Teraz czytasz...
Sałatka z halloumi i jajkiem w koszulce
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Sałatka z halloumi i jajkiem w koszulce

Już niedługo wakacje. Wielu z nas uda się na zasłużony odpoczynek. Nie każdy spędzi urlop w hotelu, gdzie podane mu zostaną posiłki. Są bowiem takie osoby, które nie tylko z oszczędności, ale przede wszystkim dla przygody zdecydują się na biwak! Co wtedy jeść, by było smacznie i zdrowo? Oto jedna z podpowiedzi Niny i Grzegorza, autorów bloga jedzeniewterenie.com.

Jak przygotować sałatkę z halloumi i jajkiem w koszulce?

Składniki:

  • pęczek rukoli,
  • pęczek botwinki,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • 5 rzodkiewek,
  • 10 pomidorów koktajlowych,
  • dwie młode cebule,
  • 250 g sera halloumi,
  • 2 jajka,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • dwie łyżki oliwy,
  • sól i pieprz,
  • folia spożywcza.

Folię tniemy na kwadraty i smarujemy oliwą, by zapobiec przywieraniu jajka. Wbijamy do niej umyte jajko, zawijamy i wkładamy sakiewkę do gotującej się wody na 3,5 minuty. Kroimy warzywa oraz zioła. Na patelni roztapiamy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy plastry sera halloumi. Gotową sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny.

Co to jest ser halloumi?

Halloumi coraz częściej gości na polskich stołach. Jest to cypryjski ser produkowany z mleka owczego z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Ma zwartą konsystencję, jest bardzo elastyczny, dzięki czemu doskonale nadaje się na grilla lub smażenia. Można dodawać go do sałatek i komponować z jego dodatkiem szaszłyki.

Ser halloumi dobrze smakuje z polskimi dodatkami, ale też świetnie komponuje się z egzotycznymi owocami, np. ananasem.

Największe ilości sera halloumi spożywa się na Cyprze, ale dużą popularnością cieszy się on również w Wielkiej Brytanii. W Polsce również produkt ten jest coraz bardziej dostępny. Przepisy z jego udziałem są coraz powszechniejsze. Warto mieć go pod ręką w czasie wakacyjnego biesiadowania.

Magia biwakowania

Autorami bloga jedzeniewterenie.com są Nina i Grzegorz. Łączą pasję jedzenia z podróżami, a przy tym zachęcają ludzi do gotowania na łonie natury. Próbują przywrócić już nieco zapomnianą tradycję biwakowania. Na blogu prezentują przepisy, które pozwalają na przygotowanie posiłków poza domem. Dzielą się doświadczeniem zdobytym podczas swoich wojaży, ale też nie stronią od dobrych rad. Podpowiadają, jak rozpalić ognisko oraz jakie akcesoria turystyczne wybrać. Ze swoimi czytelnikami dzielą się relacjami video ze swoich wycieczek, pikników oraz targów jedzeniowych.

>> Sprawdź także przepis na: Prażone

A jakie przepisy królują na blogu jedzeniewterenie.com? Można tam znaleźć receptury zarówno na danie tradycyjne, jak i nieco bardziej egzotyczne. Jest słodko, słono i smacznie. Mamy przepis na chleb z ogniska, ale i omlet ze szparagami i serem camembert. A wszystko to można przygotować wśród sielskiego krajobrazu na łonie natury. To doskonała propozycja na wakacyjną porę.

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.