Sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem halloumi i kurczaka to szybkie danie, idealne na obiad do pracy lub letnią kolację. Możesz też zaskoczyć nią swoich gości.
Sałatka z pieczonych buraków. Jak zrobić?
Jedni uwielbiają buraki, inni wolą je unikać. Każdy jednak przyzna, że to warzywo niezwykle zdrowe i stanowi senny element naszej diety.
Buraki są podstawą barszczu, stanowią też dodatek do obiadu. Proponujemy jednak podać je w nieco bardziej wytwornej formie.
Pieczone buraki smakują inaczej niż gotowane (są delikatniejsze w smaku). W połączeniu z rukolą i słonym serem halloumi są jeszcze pyszniejsze!
Przepis na sałatkę z pieczonych buraków pierwotnie ukazał się w najnowszym numerze Biokuriera, w którym więcej miejsca poświęcamy cypryjskiemu halloumi.
Sałatka z pieczonych buraków, halloumi i kurczaka
Autorką przepisu jest Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki" dostępnej na Allegro (ze smartem), stronie Wydawnictwa Gaj oraz w sklepie Biokuriera.
Przepis ukazał się w wakacyjnym numerze drukowanego Biokuriera (3/2022), który możecie przeczytać on-line.
Składniki
- 2 upieczone buraki
- 1 ser halloumi
- liście rukoli
- oliwa z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
- 1 1 pojedynczy filet z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
Sos
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
- Buraki upiecz do miękkości (ok. 1 h w temp. 180°C w naczyniu żaroodpornym). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź widelcem, czy buraki są miękkie.
- Ser halloumi pokrój na plastry i zgrilluj na paleni z dwóch stron z odrobiną oliwy z oliwek.
- Kurczaka posyp przyprawami i usmaż na patelni grillowej.
- Upieczone buraki pokrój na bardzo cienkie plastry (najlepiej na szatkownicy), ułóż na talerzu.
- Ułóż zgrillowany ser, kurczaka oraz listki rukoli.
- Całość posyp świeżo zmielonym pieprzem i polej sosem.
Najlepsze sałatki na grilla
Sezon grillowy trwa. Na ruszt kładziemy mięsa, ryby i warzywa. Chętnie też przygotowujemy szaszłyki i sałatki. I tu sprawdzi się nasz przepis na sałatkę z pieczonych buraków, którym warto się zainspirować.
Jeśli nie lubicie sera halloumi, możecie zastąpić go fetą. Wykorzystajcie też przepis na sos do innych dań z dodatkiem sałat. Polecamy również sos z pieczonej papryki.
Możecie też przygotować mniej oczywiste sałatki na grilla:
Przeczytaj też o tym, które warzywa i owoce są najlepsze na grilla.
Polecamy również inne przepisy Katarzyny Kosmali. Ich podstawą są produkty łatwo dostępne, tanie i lokalne.