Soczewica BIO jest stosunkowo niedroga, łatwa w przygotowaniu, niezwykle pożywna oraz, co najważniejsze, bardzo smaczna – w eko akademii kulinarnej doradzamy jak się z nią „obchodzić”…
Przechowywanie:
W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona soczewicy mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce. Soczewica nadaje się też do zamrożenia ale pokruszy się przy rozmrażaniu (prócz brązowej, nełuskanej).
Przygotowanie:
Nie ma konieczności namaczania, chociaż soczewica to kuzynka fasoli. Gotuje się 15-20 minut (starsza dłużej, bo nawet do godziny). Woda powinna sięgać tuż nad nasiona, a i tak zostanie wchłonięta. Solimy lekko lub wcale pod koniec gotowania, by skórka zmiękła nie pomarszczyła się.
Zastosowanie:
Już w neolicie znaną ją na ziemiach dzisiejszej Polski, robiono z niej wtedy między innymi mąkę. Każda odmiana soczewicy, żółta, czerwona, pomarańczowa, zielona) nadaje się do zup, sałatek, gulaszu, chili. Zawiera mnóstwo białka, przy niewielkiej kaloryczności, więc można ją stosować jako podstawę wielu posiłków dietetycznych. Zapewnia jednocześnie organizmowi dawkę żelaza, fosforu, wapnia, magnezu i sód, witaminę A, C, a nawet PP (kwas foliowy zalecany kobietom w ciąży).
Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna |
|
kcal gotowana |
330 kcal surowa |
|
|
Białko |
|
7,9 |
25,4 |
|
|
Węglowodany |
|
19,6 |
57,5 |
|
|
Tłuszcze |
|
1,1 |
3 |
|
|
Gluten |
|
nie zawiera |
|
|
|
IG (indeks glikemiczny) |
|
30 |
|
44 (soczewica z puszki) |
|
Pomysły na potrawy z soczewicą można znaleźć w naszym dziale z eko przepisami.
Przeczytaj także dłuższy artykuł na temat soczewicy:
Małgorzata Górska