KATEGORIA:

Zdrowie

Jak żyć zdrowo? Podpowiadamy, które produkty spożywcze dodać do codziennego menu, aby zapobiegać chorobom. Doradzamy, jak rozwiązywać problemy zdrowotne naturalnymi sposobami, ale w zgodzie z najnowszą, potwierdzoną wiedzą medyczną. Zapraszamy do lektury!

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
świeże liście szczawiu
Ekologiczne jedzeniePrzepisyZdrowie

Szczaw. Czy powoduje kamicę?

Szczaw to roślina, którą albo się kocha, albo nienawidzi. Ma sporo wartości odżywczych, ale bywa też przez dietetyków spychana na margines ze względu na wysoką zawartość szczawianów. Ale czy słusznie? 

czytaj więcej >>
produkty bogate w żelazo
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZdrowie

Produkty bogate w żelazo [lista top 10]

Produkty bogate w żelazo wcale nie są takie oczywiste. Kiedy zapytać, co ma dużo żelaza, wielu z nas odpowiada, że buraki i szpinak. W rzeczywistości jednak warzywa te wcale nie …

czytaj więcej >>
źródła żelaza w diecie
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZdrowie

Żelazo – funkcje, zapotrzebowanie, objawy niedoboru

Żelazo to mikroelement, który ma istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jest niezbędny do transportu i magazynowania tlenu oraz transportu elektronów. Wspomaga też proces detoksykacji i bierze udział w …

czytaj więcej >>
niedobór żelaza anemia
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZdrowie

Niedobór żelaza – przyczyny i objawy

Niedobór żelaza dotyczy wielu osób. W grupie ryzyka są małe dzieci (0–5 lat), kobiety w wieku rozrodczym, kobiety ciężarne, seniorzy, a także osoby na diecie wegetariańskiej. Jakie objawy powinny wzbudzić naszą …

czytaj więcej >>
sałata i rzodkiewka nowalijki młode warzywa wiosną
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZdrowie

Nowalijki? Bądź cierpliwy!

Nowalijki już nas kuszą. Kupimy je na lokalnym targu i w hipermarkecie. Spragnieni świeżych warzyw chętnie po nie sięgamy, ale czy to na pewno dobry pomysł?

czytaj więcej >>
kobieta czyta etykiety
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZdrowie

Jak czytać etykiety?

Do historii przeszły czasy, gdy bezrefleksyjnie wkładaliśmy produkty spożywcze do koszyka. Dziś zanim cokolwiek tam trafi, zerkamy etykiety. To tam bowiem znajdziemy całą listę istotnych dla nas informacji. Przyjrzyjmy się …

czytaj więcej >>

Nasze kanały:

Z kategorii Przepisy: