Ciasto marchewkowo-migdałowe to propozycja idealna na wiosenne dni. Ciasto jest lekkie, ma niepowtarzalny smak i zdecydowanie mniej kalorii niż inne wypieki.
Jak przygotować ciasto marchewkowo-migdałowe?
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 40-45 min
Składniki na okrągłą blaszkę o średnicy 21-23 cm
- 2 średnie marchewki, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
- 3 jajka
- 200 g syropu klonowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 200 g mielonych migdałów
- 120 ml oleju słonecznikowego
- 60 g posiekanych pistacji bez łupinek
- 60 g posiekanych orzechów włoskich
- 120 g wiórków kokosowych
Chleb bezglutenowy z cukinii i dyni [przepis]
Sposób przygotowania:
- Jajka ubij mikserem z syropem klonowym i ekstraktem waniliowym.
- Dodaj mielone migdały, wiórki kokosowe, sól i cynamon, następnie wlej olej słonecznikowy.
- Cały czas miksuj. Wsyp marchewkę, orzechy i pistacje, wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180°C.
- Masę przełóż do formy, wyrównaj wierzch, piecz przez 40-45 minut, aż ciasto będzie rumiane i upieczone na całej powierzchni.
Przeczytaj także: Pomidory -właściwości i wykorzystanie
Uwaga: w tym przypadku patyczek nie jest najlepszym wskaźnikiem, bo ciasto jest wilgotne nawet po upieczeniu.