Teraz czytasz...
Piekarnia Wiejska w Zębowie sprzedaje przez Internet

Piekarnia Wiejska w Zębowie sprzedaje przez Internet

Piekarnia Wiejska w Zębowie, a raczej jej wypieki i wyroby cukiernicze, znane są przede wszystkim w Poznaniu. Teraz smaku przygotowywanego w piecu opalanym drewnem pieczywa mogą spróbować klienci w innych regionach. Prowadzona przez Joannę i Damiana Nowaków piekarnia uruchomiła sklep internetowy.

Chleby dostępne w sprzedaży internetowej

Przez sieć kupić można jak na razie 8 rodzajów chleba:

  • Orkiszowy
  • Z korbolem (dynią)
  • Z maślanką
  • Żytni razowy
  • Żytni Wielkopolski (na mące żytniej typ 720)
  • Żytni z przyprawami
  • Żytni z ziarnem.

W e-sklepie dostępne są również ciastka orkiszowe na maśle i miodzie.

Sklep internetowy dostępy jest pod adresem: https://piekarniawiejskawzebowie.pl/sklep/ . Pieczywo dostarczane jest kurierem oraz do Paczkomatów.

Warto w ramach jednego zamówienia wrzucić do koszyka kilka bochenków – część z nich możemy zamrozić i wykorzystać później.

Jak działa Piekarnia Wiejska w  Zębowie?

Piekarnia ściśle współpracuje z gospodarstwem ekologicznym pana Damiana Nowaka. Pozyskiwane stamtąd zboża przerabiają okoliczne młyny, a Piekarnia Wiejska w Zębowie wykorzystuje do wypieków.

Specjalnego smaczku produktom dodaje fakt, że wypiekane są w piecu opalanym drewnem.  Ta technika w porównaniu do innych sprawia, że nasze chleby wyróżniają się niesamowitą strukturą.

Chcemy pokazać, że wiekowa tradycja wypiekania chleba na zakwasie w piecu opalanym drewnem nadal żyje i dzięki przekazywanej z pokolenia na pokolenie recepturze jest kultywowana

Zobacz także
Na zdjęciu, zrobionym z góry, widać duży wybór świeżych pomidorów ułożonych na ciemnym, drewnianym stole. Po lewej stronie leżą luzem różnorodne pomidory: kilka kiści pomarańczowych pomidorów, a także pojedyncze czerwone i mniejsze, żółte pomidorki koktajlowe. Po prawej stronie stół wypełnia wiklinowy koszyk, który jest po brzegi wypełniony jeszcze większą ilością pomidorów. W koszyku dominują czerwone pomidorki koktajlowe na gałązkach, ale widać też większe pomidory w odcieniach czerwieni, pomarańczy, a nawet ciemnozielone, niemal brązowe odmiany. Całość tworzy kolorową i apetyczną kompozycję, podkreślającą świeżość i różnorodność zbiorów.

– mówi Damian Nowak.

Chleby pieczone są wyłącznie na zakwasie naturalnym, bez dodatków drożdży piekarniczych. Pan Damian, oprócz tego, że jest rolnikiem ma wykształcenie piekarnicze i wieloletnie doświadczenie. Piekarnia działa od 2013 roku, wcześniej przez wiele lat w rodzinie Nowaków chleb wypiekany był metodą domową.

Zobacz piekarnię

Piekarnia Wiejska w Zębowie znajduje się we wsi Zębowo przy ul. Parkowej 12 (woj. wielkopolskie).

Pozostał Ci stary chleb? sprawdź sposoby na czerstwe pieczywo

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.