Składniki:
jeden duży seler bio
organiczny olej do smażenia
na „panierkę”: szklanka mąki orkiszowej bio typ 750 lub 900;
200ml śmietanki sojowej;
2 łyżki musztardy ostrej bio (w skład której wchodzi papryka);
1 jajko bio;
przyprawy bio: pieprz, sól; woda mineralna.
Seler musimy wcześniej zostać obrany ze skóry; po przekrojeniu na cztery części, kroimy go w cienkie półksiężyce. Ze składników na „panierkę selerową” tworzymy jednolitą, gładką masę o konsystencji gęstego budyniu. Maczamy selerowe półksiężyce w panierce i od razu kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem (smażymy obustronnie).
Sposób przygotowania:
Nie jest to danie lekkostrawne (wszak smażone) – jednak z pewnością może stać się alternatywą dla mięsnych, a nawet rybnych kotletów. Podobnie możemy postąpić z marchewką. Warto spróbować – choćby dla urozmaicenia.
Smacznego!