Teraz czytasz...
Razowe muffinki orkiszowe
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Razowe muffinki orkiszowe

Sprawdzony przepis na muffinki orkiszowe. Dobrze mieć pod ręką!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + czas na rozmrożenie malin

CZAS PIECZENIA: 20-25 minut

TRUDNOŚĆ: ŁATWE

LICZBA MUFFINEK: 12 szt. o średnicy 5 cm

Składniki mokre

125 ml mleka ryżowo-migdałowego BIO lub orkiszowego
60 g margaryny bezmlecznej, stopionej
2 łyżki śmietany migdałowej BIO lub np. owsianej czy orkiszowej
150 g malin rozmrożonych
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z migdałów lub wanilii
polewa karobowa czyli niby-czekoladowa,

Składniki suche

200 g mąki orkiszowej, razowej typ 2000 BIO
1 płaska łyżka naturalnego proszku do pieczenia
100 g drobnego cukru

Sposób przygotowania:

Przygotować polewę karobową, przepis

Rozgrzać piekarnik do 180°C

W większej misce połączyć ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia

W drugiej mniejszej misce przygotować mleko, śmietanę, stopioną schłodzoną margarynę, rozmrożone maliny w temperaturze pokojowej, ekstrakt z migdałów, wymieszać

Wlać składniki mokre do suchych, dokładnie wymieszać całość do momentu ich połączenia się

Rozłożyć ciasto do 12 papilotek przygotowanych w zagłębieniach formy do muffinek

Piec przez ok. 20-25 minut do czasu gdy będą rumiane, można sprawdzić patyczkiem czy ładnie odchodzą od formy i czy jest on suchy

Przełożyć muffinki do wystygnięcia, najlepiej na drewnianą kratkę

Schłodzone babeczki polać wcześniej przygotowaną polewą karobową

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.