Orkisz to zboże znane od dawna, jednak w ostatnich czasach zapomniane. Jego dawną świetność próbuje się jednak przywrócić. Orkiszowe paluszki to propozycja dla tych, którzy w kuchni poszukują czegoś nowego. Są smaczne, pożywne i zdrowe. To idealna przekąska na majowy wypoczynek.
Orkisz jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny. Zawiera wysokowartościowe białko o innej niż pszenica strukturze oraz wiele kompleksowych węglowodanów i kwasów tłuszczowych nienasyconych. Są w nim też obecne witaminy – A,E,D oraz B1, B2 i B6 oraz składniki mineralne, m.in. żelazo, magnez, fosfor i wapń.
Ciasto orkiszowe ze śliwkami [przepis]
Jak przygotować orkiszowe paluszki?
Składniki na ok. 12 paluszków o długości 25 cm
- 150 g mąki orkiszowej typ 1850
- 25 g zmielonego słonecznika
- 25 g zmielonego sezamu*
- ¼ łyżeczki soli**
- 50 ml wody
- 30 g masła klarowanego
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180°C (tryb góra-dół, bez termoobiegu).
- Wymieszaj mąkę, sól, słonecznik i sezam.
- Dodaj masło i wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Jeśli jest bardzo sypkie, dodaj mleka, wody, maślanki lub kefiru.
- Odrywaj kawałki ciasta i formuj paluszki.
- Piecz 30 min w górnej części piekarnika, do zrumienienia. Paluszki mają być chrupiące, ale należy też pamiętać, że stwardnieją po ostygnięciu.
Sezam – złote ziarna o wielkiej mocy
Nasze wskazówki:
* polecamy użyć sezam nieoczyszczony, ponieważ ma więcej składników odżywczych, a jego smak jest pełniejszy
** trzeba uważać na rodzaj używanej soli; naszym zdaniem najlepsza jest sól himalajska i niejodowana sól kamienna (jod, którym „wzbogaca się” popularną białą sól, szkodzi naszemu układowi hormonalnemu)
Autorami przepisu są Asia i Michał Litwińscy, autorzy bloga z przepisami na zdrowe i jednocześnie smaczne desery, demaskatorzy mitów o zdrowym odżywianiu i pasjonaci fotografii kulinarnej.