Teraz czytasz...
Warzywa na grilla. Które sprawdzą się najlepiej?

Warzywa na grilla. Które sprawdzą się najlepiej?

Agnieszka Gotówka
kolorowe warzywa z grilla na drewnianej desce

Warzywa na grilla? Dlaczego nie! Są nie tylko zdrowsze od tradycyjnie przygotowywanych na ruszcie mięs, ale mają też ciekawy smak. Które z nich najlepiej się do tego nadadzą?  

Warzywa na grilla. Dlaczego warto?

W maju wielu z nas zasiądzie z rodziną i przyjaciółmi do stołu w ogrodzie. W jadłospisie na pewno znajdą się kiełbasy i mięso z grilla. Coraz częściej jednak sięgamy również po inne produkty, m.in. sery (choćby halloumi). Powiększa się też grono osób, które chętnie jedzą jarzyny z grilla.

Uznawane są one za zdrowsze i mnie kaloryczne. I rzeczywiście, bo w porównaniu do mięs nie mają praktycznie tłuszczu i nie dostarczają cholesterolu. Nie są na pewno tak zdrowe jak świeże warzywa, bo to one są nośnikami wielu witamin, jednak te możemy podać w postaci sałatki na grill.

Jakie warzywa na grilla będą odpowiednie?

Najlepsze warzywa na grilla to:

Na ruszt położyć można również marchew oraz brokuł. Są one dość twarde, więc przed pieczeniem najlepiej je podgotować, by nabrały miękkości.

Więcej inspiracji i podpowiedzi znajdziesz w artykule „Warzywa i sałatki na grill„.

Wiele osób piecze również ziemniaki, choć nie jest to zdrowy sposób ich przyrządzania. W czasie grillowania wytwarzane są toksyczne związki, np. akrylamid (substancja o potencjalnym działaniu rakotwórczym).

Wybierając warzywa na grilla, zwracajmy uwagę na ich jakość. Odpowiednie będą świeże, w pełni dojrzałe, jędrne i pełnowartościowe. Przejrzałe warzywa się nie nadają, bo są zbyt miękkie i pod wpływem ciepła mogą się rozpaść.

grillowana papryka na ciemnym tle
Sałatka na grill z papryką zaskoczy wszystkich gości!

Pomysł na warzywa na grilla

Tu pomysłów jest mnóstwo! Najpopularniejsze wydają się być szaszłyki. W wersji mięsnej robimy je najczęściej z marynowanymi wcześniej kawałkami kurczaka, a wersji wegańskiej ograniczamy się do samych jarzyn.

A jak zrobić szaszłyki, wie chyba każdy amator dań z rusztu. Potrzebujemy jedynie odpowiednie patyczki lub wielorazowe szpikulce (polecamy!). Nabijamy na nie np. kawałki różnokolorowych papryk, cebulę, plastry cukinii, pomidorki koktajlowe. Starajmy się, by wszystkie warzywa były pokrojone na jednakową grubość. W ten sposób upieką się równomiernie.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na szaszłyki z serem halloumi i boczkiem.

O czym warto pamiętać?

  • Wszystkie warzywa powinny mieć temperaturę pokojową. Mrożone produkty się tutaj nie sprawdzą.
  • Jeśli chcesz grillować paprykę w całości, wcześniej usuń z niej gniazda nasienne.
  • Bakłażana potnij na plastry, posyp solą i odstaw do czasu puszczenia soku.
  • Warzywa na grilla wymagają baczniejszej uwagi ze strony grillującego. Mogą się szybciej spalić, co zepsuje ich smak i jest niezdrowe.
  • Miękkie warzywa, m.in. pomidory, można ściągnąć z rusztu po 4 minutach (podobnie pieczarki). Twardsze muszą na nim pozostać dwa razy dłużej.
  • Można przygotować warzywa na grilla w folii aluminiowej, ale też położyć je na aluminiowej tacce lub bezpośrednio na ruszcie.

Czym przyprawić warzywa na grilla?

By smak warzyw był wyrazistszy, a jego zewnętrzna warstwa była zabezpieczona przed przypaleniem, warto posmarować produkt niewielką ilością oleju lub oliwy. Można w tym momencie sięgnąć również po dowolne przyprawy lub zioła.

