Wielkanoc pachnie sernikiem, mazurkiem i babką. Te ciasta pojawiają się na naszych stołach od lat, stanowią element świątecznej tradycji. W tym roku warto jednak nieco ją ubarwić. Babka jagodowa z niebieskiej kukurydzy sprawdzi się więc idealnie.
Znana od wieków, powoli wkracza na polski rynek. Niebieska kukurydza, bo o niej mowa, dostarcza wielu kuchennych inspiracji, a przy tym jest niezwykle cennym składnikiem diety.
Jak przygotować babkę jagodową?
Składniki:
- 150 g mąki bluecorn,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru wanilinowego,
- 70 g cukru,
- 50 g masła,
- 4 jajka,
- 3 łyżki soku z jagód,
- 50 g jagód lub borówek.
Przygotowanie
Przesiewamy mąkę i wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Oddzielamy białka do żółtek, ubijamy białko na sztywną pianę, dodajemy do niej cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtko i chwilę miksujemy, tak aby otrzymać gładką masę. Dodajemy do niej mąkę z proszkiem i cukrem wanilinowym i mieszamy delikatnie łyżką.
Rozpuszczamy masło i dolewamy sok z jagód. Wlewamy do masy i delikatnie mieszamy aż wszystko się połączy. Jagody obsypujemy mąką ziemniaczaną, wsypujemy do masy i mieszamy.
Formę smarujemy masłem i lekko posypujemy mąką. Wlewamy do niej masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170° na 40 min. Po upieczeniu dekorujemy według uznania.