Sprawdzony przepis na muffinki orkiszowe. Dobrze mieć pod ręką!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + czas na rozmrożenie malin
CZAS PIECZENIA: 20-25 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA MUFFINEK: 12 szt. o średnicy 5 cm
Składniki mokre
125 ml mleka ryżowo-migdałowego BIO lub orkiszowego
60 g margaryny bezmlecznej, stopionej
2 łyżki śmietany migdałowej BIO lub np. owsianej czy orkiszowej
150 g malin rozmrożonych
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z migdałów lub wanilii
polewa karobowa czyli niby-czekoladowa,
Składniki suche
200 g mąki orkiszowej, razowej typ 2000 BIO
1 płaska łyżka naturalnego proszku do pieczenia
100 g drobnego cukru
Sposób przygotowania:
Przygotować polewę karobową, przepis
Rozgrzać piekarnik do 180°C
W większej misce połączyć ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia
W drugiej mniejszej misce przygotować mleko, śmietanę, stopioną schłodzoną margarynę, rozmrożone maliny w temperaturze pokojowej, ekstrakt z migdałów, wymieszać
Wlać składniki mokre do suchych, dokładnie wymieszać całość do momentu ich połączenia się
Rozłożyć ciasto do 12 papilotek przygotowanych w zagłębieniach formy do muffinek
Piec przez ok. 20-25 minut do czasu gdy będą rumiane, można sprawdzić patyczkiem czy ładnie odchodzą od formy i czy jest on suchy
Przełożyć muffinki do wystygnięcia, najlepiej na drewnianą kratkę
Schłodzone babeczki polać wcześniej przygotowaną polewą karobową