Teraz czytasz...
Halloumi  – właściwości, skład i zastosowanie
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Halloumi  – właściwości, skład i zastosowanie

Avatar photo

Halloumi to cypryjski ser. Jest kluczowym produktem eksportowym wyspy, dzięki czemu jego smakiem zachwyca się dziś cały świat. Nic dziwnego, bo nie tylko świetnie smakuje sauté, ale odnajduje się również w postaci smażonej, grillowanej czy też jako dodatek do sałatek.

Halloumi – skład

Halloumi powstaje z mieszaniny mleka owczego, koziego i krowiego, przy czym tego ostatniego nie może być najwięcej – jest ono traktowane jako dodatek. Nazwa sera pochodzi od greckiego słowa „almi”, które oznacza słoną wodę.

Często wykorzystywanym dodatkiem do halloumi jest świeża lub suszona mięta. Halloumi występuje w odmianie świeżej i dojrzałej, która przez minimum 40 dni trzymana jest w serwatce.

O unikalności procesu powstawania halloumi decydują etapy polegające na podgrzewaniu produktu do wysokiej temperatury przez określony czas, składanie sera na pół oraz dodawanie do niego mięty cypryjskiej. Ważnym etapem jest także gotowanie sera serwatkowego – badania dowodzą, że wpływa ono na uwydatnienie właściwości smakowych produktu.

Wyjątkowości serowi halloumi dodaje także fakt wyizolowania szczepu bakterii Lactobacillus cypriacasei charakterystycznej tylko dla serów powstających na Cyprze.

Z czym podawać halloumi?

Ser halloumi – skąd pochodzi?

Wytwarzanie sera halloumi na Cyprze praktykowane jest od czasów starożytnych. Nazwa „halloumi” pojawia się jako „calumi” w kodeksie zawierającym pięć rękopisów dotyczących historii Cypru. Przechowywany jest on w bibliotece Muzeum Correr w Wenecji. To najstarsza pisemna wzmianka o serze halloumi, jaką do tej pory odnaleziono (pochodzi z 1554 r.).

Od 2021 roku ser wpisany jest do unijnego rejestru produktów o chronionej nazwie pochodzenia. Nazwa jest zastrzeżona także na rynku amerykańskim. W skrócie oznacza to, że określeniem halloumi można nazywać tylko ser pochodzący z Cypru i wytwarzany według ściśle określonej procedury.

Zobacz także


Do wyspiarskiej receptury nawiązują jednak serowarzy z całego świata. Jest ona popularna także wśród polskich, lokalnych gospodarzy specjalizujących się w przetwórstwie mleka. Oryginalną bądź lokalną odmianę halloumi bez problemu znajdziecie na ekojarmarku czy w pobliskim ekosklepie.

Jak jeść halloumi?

Tak naprawdę ogranicza nas tylko własna inwencja, ale wymieńmy te najpopularniejsze sposoby:

  • halloumi grillowane – kawałki halloumi o grubości 2,5 cm można grillować przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocisto-brązowej barwy; świetnie smakuje samodzielnie bądź jako „wkład” do kanapki czy wegeburgera,
  • halloumi smażone – kawałki o grubości 2,5 cm smażymy przez ok. minutę z każdej strony, aż nabiorą żółtawej barwy; świetnie skomponuje się ze świeżym chlebem i dobrą oliwą,
  • świeże – rozwiązanie najprostsze i najbardziej oczywiste.

W każdej postaci halloumi świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, szaszłyków, kanapek.

Przepisy na dania z halloumi

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.