Marchewka to warzywo, które w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo smaczna. Najczęściej dodajemy ją do zupy, jednak warto spojrzeć na nią nieco inaczej i uczynić głównym bohaterem jakiegoś dania. Jakiego? Oto kilka naszych podpowiedzi.
Zdrowe i szybkie zupy z marchewki
Zupa z marchewki to doskonały sposób na wykorzystanie tego warzywa. Jest nie tylko smaczna i tania, ale również bardzo zdrowa i pełna witamin. Jest też wsparciem dla układu pokarmowego, stąd poleca się ją w przypadku biegunek i innych dolegliwości żołądkowych.
→ To warto przeczytać: Marchew – wartość odżywcza i zastosowanie

Krem z pieczonej marchewki – słoneczna propozycja bez strączków
Ten prosty krem to doskonały wybór na obiad lub kolację, zwłaszcza w chłodniejsze dni. Można go podawać z grzankami, prażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałów, co wzbogaci jego smak i konsystencję.
→ Sprawdź przepis na zupę krem z marchewki oraz na inne zupy z marchwi.
Do wyboru są:
- Krem z marchewki z goździkami, płatkami migdałów i świeżą bazylią
- Zupa krem z marchewki i soczewicy
- Rozgrzewająca zupa-krem z pieczonej marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym

Wytrawne dania z marchewką
Dań z marchewką jest całe mnóstwo. Klasyczny gulasz z wołowiną i marchewką czy curry dyniowe z marchewką to tylko niektóre z nich.
Marchewka świetnie sprawdza się również w kuchni wegetariańskiej, gdzie może być głównym składnikiem kotletów czy pasztetów. Dodatek różnych przypraw, ziół i innych warzyw pozwala na stworzenie niekończącej się liczby zdrowych kombinacji z tym korzeniowym warzywem.
→ Dowiedz się, jak przechowywać marchew.
Skrzydełka z kurczaka curry w potrawce z marchewki, cebuli oraz papryki
Danie niby klasyczne i codzienne, jednak dodając curry, można uczynić je nieco bardziej orientalnym. Obecność marchewki, papryki i cebuli doda nam swojskiego akcentu i podniesie wartość odżywczą całego dania.
→ Sprawdź przepis na skrzydełka w potrawce z marchewki.

Placki marchewkowe
Składniki (na ok. 25 sztuk)
- 400 g marchewki
- 200 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki szczypioru
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki owsianej
- 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
Przygotowanie:
- Połowę marchwi zetrzyj na grubych oczkach tarki, pozostałą część – na drobnych oczkach razem z ziemniakami.
- Cebulę i szczypiorek pokrój drobno, czosnek zetrzyj na tarce.
- Warzywa wymieszaj ze sobą, dodaj jajka, mąkę oraz przyprawy.
- Porządnie rozgrzej patelnię, rozpuścić masło klarowane lub olej.
- Usmaż pierwszą partię placków. Następne placki smaż bez tłuszczu.

Autorami przepisu są Joanna i Michał Litwińscy. Możecie go też znaleźć w archiwalnym numerze Biokuriera (4/2023), który przeczytacie on-line.
Przekąski i dodatki z marchewki
Możemy ją zetrzeć na tarce i połączyć z sokiem z cytryny, oliwą i świeżą miętą, tworząc orzeźwiającą i zdrową surówkę. Pieczone w całości lub w plastrach marchewki zyskują słodki smak i doskonale pasują do dipów na bazie jogurtu naturalnego lub hummusu. Dla miłośników bardziej wyrazistych smaków, idealne będą marchewki marynowane w słodko-kwaśnym sosie, które są dobrym dodatkiem do kanapek i sałatek. A dla tych, którzy szukają bardziej oryginalnych rozwiązań, polecamy przygotowanie chipsów z marchewki, które są zdrową alternatywą dla tradycyjnych przekąsek.
→ Sprawdź przepis na kluski marchewkowe
Surówka z marchewki i jabłka – klasyczny dodatek do obiadu
Składniki:
- 4 średnie marchewki
- 1 jabłko (najlepiej kwaskowe)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 łyżki pestek słonecznika (mogą być także pestki dyni)
- 2-3 łyżki oliwy, oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- kilka kropel soku z cytryny
- pieprz, sól
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jabłko obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Połówkę cebuli kroimy w drobną kostkę lub cieniutkie paski, łączymy z marchewką i jabłkiem, dodajemy pestki. Wszystko zaprawiamy oliwą lub olejem, sokiem z cytryny i przyprawami.
Marchewka z groszkiem
Składniki:
- 1 kg marchewki
- puszka groszku konserwowego (400 ml)
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki pszennej
- szklanka wody (250 ml)
- płaska łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Umyj, obierz i pokrój marchewkę w drobną kostkę. Umieść ją w garnku. Wlej też szklankę wody i wsyp łyżeczkę cukru oraz płaską łyżeczkę soli. Zamieszaj i gotuj pod przykryciem. Gdy zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika i gotuj do miękkości marchwi (ok. 20 min). Gdy będzie już miękka, dodaj dwie łyżki masła oraz, za pomocą sitka, łyżkę mąki pszennej. Mieszaj, by nie powstały grudki. Na koniec dodaj groszek odsączony z zalewy i po minucie wyłącz palnik. W razie potrzeby dopraw.
Jeśli lubisz marchewkę z groszkiem na gęsto, przygotuj zasmażkę: roztop na patelni dwie łyżki masła, a gdy zacznie się pienić, dodaj płaską łyżkę mąki i całość wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Zawartość patelni od razu przełóż do garnka z marchewką i groszkiem.

Słodkie przysmaki z marchewki
Marchewka, choć kojarzy się przede wszystkim z kuchnią wytrawną, sprawdza się również w słodkich wypiekach. Jej delikatny, słodkawy smak nadaje ciastom, muffinkom i innym słodkościom wyjątkowego aromatu i wilgotności. Starta marchewka, połączona z cynamonem, imbirem i innymi przyprawami korzennymi, tworzy aromatyczne połączenie.
Ciasto marchewkowe to już klasyka gatunku, ale marchewka może być również składnikiem muffinek, babeczek, a nawet tortów. Dodatek orzechów, bakalii czy czekolady wzbogaca smak tych wypieków.
Ciasto marchewkowe
Historia ciasta marchewkowego sięga starożytności, choć przez wieki przepis na ten prosty, ale niezwykle smaczny deser popadł w zapomnienie. Dopiero trudne czasy II wojny światowej przywróciły mu dawną popularność. W obliczu racjonowania żywności, marchewkowe ciasto stało się nie tylko sposobem na wykorzystanie łatwo dostępnych składników, ale także prawdziwym kulinarnym odkryciem. Co ciekawe, to właśnie w czasie wojny ciasto marchewkowe zyskało miano eleganckiego deseru, który z dumą serwowano nawet w najlepszych restauracjach. Dziś, choć sytuacja żywnościowa na świecie jest zupełnie inna, ciasto marchewkowe wciąż cieszy się ogromną popularnością, będąc dowodem na to, że proste i smaczne przepisy mają to do siebie, że nigdy nie wychodzą z mody.
→ Sprawdź przepis na ciasto marchewkowe z daktylami oraz na ciasto marchewkowo-migdałowe bez mąki i białego cukru

Muffiny marchewkowe
Pokochają je wszyscy, którzy cenią sobie szybkie i smaczne wypieki. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a składniki są łatwo dostępne. Co więcej, muffinki marchewkowe są niezwykle uniwersalne. Możemy je wzbogacić orzechami, bakaliami, czekoladą, a nawet dodać szczyptę chili, aby nadać im pikantnego charakteru. Są odpowiednie na śniadanie, przekąskę i deser.
→ Zobacz przepis na muffiny marchewkowe.
Konfitura marchewkowa
Składniki (na 3 słoiczki o pojemności 250 ml)
- 1 cytryna,
- 1 pomarańcza,
- 2 kubki marchewki startej na grubej tarce,
- 1 kubek cukru brązowego,
- ¾ kubka cukru białego,
- ok. 2 kubki wody (kubek = 250 ml).
Sposób przygotowania:
- Umyj cytrynę i pomarańczę, zetrzyj skórkę z owoców zesterem albo na tarce. Wyciśnij sok z cytrusów, wlej go do garnka, wrzuć startą skórkę, wlej 2 kubki wody, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Dodaj marchewkę i cukier, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, około 30-40 minut, aż woda odparuje, a konfitura zgęstnieje. Sok konfitury nie powinien kapać z łyżki, ma przypominać dość gęsty syrop. Przełóż do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknij.
Napoje z marchewki
Marchew to też baza do przygotowania orzeźwiających i zdrowych napojów. Jej słodki smak dobrze komponuje się z innymi owocami i warzywami. Z ich udziałem przygotujemy pożywne soki i koktajle.
→ Zobacz przepis na orzeźwiający shake pomarańczowo-marchewkowy
Sok marchwiowy, bogaty w beta-karoten, witaminy i minerały, to prawdziwa bomba witaminowa, która wspiera odporność organizmu i poprawia wzrok. Możemy go pić samodzielnie lub łączyć z innymi składnikami, np. jabłkami lub cytrusami. Dla osób preferujących bardziej wyraziste smaki, idealne będą koktajle z dodatkiem imbiru, kurkumy lub pieprzu cayenne.
Świeżo wyciśnięty sok z marchewki najlepiej spożyć od razu, aby zachować jak najwięcej cennych składników odżywczych.
Sok marchewkowy z jabłkiem
Składniki (na 2 szklanki):
- 8 marchewek
- 3 jabłka
- kilka kropel soku z cytryny
- łyżka oleju tłoczonego na zimno: rzepakowego, słonecznikowego, oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Obierz marchewki i jabłka, dobrze umyj i przepuść przez sokowirówkę. Dodaj do soku łyżkę oleju i sok z cytryny, dobrze wymieszaj. Wypij bezpośrednio po przygotowaniu.
Sok przecierowy à la Kubuś – idealny na jesień i zimę
Przepis na sok przecierowy à la Kubuś
Składniki:
- 1 kg marchwi
- 2 jabłka
- 1/2 szklanki wody
- cynamon, imbir, sok z cytryny, miód (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Marchewkę i jabłka umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż warzywa do garnka, dodaj wodę i gotuj do miękkości.
- Zmiksuj ugotowane warzywa na gładką masę.
- Jeśli chcesz uzyskać bardziej klarowny sok, przecedź go przez sito.
- Dodaj przyprawy według własnych preferencji.
Możesz też zastąpić jabłka dynią lub dodać do soku jeżyny, maliny lub borówki (są bogate w antyoksydanty).

Techniki kulinarne i wartości odżywcze marchwi
Warzywo to można jeść na surowo, a także gotować je, dusić, piec i smażyć.
Gotowanie marchewki na parze – jak zachować jej wartości odżywcze
Ten sposób gotowania to jedna z najzdrowszych metod obróbki termicznej warzyw. Dzięki niej możemy zachować maksymalną ilość witamin, minerałów i błonnika, które są tak cenne dla naszego organizmu.
Podczas gotowania na parze warzywa nie mają bezpośredniego kontaktu z wodą, co zapobiega wypłukiwaniu cennych składników odżywczych. Zachowują też swój naturalny smak i aromat. Warzywa gotowane na parze są ponadto bardziej chrupiące i soczyste niż gotowane w wodzie.
Jak gotować marchewkę na parze?
- Marchewkę dokładnie umyj i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki, aby skrócić czas gotowania.
- Wlej niewielką ilość wody do garnka. Nałóż parowar i umieść w nim pokrojoną marchewkę.
- Gotuj marchewkę na parze przez ok. 10-15 min lub do momentu, aż będzie miękka. Czas gotowania może się różnić w zależności od wielkości kawałków marchewki.
- Aby sprawdzić, czy marchewka jest już gotowa, możesz przebić ją widelcem.
Możesz gotować na parze razem z marchewką inne warzywa, np. brokuły, kalafior czy fasolkę szparagową. Dopraw je przyprawami i ziołami, ale dopiero na koniec gotowania.
Beta-karoten w marchewce – dlaczego warto jeść to warzywo
Marchew jest bogata w beta-karoten, który jest prekursorem witaminy A, niezbędnej dla dobrego wzroku, zdrowej skóry i odporności. Stanowi dobre źródło witamin z grupy B, witaminy K, potasu i błonnika pokarmowego.