na razie 8 rodzajów chleba:
- Orkiszowy
- Z korbolem (dynią)
- Z maślanką
- Żytni razowy
- Żytni Wielkopolski (na mące żytniej typ 720)
- Żytni z przyprawami
- Żytni z ziarnem.
W e-sklepie dostępne są również ciastka orkiszowe na maśle i miodzie.
Sklep internetowy dostępy jest pod adresem: https://piekarniawiejskawzebowie.pl/sklep/ . Pieczywo dostarczane jest kurierem oraz do Paczkomatów.
Warto w ramach jednego zamówienia wrzucić do koszyka kilka bochenków – część z nich możemy zamrozić i wykorzystać później.
Jak działa Piekarnia Wiejska w Zębowie?
Piekarnia ściśle współpracuje z gospodarstwem ekologicznym pana Damiana Nowaka. Pozyskiwane stamtąd zboża przerabiają okoliczne młyny, a Piekarnia Wiejska w Zębowie wykorzystuje do wypieków.
Specjalnego smaczku produktom dodaje fakt, że wypiekane są w piecu opalanym drewnem. Ta technika w porównaniu do innych sprawia, że nasze chleby wyróżniają się niesamowitą strukturą.
Chcemy pokazać, że wiekowa tradycja wypiekania chleba na zakwasie w piecu opalanym drewnem nadal żyje i dzięki przekazywanej z pokolenia na pokolenie recepturze jest kultywowana
– mówi Damian Nowak.
Chleby pieczone są wyłącznie na zakwasie naturalnym, bez dodatków drożdży piekarniczych. Pan Damian, oprócz tego, że jest rolnikiem ma wykształcenie piekarnicze i wieloletnie doświadczenie. Piekarnia działa od 2013 roku, wcześniej przez wiele lat w rodzinie Nowaków chleb wypiekany był metodą domową.
Zobacz piekarnię
Piekarnia Wiejska w Zębowie znajduje się we wsi Zębowo przy ul. Parkowej 12 (woj. wielkopolskie).
Pozostał Ci stary chleb? sprawdź sposoby na czerstwe pieczywo