Składniki:
100 g nasion sezamu
100 g nasion siemienia lnianego
100 g pestek słonecznika
100 g pestek z dyni
200 g amarantusa ekspandowanego
100 g płynnego miodu
Sposób przygotowania:
Nasiona sezamu, siemienia lnianego, słonecznika i dyni wsypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy przez kilka minut na małym ogniu. Uprażone, ciepłe nasiona przesypujemy do miski, lekko schładzamy, dodajemy amarantus, mieszamy i zalewamy dowolnym płynnym miodem. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na deskę lub stół wyłożony papierem do pieczenia. Rozcieramy masę wałkiem lub łyżką aby powstał gładki, centymetrowy placek. Gdy przestygnie i się sklei, kroimy go nożem na małe kwadraciki (ja kroiłam okrągłym nożem do pizzy, poszło szybko i sprawnie).
Domowe ziarniste kwadraciki są pyszne w smaku – delikatnie słodkie i chrupiące, a przede wszystkim bardzo odżywcze, dają dużo energii w jesienno-zimowy czas. Polecam jako zdrową przekąskę dla dorosłych i dla małych dzieci – mój 1,5 roczny synek je uwielbia.
Zdjęcie i przepis: Magdalena Przybylak-Zdanowicz