Ale najlepszą opcją jest marynata do warzyw na grilla. Musimy przygotować ją odpowiednio wcześniej (najlepiej, by warzywa spędziły w nie ok. 2-3 godziny). Najprostsza wymaga jedynie połączenia oliwy z oliwek (ok. 7 łyżek), octu balsamicznego (2 łyżek), czosnku przeciśniętego przez praskę i ulubionych ziół (np. tymianku, oregano, natki pietruszki, słodkiej papryki, chili, rozmarynu) oraz dokładnego wymieszania z warzywami.

surowe warzywa na grill na ruszcie
Jak zrobić szaszłyka? Tu panuje wszelka dowolność!

Co na grilla do warzyw?

Warzywa na grilla najlepiej smakują z samodzielnie przygotowanym sosem lub dipem (np. guacamole). Można go przyrządzić na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem ziół (np. suszonej mięty) i czosnku.

Odpowiednimi dodatkami będą też suszone pomidory, oliwki i mozzarella oraz ser feta. Polecamy również sałatki do grilla zrobione z różnego rodzaju sałat, pomidorków koktajlowych i wymieszane z ziołowym sosem.

warzywa grillowane z serem halloumi

Grillowane warzywa z serem halloumi

Grillowane warzywa można przygotować na ruszcie (uważaj, by ich nie spalić!), ale z piekarnika również będą bardzo smaczne.
Są idealne jako samodzielne danie albo dodatek do mięs.
Autorką przepisu jest Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki".

Składniki
  

  • 10 małych pieczarek
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • czerwona cebula
  • pęczek szparagów
  • cukinia
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
  • oliwa z oliwek
  • świeże listki bazylii
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • ½ kostki sera halloumi

Przygotowanie
 

  • Pieczarki pokrój na pół, cebulę i cukinię w grubszą kostkę.
  • Paprykę żółtą i czerwoną oraz ser pokrój w kostkę.
  • Oliwki przekrój na pół.
  • Od szparagów odłam twarde końcówki i pokrój szparagi na krótsze odcinki.
  • Warzywa polej oliwą, posyp przyprawami i przełóż na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Dodaj kapary.
  • Piecz warzywa ok. 20-25 min. w temperaturze 180°C. Dodaj listki bazylii przed podaniem.
  • Polej oliwą z oliwek.
Słowa kluczowe dania na grilla, warzywa
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Owoce na grill. Które się nadadzą?

Dla większości osób potrawy z grilla budzą skojarzenie  ze słonym i ostrym smakiem. Coraz częściej jednak wyruszamy na spotkanie z nowymi potrawami, eksperymentujemy i próbujemy nowych doznań smakowych. I stąd zapewne przestaje dziwić obecność owoców na ruszcie.

Propozycji tu jest wiele. Dobrze na grillu czuje się banan, który po przyrządzeniu staje się bardziej słodszy, co można dodatkowo podkreślić wiórkami kokosowymi, płynną czekoladą lub drobno posiekanymi orzechami.

Zobacz także

przetwory na zimę z pomidorów, domowy ketchup

Niezwykły smak zyskują również gruszki lub jabłka, które wcześniej można namoczyć w białym winie lub posypać cynamonem.

Sprawdzą się również ananasy i brzoskwinie (świeże lub z puszki), oprószone wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami. Można również pokusić się o upieczenie owoców leśnych (należy to zrobić na tacce aluminiowej) lub cytrusów, np. limonki doskonale komponującej się z piersią z kurczaka.

Pamiętajcie, że owoce nie wymagają długiego grillowania (łatwo je przypalić).

Jak prawidłowo rozpalać grilla?

Jedzenie przyrządzone na ruszcie nie musi być szkodliwe dla naszego zdrowia. Istnieje jednak kilka zasad, których należy przestrzegać. Jedną z nich jest wybór odpowiedniej podpałki i węgla.

  • Najlepiej sprawdzi się węgiel drzewny rozpalony w sposób naturalny.
  • Palenisko przygotowujemy powoli, czekając aż nasz ogrodowy grill osiągnie odpowiednią temperaturę, a węgiel pokryje się szarym popiołem.
  • Niezwykle szkodliwym pomysłem jest wkładanie do ognia (w celu rozpalenia paleniska lub utrzymania płomieni) gazet, drukowanego papieru, szyszek, igliwia czy nawet iglastego drewna.
  • Ruszt po każdym ucztowaniu powinien być dokładnie oczyszczony, by nie pozostały na nim fragmenty przypalonego jedzenia.

Więcej podpowiedzi, jak zdrowo grillować, znajdziesz w artykule „Grill. Czy może być zdrowy„.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.