Soczewica to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Zajadali się nią już starożytni Rzymianie i Grecy. Podobnie jak inne rośliny strączkowe posiada duże właściwości odżywcze.
Soczewica jest stosunkowo niedroga (także w jakości ekologicznej), łatwa w przygotowaniu, niezwykle pożywna oraz, co najważniejsze, bardzo smaczna. Zerknijcie na koniec artykułu – tam znajdziecie listę przepisów.
Właściwości odżywcze soczewicy
Stanowi źródło dobrze przyswajalnego białka. Bogata w składniki mineralne, witaminy z grupy B, PP, K i kwas foliowy. Zawarty w niej magnez będzie zapobiegał skurczom mięśni, potas-zapobiegnie nadciśnieniu, żelazo-wspomoże przy anemii.
Ma niski indeks glikemiczny (IG), więc bez problemu mogą spożywać ją osoby cierpiące na cukrzycę.
Soczewica, podobnie jak ciecierzyca, jest bogata w błonnik, dlatego skutecznie zapobiegnie zaparciom i usprawni perystaltykę jelit.
Wpływa dobrze na cerę, wspomaga przemianę materii, obniża poziom cholesterolu. W przeciwieństwie do niektórych roślin strączkowych (np. fasoli) jest lekkostrawna. Nasiona soczewicy mogą być spożywane przez dzieci oraz przez osoby, które maja problemy z przewodem pokarmowym.
Czy soczewica ma gluten?
Soczewica, ze swej natury, nie zawiera glutenu niemniej jednak, aby zachować czystość produktu unikajmy kontaktu z produktami glutenowymi.
BIO, czyli?
Warto rozważyć zakup soczewicy z certyfikatem ekologicznym – gwarantuje on, że podczas uprawy nie wykorzystywano syntetycznych środków ochrony roślin i sztucznych nawozów. Produkt ekologiczny rozpoznasz dzięki charakterystycznemu logo ekoliścia na opakowaniu. Dowiedz się więcej: jak rozpoznać żywność ekologiczną
Rodzaje, kolory i zastosowanie soczewicy
Istnieje kilka rodzajów soczewicy, które różnią się od siebie:
- zawartością składników odżywczych,
- kalorycznością,
- smakiem
- kolorem.
Soczewica brązowa
Ma intensywny smak, polecana cierpliwym smakoszom – gotuje się ją nawet godzinę, wtedy mięknie i staje się smaczna nie tracąc przy tym swojego kształtu i koloru.
Soczewica czarna
Swoją barwę zawdzięcza dużej ilości zawartej w niej przeciwutleniaczy, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Ma wyrazisty orzechowy smak, dobrze komponuje się z warzywami.
Soczewica czerwona
To soczewica brązowa bez łupki. Zawiera bardzo dużo składników odżywczych i duże ilości błonnika.
Polecana do zup i pasztetów.
Soczewica zielona
Ma delikatny smak, po ugotowaniu zachowuje swój kształt, nie rozpada się. Tworzy się z niej pyszne pasty do kanapek oraz farsz do pierogów.
Soczewica żółta
Najdrobniejsza z całej grupy , choć równie smaczna. Ma delikatny smak, łatwo ulega rozpadowi dlatego polecana jest do wszelkiego rodzaju humusów.
Przechowywanie
W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, nawet do roku. Z czasem nasiona mogą zblaknąć, lecz nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowaną można trzymać tydzień w lodówce.
Czy można zamrażać?
Soczewica nadaje się też do zamrożenia ale pokruszy się przy rozmrażaniu (prócz brązowej, niełuskanej).
Jak przygotowywać ?
Soczewica jest szczególnie łatwa w przygotowaniu, gdyż nie wymaga uprzedniego moczenia (jak inne rośliny strączkowe). Wystarczy wrzucić ją do wody (w proporcji woda/ziarna 3:1) i odpowiednio długo gotować.
Czas gotowania dla poszczególnych rodzajów:
- brązowa 35min,
- czerwona 10-15min
- zielona 20 min.
Ziarna, po lekkim podgotowaniu, można zamrozić i używać jako dodatek do zup. Smakują wybornie w kombinacji z:
- ryżem
- różnymi rodzajami kasz
- jako składnik zup i sosów (np. do kopytek lub pyz)
- składnik farszów do krokietów, pierogów i naleśników.
Sprawdzają się niejednokrotnie w wegańskich odpowiednikach produktów mięsnych. Czytaj więcej na temat: Zamienniki mięsa
Można popuścić wodze fantazji, łącząc ją z innymi warzywami, przyprawami, nasionami i orzechami.
Przepisy kulinarne z wykorzystaniem soczewicy
Sprawdź nasze propozycje:
- Zimowa zupa rozgrzewająca z kukurydzą i boczkiem
- Pasztet
- Zupa z warzywami
- Zupa krem pomidorowa
- Zupa z sokiem z ogórków kiszonych
Szukasz tradycyjnych polskich smaków, ale w wersji wegańskiej (roślinnej, bezmięsnej)? Serdecznie polecamy Ci książkę Wegańska Kuchnia Polska