Syrop z mniszka lekarskiego w medycynie ludowej wykorzystywano do sporządzania domowych leków. Zalecano go stosować w przypadku infekcji wirusowych, zwłaszcza, gdy jednym z jej objawów był męczący kaszel. Dziś naturalne specyfiki wracają do łask! Podpowiadamy, jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego i dlaczego warto.
Syrop z mniszka lekarskiego. Na co pomaga?
Mniszek lekarski to niezwykle cenna roślina, którą mamy na wyciagnięcie ręki. Porasta pola, łąki i nieużytki. Nierzadko też rośnie w naszych ogrodach, co nie zawsze się nam podoba. Dla wielu osób mlecz (potoczna nazwa mniszka) to pospolity chwast, który należy usunąć.
Warto jednak pamiętać, że jego żółte kwiaty, postrzępione liście i korzeń mniszka, to cenny surowiec zielarski. Obecne w tej roślinie składniki pozytywnie wpływają na organizm człowieka, o czym więcej przeczytasz w artykule „Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie„.
Polecamy również rozmowę z dr Małgorzatą Kalembą-Drożdż, z którą rozmawialiśmy o tym, jak postrzegamy chwasty i dlaczego mimo wszystko warto spojrzeć na nie przychylniejszym okiem.
Na co jest dobry syrop z mniszka lekarskiego?
- Wspomaga leczenie pierwszych objawów przeziębienia (zwłaszcza kaszlu)*
- Wspomaga trawienie
- Pobudza wydzielanie soków żółciowych
- Zmniejsza stan zapalny w obrębie stawów
- Obniża poziom cholesterolu

Syrop z mniszka lekarskiego na kaszel (i nie tylko!) można dodawać do herbaty lub używać jako polewę do naleśników. Stosuje się go 3-4 razy dziennie po jednej łyżeczce.
Można go podawać dzieciom i dorosłym. Ale uwaga: zawiera spore ilości cukru, więc nie poleca się go diabetykom. Ze względu na obecność w mniszku związków goryczowych, syrop z mniszka lekarskiego nie jest zalecany u osób chorujących na wrzody żołądka.
*W pierwszych objawach infekcji warto też sięgnąć po syrop z czarnego bzu, a kiedy męczy nas kaszel – po syrop z pędów sosny.
Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?
Potrzebujesz:
- 1,5 kg cukru
- 3 cytryny
- 1,5 l wody
- dwulitrowy słoik kwiatów mniszka (lekko ugniecionych i ułożonych ciasno)
Sposób przygotowania:
- Przebierz kwiaty mniszka. Odrzuć okazy zepsute, uszkodzone. Wypłucz.
- Ułóż na sitku do osuszenia.
- Przełóż do garnka, zalej litrem wody i po zagotowaniu gotuj ok. 20 min.
- Odstaw syrop w chłodne, zacienione miejsce na dobę.
- Po 24 godzinach przecedź syrop przez gęste sitko i zagotuj.
- Dodaj sok z dwóch cytryn oraz cukier. Gotuj do uzyskania odpowiedniej gęstości (ok. 1 h)
- Rozlej do słoików i pasteryzuj 15 min. (choć nie jest to konieczne)

O czym warto pamiętać?
Wiesz już, jak sporządzić syrop z mniszka lekarskiego, ale warto wiedzieć też, że:
- Kwiaty mniszka należy zbierać z czystych terenów, oddalonych od ulic i torów kolejowych.
- Surowiec pozyskujemy na przełomie kwietnia i maja.
- Syrop jest dość gęsty (stąd określenie miód z mniszka), więc do jego gotowania warto wybrać garnek z grubym dnem i mieszać miksturę, by cukier się nie przypalił.
- W łodydze rośliny płynie sok, który jest gorzki (i barwi ręce ;-)). Jeśli chcesz, aby syrop był delikatniejszy w smaku, musisz dokładnie odciąć zieloną część kwiatu.
- Syrop z mniszka można też przygotować w Termomixie.
- Niektóre przepisy na syrop z mniszka lekarskiego polecają dodać do niego 1-2 gałązki tymianku (mikstura zyska właściwości wykrztuśne).
- Jeśli chcemy, by specyfik był bardzo gęsty, trzeba go dłużej gotować.
Syrop z mniszka lekarskiego – apteka
Gotowy produkt można kupić w aptece oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Za 250 ml butelkę zapłacić trzeba ok. 12-16 zł. Zawsze jednak sprawdzajmy skład produktu.
Warto też poszukać wśród lokalnych mieszkańców drobnych producentów naturalnych syropów przygotowywanych z ziół i chwastów. Zdarza się, że gdzieś w najbliższym otoczeniu mieszkają osoby, które z pasją i zaangażowaniem przygotowują naturalne specyfiki.