Teraz czytasz...
Soczewica – jak przygotować, walory odżywcze, przechowywanie
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Soczewica – jak przygotować, walory odżywcze, przechowywanie

Soczewica to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Zajadali się nią już starożytni Rzymianie i Grecy. Podobnie jak inne rośliny strączkowe posiada duże właściwości odżywcze.

Soczewica jest stosunkowo niedroga (także w jakości ekologicznej), łatwa w przygotowaniu, niezwykle pożywna oraz, co najważniejsze, bardzo smaczna. Zerknijcie na koniec artykułu – tam znajdziecie listę przepisów.

Właściwości odżywcze soczewicy

Stanowi źródło dobrze przyswajalnego białka. Bogata w składniki mineralne, witaminy z grupy B, PP, K i kwas foliowy. Zawarty w niej magnez będzie zapobiegał skurczom mięśni, potas-zapobiegnie nadciśnieniu, żelazo-wspomoże przy anemii.

Ma niski indeks glikemiczny (IG), więc bez problemu mogą spożywać ją osoby cierpiące na cukrzycę.

Soczewica, podobnie jak ciecierzyca, jest bogata w błonnik, dlatego skutecznie zapobiegnie zaparciom i usprawni perystaltykę jelit.

Wpływa dobrze na cerę, wspomaga przemianę materii, obniża poziom cholesterolu. W przeciwieństwie do niektórych roślin strączkowych (np. fasoli) jest lekkostrawna. Nasiona soczewicy mogą być spożywane przez dzieci oraz przez osoby, które maja problemy z przewodem pokarmowym.

Czy soczewica ma gluten?

Soczewica, ze swej natury, nie zawiera glutenu niemniej jednak, aby zachować czystość produktu unikajmy kontaktu z produktami glutenowymi.

BIO, czyli?

Warto rozważyć zakup soczewicy z certyfikatem ekologicznym – gwarantuje on, że podczas uprawy nie wykorzystywano syntetycznych środków ochrony roślin i sztucznych nawozów. Produkt ekologiczny rozpoznasz dzięki charakterystycznemu logo ekoliścia na opakowaniu. Dowiedz się więcej: jak rozpoznać żywność ekologiczną

Unijne logo żywności ekologicznej
Unijne logo żywności ekologicznej

Rodzaje, kolory i zastosowanie soczewicy

Istnieje kilka rodzajów soczewicy, które różnią się od siebie:

  • zawartością składników odżywczych,
  • kalorycznością,
  • smakiem
  • kolorem.
Rodzaje soczewicy - infografika
Rodzaje soczewicy – infografika

Soczewica brązowa

Ma intensywny smak, polecana cierpliwym smakoszom – gotuje się ją nawet godzinę, wtedy mięknie i staje się smaczna nie tracąc przy tym swojego kształtu i koloru.

Soczewica czarna

Swoją barwę zawdzięcza dużej ilości zawartej w niej przeciwutleniaczy, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Ma wyrazisty orzechowy smak, dobrze komponuje się z warzywami.

Soczewica czerwona

To soczewica brązowa bez łupki. Zawiera bardzo dużo składników odżywczych i duże ilości błonnika.
Polecana do zup i pasztetów.

Soczewica zielona

Ma delikatny smak, po ugotowaniu zachowuje swój kształt, nie rozpada się. Tworzy się z niej pyszne pasty do kanapek oraz farsz do pierogów.

Soczewica żółta

Najdrobniejsza z całej grupy , choć równie smaczna. Ma delikatny smak, łatwo ulega rozpadowi dlatego polecana jest do wszelkiego rodzaju humusów.

Przechowywanie

W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.

Czy można zamrażać?

Soczewica nadaje się też do zamrożenia ale pokruszy się przy rozmrażaniu (prócz brązowej, niełuskanej).

Jak przygotowywać ?

Soczewica jest szczególnie łatwa w przygotowaniu, gdyż nie wymaga uprzedniego moczenia (jak inne rośliny strączkowe). Wystarczy wrzucić ją do wody (w proporcji woda/ziarna 3:1) i odpowiednio długo gotować.

Zobacz także

produkty z jagody kamczackiej

Czas gotowania dla poszczególnych rodzajów:

  • brązowa 35min,
  • czerwona 10-15min
  • zielona 20 min.

Ziarna, po lekkim podgotowaniu, można zamrozić i używać jako dodatek do zup. Smakują wybornie w kombinacji z:

  • ryżem
  • różnymi rodzajami kasz
  • jako składnik zup i sosów (np. do kopytek lub pyz)
  • składnik farszów do krokietów, pierogów i naleśników.

Sprawdzają się niejednokrotnie w wegańskich odpowiednikach produktów mięsnych. Czytaj więcej na temat: Zamienniki mięsa

Można  popuścić wodze fantazji, łącząc ją z innymi warzywami, przyprawami, nasionami i orzechami.

Pasztet z soczewicy

Przepisy kulinarne z wykorzystaniem soczewicy

Sprawdź nasze propozycje:

Szukasz tradycyjnych polskich smaków, ale w wersji wegańskiej (roślinnej, bezmięsnej)? Serdecznie polecamy Ci książkę Wegańska Kuchnia Polska

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.