Teraz czytasz...
Jak przygotować szparagi, by były smaczne i zdrowe?

Jak przygotować szparagi, by były smaczne i zdrowe?

Agnieszka Gotówka

Szparagi były już znane w starożytnym Egipcie. Gościły również w kuchni Greków i Rzymian w II w p.n.e. Europa Północna sięgnęła po to warzywo stosunkowo późno, bo zaczęto je uprawiać dopiero w XVI w. Wyjątkowe w smaku i nadające daniom wykwintnego charakteru szparagi dziś cieszą się zasłużonym uznaniem.

Właściwości prozdrowotne szparagów

Szparagi obfitują w wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych i witamin. Stanowią źródło witaminy C, witaminy E, kwasu foliowego, wapnia, fosforu i potasu. Zawierają ponadto asparaginę, saponiny sterydowe, kumarynę, wanilinę, rutynę, fruktany, lotne olejki oraz karotenoidy (fizaminę, kapsantynę).  Obecne w warzywie sterole roślinne obniżają poziom cholesterolu we krwi.

→ Zobacz, jak zrobić zupę szparagową z pokrzywą [przepis]

Nie sposób też pominąć pozytywnego wpływu spożywania szparagów na układ pokarmowy. Obecny w nich błonnik poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i daje uczucie sytości przez długi czas. Towarzyszy mu inulina – probiotyk, który odżywia dobre bakterie jelitowe, a także glutation o właściwościach przeciwutleniających i wspomagający oczyszczanie organizmu z toksyn.

Szparagi są ponadto niskokaloryczne, stąd polecane są osobom na diecie odchudzającej.

Dawniej szparagi wykorzystywane były w medycynie ludowej. Doceniano ich działanie moczopędne i hipotensyjne (obniżające ciśnienie), uważano je również za afrodyzjak.

Niestety, mimo dobrego smaku i wielu wartości odżywczych, szparagi nie mogą gościć w nadmiarze w diecie osób z dną moczanową i kamicą nerkową. Zawierają duże ilości puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. U osób wrażliwych spożycie szparagów może też spowodować wzdęcia.

Szparagi w kuchni

Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca. W tym czasie warzywa te często pojawiają się w naszych jadłospisach. Najczęściej przygotowujemy je jako dodatek do mięs i podajemy z delikatnym sosem, np. beszamelowym. Ze szparagów można również przygotować zupę i sałatki. Idealnie komponują się z makaronem lub ryżem.

Kocham szparagi, odkąd mam je w ogródku, za ich smak i bezproblemową uprawę. Dopiero kilka lat temu odkryłam, że zielone szparagi są pyszne na surowo. W smaku według mnie przypominają trochę fasolkę szparagową

– mówi Edyta Stępczyńska, autorka „Wegańskiej Kuchni Polskiej„.

Szparagi kiszone? Czemu nie!

I dodaje:

Moim ostatnim odkryciem są natomiast szparagi kiszone, które przygotowuje się dokładnie tak samo jak ogórki. Umyte szparagi z obranymi końcówkami wkładamy do wysokiego słoika, dodajemy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ewentualnie liść chrzanu lub kawałek korzenia. Całość zalewamy wodą z solą (1 duża łyżka na 1 l wody). Woda może być ciepła (ale nie gorąca) lub zimna. Słoik szczelnie zakręcamy i czekamy kilka dni w zależności od temperatury otoczenia. Bardzo lubię i często grilluje również szparagi na patelni z niedużą ilością oleju lub piekę je w piekarniku. Obie wersje są proste w przygotowaniu i pyszne.

Większość z nas wyrzuca końcówki od szparagów. Edyta Stępczyńska, która sprzeciwia się marnowaniu jedzenia, podpowiada jednak, co zrobić, by je wykorzystać. Jej propozycją jest ekspresowa zupa szparagowa.  

Zobacz także
przetwory na zimę z pomidorów, domowy ketchup

Przepis na wytrawną owsiankę ze szparagami

Owsianka to bardzo dobra propozycja na śniadanie. Najczęściej jadamy ją na słodko, ale na słono smakuje równie dobrze. Edyta Stępczyńska dzieli się z nami przepisem na owsiankę ze szparagami.

Składniki:

  • 4 szparagi
  • olej
  • szalotka
  • płatki owsiane błyskawiczne
  • sól, pieprz
  • świeży szpinak (opcjonalnie)

Sprawdź inne przepisy na: wytrawne owsianki

Szparagi z obranymi kilka cm od dołu łodyżkami kroimy na 1-2 cm kawałki. Na dwóch łyżkach oleju dusimy małą szalotkę, dodajemy szparagi i szczyptę soli, smażymy je przez chwilę, ciągle mieszając.

Dodajemy 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych, zalewamy wodą tak, by całość była przykryta i gotujemy dwie minuty ciągle mieszając. Pod koniec możemy dodać garść świeżego szpinaku. Całość przyprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu.

Przez długi czas szparagi były warzywem zapomnianym, uprawianym rzadko. Dziś ich zbiory są coraz większe, a my samy coraz chętniej po nie sięgamy.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.