Teraz czytasz...
Kotleciki warzywne pieczone [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Kotleciki warzywne pieczone [przepis]

Kotleciki warzywne piekę zwykle na zapas. Można zabrać je ze sobą w podróż lub do szkoły czy pracy. To doskonałe roślinne danie celebrujące jesienną obfitość. Uwaga! Proporcje jak dla pułku wojska. 

Składniki:

  • 400 g dyni hokkaido lub piżmowej
  • 300 g młodej cukinii ze skórką
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 5 kopiastych łyżek mąki z czerwonej soczewicy lub z ciecierzycy (lub sklepowa mąka)
  • 1 łyżka lnu złocistego świeżo zmielonego (siemię lniane)
  • po 1-2 łodyżki ziół: majeranku, lubczyku, tymianku
  • po 1/2 łyżeczki przypraw: kminku, kminu rzymskiego, papryki czerwonej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 czerwone papryki
  • garść dowolnych oliwek

Przeczytaj także: Risotto z grzybami leśnymi [przepis]

Jak przygotować kotleciki warzywne pieczone?

Dynię, cukinię, marchew, cebule i czerwoną paprykę włóż na blaszce do piekarnika nagrzanego do 180°C i zostaw na ok. 30 min. Po tym czasie odłóż paprykę, a resztę warzyw rozdrobnij mikserem (na masę z grudkami). Dodaj mąkę z ciecierzycy lub soczewicy (można samemu zmielić ziarna w młynku do kawy), posiekane zioła, przyprawy, sól i pieprz do smaku.

Na blachę wyłożoną nasmarowanym tłuszczem lub papierem do pieczenia nakładaj uformowane niezbyt grube placki. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 30-40 min lub smaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Serwuj z pieczoną papryka i oliwkami.

Przepis na kotleciki warzywne pochodzi z najnowszej z książki Iwony Zasuwy pt. „Smakoterapia na wynos. Odporność przez cały rok”.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.