Składniki
1,2 litra esencjonalnego wywaru z warzyw
180 g czerwonej soczewicy BIO
1 starta marchew BIO
½ cebuli BIO
400 ml przecieru z pomidorów BIO
1 ząbek czosnku
liść laurowy, kolendra
oliwa z oliwy (1-2łyżki)
śmietana owsiana BIO
Sposób przygotowania:
Opłukać soczewicę, nie trzeba jej wcześniej moczyć
Rozgrzać oliwę w garnku, wrzucić drobno posiekaną cebulę i smażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zacznie mięknąć
Wrzucić marchew i smażyć ok. 2-3 minut (dla nieuczulonych można dodać także kawałek selera lub łodygę selera naciowego drobno pokrojone)
Dodać zmiażdżony czosnek, kolendrę i smażyć kolejną minutę, mieszając
Wrzucić do garnka wypłukaną soczewicę, liść laurowy, wywar z warzyw i przecier pomidorowy, zagotować, zmniejszyć ogień, częściowo przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie
Usunąć z zupy liść laurowy, zmiksować ją na gładko np. ręcznym blenderem lub przy użyciu miksera. Po zmiksowaniu zupa powinna być dosyć gęsta, jeśli uznamy że jest za gęsta można dodać jeszcze trochę wywaru lub przegotowanej wody.
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie rozgrzać, podawać z odrobiną śmietany
autorka bloga: http://mamaalergikagotuje.blogspot.com