Teraz czytasz...
Babka jagodowa z niebieskiej kukurydzy [przepis]

Babka jagodowa z niebieskiej kukurydzy [przepis]

Wielkanoc pachnie sernikiem, mazurkiem i babką. Te ciasta pojawiają się na naszych stołach od lat, stanowią element świątecznej tradycji. W tym roku warto jednak nieco ją ubarwić. Babka jagodowa z niebieskiej kukurydzy sprawdzi się więc idealnie.

Znana od wieków, powoli wkracza na polski rynek. Niebieska kukurydza, bo o niej mowa, dostarcza wielu kuchennych inspiracji, a przy tym jest niezwykle cennym składnikiem diety.

Z Robertem Karabonem, współwłaścicielem marki Blue Corn, rozmawiamy o właściwościach i wykorzystaniu niebieskiej kukurydzy [wywiad]

Jak przygotować babkę jagodową?

Składniki:

  • 150 g mąki bluecorn,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 70 g cukru,
  • 50 g masła,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki soku z jagód,
  • 50 g jagód lub borówek.

Przygotowanie

Przesiewamy mąkę i wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Oddzielamy białka do żółtek, ubijamy białko na sztywną pianę, dodajemy do niej cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtko i chwilę miksujemy, tak aby otrzymać gładką masę. Dodajemy do niej mąkę z proszkiem i cukrem wanilinowym i mieszamy delikatnie łyżką.

Rozpuszczamy masło i dolewamy sok z jagód. Wlewamy do masy i delikatnie mieszamy aż wszystko się połączy. Jagody obsypujemy mąką ziemniaczaną, wsypujemy do masy i mieszamy.

Formę smarujemy masłem i lekko posypujemy mąką. Wlewamy do niej masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170° na 40 min. Po upieczeniu dekorujemy według uznania.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.