Orkiszowe paluszki [przepis]

Orkisz to zboże znane od dawna, jednak w ostatnich czasach zapomniane. Jego dawną świetność próbuje się jednak przywrócić. Orkiszowe paluszki to propozycja dla tych, którzy w kuchni poszukują czegoś nowego. Są smaczne, pożywne i zdrowe. To idealna przekąska na majowy wypoczynek.

Orkisz jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny. Zawiera wysokowartościowe białko o innej niż pszenica strukturze oraz wiele kompleksowych węglowodanów i kwasów tłuszczowych nienasyconych. Są w nim też obecne witaminy – A,E,D oraz B1, B2 i B6 oraz składniki mineralne, m.in. żelazo, magnez, fosfor i wapń.

Ciasto orkiszowe ze śliwkami [przepis]

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Jak przygotować orkiszowe paluszki?

Składniki na ok. 12 paluszków o długości 25 cm

  • 150 g mąki orkiszowej typ 1850
  • 25 g zmielonego słonecznika
  • 25 g zmielonego sezamu*
  • ¼ łyżeczki soli**
  • 50 ml wody
  • 30 g masła klarowanego

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180°C (tryb góra-dół, bez termoobiegu).
  2. Wymieszaj mąkę, sól, słonecznik i sezam.
  3. Dodaj masło i wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Jeśli jest bardzo sypkie, dodaj mleka, wody, maślanki lub kefiru.
  4. Odrywaj kawałki ciasta i formuj paluszki.
  5. Piecz 30 min w górnej części piekarnika, do zrumienienia. Paluszki mają być chrupiące, ale należy też pamiętać, że stwardnieją po ostygnięciu.

Sezam – złote ziarna o wielkiej mocy

Nasze wskazówki:

* polecamy użyć sezam nieoczyszczony, ponieważ ma więcej składników odżywczych, a jego smak jest pełniejszy
** trzeba uważać na rodzaj używanej soli; naszym zdaniem najlepsza jest sól himalajska i niejodowana sól kamienna (jod, którym “wzbogaca się” popularną białą sól, szkodzi naszemu układowi hormonalnemu)

Autorami przepisu są Asia i Michał Litwińscy, autorzy bloga z przepisami na zdrowe i jednocześnie smaczne desery, demaskatorzy mitów o zdrowym odżywianiu i pasjonaci fotografii kulinarnej.

Brak postów do wyświetlenia