Dodatki do owsianki to nie tylko owoce, czy ziarna słonecznika. Spróbujcie naszych propozycji, które pomogą Wam urozmaicić śniadanie.
Myślę, że możemy nazwać owsiankę produktem idealnym. Jako dietetyk kliniczny też bardzo ją lubię, jednak wiem, że często przesadzamy z dodatkiem cukru. Do owsianki wrzucamy zbyt dużą ilość świeżych owoców i taką samą dużą ilość owoców suszonych czy różnych gotowych syropów, które zawierają duże ilości cukrów prostych. Tak przygotowana owsianka nie jest już produktem zdrowym i tak jak same płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny, który trzyma w ryzach naszą glukozę, tak po dodaniu wszystkich dodatków mamy produkt, który od rana rozchwiewa nam nasz metabolizm – mówi Natalia Gniadek, dietetyk kliniczny.
Sprawdźcie dodatki do owsianki, które łatwo kupicie w pobliskim ekosklepie. Oczywiście sprawdzą się także w przypadku jaglanki, czy jogurtu.
Łuska gryczana
To niemal czysty błonnik (ponad 80 proc.). I dlatego korzystnie wpływa na układ pokarmowy, wspomagając proces trawienia, oczyszczając jelita oraz niwelując problem zaparć. Łuska gryczana jest wskazana dla osób zmagających się z podwyższonym cholesterolem, ponieważ błonnik pokarmowy z powodzeniem obniża jego poziom. Po łuskę gryki powinni sięgać cukrzycy (reguluje poziom cukru we krwi) oraz – ze względu na brak obecności białek glutenowych – osoby z nietolerancją glutenu (wcześniej jednak warto sprawdzić czy producent dba o to, by produkt nie zawierał pozostałości glutenu wskutek kontaktu z pszenicą np. na terenie magazynów).
Łuska gryczana to bezwonny, ciemnobrązowy proszek, nieco gorzkawy (posmak ten znika w procesie gotowania).
Dowiedz się więcej na temat: kasza gryczana
Ostropest plamisty
Ostropest plamisty to zielony proszek, który wspomaga cały organizm. Można o nim powiedzieć, że jest uniwersalny. Najwięcej prozdrowotnych właściwości będzie miał ten zmielony własnoręcznie w domu i dodany do dań pod koniec gotowania. Ostropest działa korzystnie na wątrobę, wspomaga leczenie cukrzycy typu 2.
Systematyczne spożywanie ostropestu plamistego przez diabetyków obniża poziom glukozy we krwi. Dodatkowo zmniejsza poziom cholesterolu. My polecamy również bardzo zdrowy olej z ostropestu.
Sprawdź więcej informacji na temat: ostropest plamisty
Chlorella
Chlorella to ciemnozielony proszek, szczególnie polecany w czasie detoksu. Oczyszcza organizm z toksyn, także alkoholowych. Chlorella to zielona alga rosnąca w słodkowodnych zbiornikach na Dalekim Wschodzie. Składa się głównie z jądra i dużych ilości chlorofilu. To właśnie temu ostatniemu składnikowi zawdzięcza swój ciemny, zielony kolor, nazwę i właściwości lecznicze. Chlorella ma najwięcej chlorofilu nie tylko ze wszystkich alg, lecz także ze wszystkich roślin. Poza tym dostarcza aminokwasów, cukrów, kwasów nukleinowych i witamin z grupy B, witaminy A, C oraz kwasu foliowego.
Nasiona chia
Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska, w pewnym uproszczeniu to egzotyczny odpowiednik naszego polskiego lnu. W wielu restaurachach nasiona chia dodaje się do deserów oraz napojów. Można też kupić gotowe koktajle z nasionami chia (ostatnio na targach Eko w Warszawie!). Taki koktajl świetnie nadaje sie do szkoły lub do pracy, ponieważ gasi pragnienie i przy okazji syci. Warto kupić go bez dodatku cukru.
Nasiona chia zawierają kwas chlorogenowy, zwiększający wrażliwość tkanek na insulinę oraz kwas kawowy, wykazujące działanie przeciwnowotworowe. Są również bogate w wapń. Dzięki dużej zawartości błonnika nasiona chia wspierają prawidłową pracę przewodu pokarmowego.
Pestka z awokado
Proszek z pestki z awokado możemy pozyskać samemu. Wystarczy nie wyrzucać jej, gdy już zużytkujemy jagodę, następnie wysuszyć w słonecznym miejscu, na przykład na balkonie, utłuc, najlepiej w moździerzu. Tak przygotowany proszek, podobnie jak i pozostałe rekomendowane dzisiaj, dodajemy do ulubionych dań, takich jak np. owsianki.
Pamiętajmy, że w pestce znajduje się więcej właściwości odżywczych niż w samym owocu. Pestka z awokado to znakomite źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Pestka z awokado zawiera szereg związków fitochemicznych, takich jak flawonidy i proantocyjanidyny oraz polifenole. Są to bardzo silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, nie dopuszczając tym samym do rozpadu komórek.

A może owsianka na wytrawnie?
Owsianki w wersji „na słodko” próbował chyba każdy, ale na dłuższą metę wydają się one monotonne. Pewnego razu postanowiłam tę nudę przerwać i podjęłam wyzwanie, aby jeść je codziennie. W pewnym momencie uznałam, że warto byłoby spróbować także owsianek wytrawnych. Pierwsza była ze szpinakiem i pomidorami. To właśnie dzięki niej „wsiąkłam” w wytrawne owsianki. Teraz lubię je dużo bardziej niż słodkie, a dla mojego męża owsianka bez szpinaku to nie owsianka. Są dla mnie idealne na śniadanie, szczególnie w chłodnych miesiącach. Syte, ciepłe i można tworzyć nieskoczenie wiele kombinacji – pisze Edyta Stępczyńska we wstępie do ksiażki „Owsianki. 60 zaskakujących przepisów„. Znajdziecie tam 60 owsiankowych propozycji. Jeżeli chodzi o wytrawne owsianki są to, m.in.:
- owsianka ze szpinakiem i awokado
- owianka z tofu bazyliowym
- owsianka z burakiem
- owsianka z hummusem
- owsianka fasolowa
- owsianka z rzodkiewką
Przyznacie, że dodatki do owsianki, zaproponowane przez Edytę Stępczyńską są oryginalne? Nic tylko spróbować. Smacznego!