Kukurydza to nieodłączny składnik sałatek, ale i smaczna przekąska, która coraz częściej gości na polskich stołach. Jakie właściwości odżywcze ma kukurydza? W jaki sposób można wykorzystać ją w kuchni? Czym wyróżniają się kolorowe odmiany?
Kukurydza to swoisty symbol obu Ameryk. Jest podstawą kuchni meksykańskiej, doskonale łącząc się z fasolą i papryką. Jest ponadto podstawowym składnikiem popularnego w Ameryce Środkowej napoju zwanego atoli, do którego dodaje się również papryczkę chili, miód i brązowy cukier trzcinowy oraz kakao, wanilię, anyż lub kwiat pomarańczy.
Kolby kukurydzy w USA sprzedaje się na ulicach i podaje na przyjęciach urodzinowych (lubią ją zwłaszcza dzieci). Nie należy również zapominać o mące kukurydzianej, którą powszechnie używa się do wypiekania chleba, ciast i rozmaitych placków bezglutenowych.
Historia kukurydzy
Kukurydza jest niezwykle wiekowa – była uprawiana przez plemiona Azteków, Majów i Inków, stanowiąc podstawowy składnik ich pożywienia. W Europie pojawiła się za sprawą Krzysztofa Kolumba, w Polsce zaś zaczęto poznawać jej smak stosunkowo późno, bo dopiero na przełomie XVII i XVIII (docierając na nasz teren z Węgier i Rumunii).
„Złoto Indian” ma wiele odmian, z których najpopularniejsza jest biała i żółta. W naszym kraju uprawia się ją najczęściej z przeznaczeniem na paszę dla zwierząt.
Za najstarszą odmianę kukurydzy uważa się Kculli – odżywiali się nią Inkowie. Wyróżnia ją ciemnofioletowa barwa (jest to rezultatem wysokiej zawartości antocyjanów). Niebieską barwę ma z kolei Hopi corn, która uprawiana jest do dziś. Dowiedz się więcej na temat właściwości niebieskiej kukurydzy.

Składniki i właściwości odżywcze
Wraz ze słodkim smakiem ziarna kukurydzy dostarczymy organizmowi całkiem długą listę witamin i składników odżywczych. Na wyróżnienie zasługują zwłaszcza witamina D, K, E oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy i niacyna), jak również wapń, selen, cynk, potas, magnez, fosfor, żelazo czy jod.
Jej ziarna składają się w 70 proc. z węglowodanów, a swój intensywnie żółty kolor zawdzięczają zawartym w niej karotenoidom, należącym do naturalnych przeciwulteniaczy. Szczególnie silne są dwa: luteina i zeaksantyna, które obecne są w kukurydzy, dzięki czemu zajadanie się nią pomoże w ochronie plamki żółtej oka przed zwyrodnieniem. Obecne w żółtych ziarnach białko ubogie jest jednak w dwa niezwykle ważne aminokwasy – lizynę i tryptofan, których głównym zadaniem jest dostarczenie organizmowi witaminy PP. Jej niedobór może prowadzić do rozwoju choroby zwanej pelagrą, której głównym symptomem jest szorstka skóra.
Jedzenie kukurydzy, bogatej w antyoksydanty, chroni przed działaniem wolnych rodników, przyczynia się więc do zachowania młodego wyglądu. Pozwala również dbać o skórę, zwiększając jej elastyczność i nawilżenie oraz zapewniając odpowiedni koloryt.
Ile kalorii ma kukurydza?
Kukurydza jest kaloryczna – w jej 100 g kryje się 110 kcal.
Zajadaj się kukurydzą … w ciąży!
Wspomniana już luteina jest również niezwykle ważna w przypadku kobiet spodziewających się dziecka. To dzięki niej możliwe jest przygotowanie błony śluzowej macicy do zagnieżdżenia się zapłodnionej komórki jajowej, ponadto odpowiada za utrzymanie ciąży do chwili wytworzenia się łożyska, a na dalszym jej etapie zapobiega przedwczesnemu poronieniu.
Niedobór luteiny może przyczynić się do problemów z zajściem w ciążę.
Jak wybrać dobrą kukurydzę?
Decydując się na zakup kolby kukurydzy, warto wiedzieć, że jej wybór nie może być przypadkowy. By kukurydza była smaczna, słodka i chrupiąca, powinna być przede wszystkim okryta zielonymi liśćmi. Żółte liście lub te pokryte plamami są oznaką starości. „Włosy” kukurydzy powinny wyglądać na mokre, muszą być błyszczące i bardzo delikatne (a nawet jedwabiste). Najlepsze są ziarna żółte, ściśle przylegające do siebie. Jeśli kolba będzie ciemnożółta, lepiej zostawić ją na półce – to bowiem oznaka tego, że cukier przekształcił się już w skrobię, ziarna będą więc twarde, mączyste i niezbyt smaczne.
Jak ugotować kukurydzę?
By przygotować smaczną przekąskę w postaci ciepłej kolby kukurydzy, wystarczy ugotować ją w wodzie bez dodatku soli lub w wodzie wymieszanej w równych proporcjach z mlekiem. Czas gotowania nie powinien przekraczać 15 minut, kolbę podać można z masłem, solą i pieprzem.
Kukurydzę można również grillować. Sprawdź jakie warzywa nadają się na grilla
Kukurydza na popcorn. Jak przyrządzić?
Oddamy tu głos naszemu zaprzyjaźnionemu producentowi, Michałowi Pelcowi 🙂
Jeżeli to przygotowania popcornu wykorzystujecie ziarna kukurydzy i chcecie zrobić to w garnku z pokrywką., sięgnijcie po dowolny tłuszcz (np. olej, oliwę lub masło klarowane).
- Najej tłuszcz do garnka (pokryj całe denko)
- Chwilkę rozgrzej tłuszcz
- Wsyp tyle ziarna kukurydzy, aby zakryć całe denko
- Przykryj pokrywką
- Obserwuj co się dzieje 😉 Popcorn zaczyna strzelać
- Można po pewnym czasie lekko przekręcić pokrywkę, aby wpuścić trochę powietrza
Gotowe. Smacznego. Na film! 😉
Do zrobienia popcornu możecie też wykorzystać specjalną maszynę (taki popcorn zawiera znacznie mniej tłuszczu). Inną opcją jest też wstępnie przygotowany popcorn do mikrofalówki.

Kukurydza z puszki
Kukurydza konserwowa jest składnikiem wielu sałatek. Dodaje się ją również do zapiekanek, pizzy czy dań kuchni meksykańskiej. Kupując kukurydzę konserwową warto zwrócić uwagę na jej skład. Jeśli chcemy podać ją dzieciom, warto by do puszki nie dodano cukru. Kukurydza sama w sobie jest słodka, więc dosładzanie jej nie jest konieczne. W takim przypadku substancją konserwującą jest sól.
Co ciekawe, kukurydzę z puszki możesz kupić w sklepie, ale takie konserwy możesz także przygotowywać samodzielnie. Przeczytaj więcej w tekście: Domowe konserwy. Dlaczego warto?
Co to znaczy, że kukurydza jest ekologiczna?
Jeżeli widzimy na etykiecie napis, że kukurydza jest ekologiczna koniecznie sprawdźmy, czy znajduje się tam rownież unijne logo żywności ekologicznej. Gwarantuje ono, że produkcja żywności odbyła się zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego co poświadczone jest odpowiednim certyfikatem. Dowiedz się więcej na temat tego jak rozpoznać żywność ekologiczną.