Teraz czytasz...
Kluski z dyni z masełkiem szałwiowym [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Kluski z dyni z masełkiem szałwiowym [przepis]

Katarzyna Kosmala
kluski dyniowe

Kluski z dyni brzmią swojsko i smacznie, tak też zresztą smakują. To niebanalna i bardzo prosta w wykonaniu propozycja w sam raz na szybki obiad dla całej rodziny. Masełko szałwiowe dodatkowo nadaje daniu charakteru.

Kluski z dyni. Dlaczego warto je przygotować?

Dynia posiada wysoką zawartość beta karotenu, który w naszym organizmie przekształca się w witaminę A. Zawiera też luteinę, wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, miedź, kobalt, witaminy z grupy: B, C, E i PP, a także kwas foliowy.

→ Zobacz przepis na ciasto z buraków

Jest ponadto lekkostrawna. Wspomaga układ pokarmowy, krwionośny i nerwowy. Działa odkwaszająco na organizm. Można ją podawać całej rodzinie, również niemowlętom na etapie rozszerzania diety.

Wśród różnych odmian dyń wyróżnia się dynia hokkaido, która jest niewielka i nie trzeba jej obierać ze skórki. Ma lekko orzechowy smak, który dobrze komponuje się z innymi warzywami i ziołami.

Z dyni można przygotować wiele smacznych i pożywnych dań. Polecamy zwłaszcza ciasto dyniowe, które wyjątkowo smakuje w pochmurne dni.

→ Przeczytaj również: Co można zrobić z dyni?

W naszym serwisie mamy też przepisy na takie dania jak:

Poniżej mamy dla Was z kolei przepis na kluski z dyni (albo jak kto woli: kopytka z dyni). Są dość proste w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli mamy już upieczoną wcześniej dynię i ugotowane ziemniaki (np. zostały z poprzedniego obiadu). Do tego wpisują się w ideę taniego gotowania.

kluski z dyni
Kopytka dyniowe z szałwią

Kluski z dyni: przepis

Żeby przygotować kluseczki z dyni potrzebujesz:

  • szklankę puree z upieczonej dyni
  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko

→ Przeczytaj również: Kluski śląskie, leniwe, kładzione! Co warto o nich wiedzieć?

Dynię przeciśnij razem z ziemniakami przez praskę. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól i jajko. Zagnieć ciasto (powinno być elastyczne, jeśli jest za luźne – podsyp mąką). Z ciasta formuj wałeczki i krój je na mniejsze kawałki. Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj ok. 10 min.

Z czym podawać kopytka dyniowe?

Nasz przepis na kopytka z dynią uzupełnia masełko szałwiowe. Do jego zrobienia potrzebujesz 4 gałązki szałwii i 3 łyżki masła.

→ Przeczytaj również: Ziołowe kotlety i inne przepisy na dania z ziołami

Masło rozpuść, dodaj listki szałwii, całość podsmaż.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.