Babka drożdżowa być może dla wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. Nasze mamy i babcie przygotowywały je dzień lub dwa przed Wielkanocą i pilnie strzegły, by nikt nie podjadał ciasta przed świętami. Jeśli chcecie przypomnieć sobie ten smak i aromat, sięgnijcie po przepis na babkę drożdżową.
Babka drożdżowa na Wielkanoc
Babka od wieków stanowiła nieodłączny element wielkanocnej tradycji. Jest chlubą staropolskiej kuchni, a proces jej pieczenia dawniej urastał wręcz do rangi misterium. Robiono to powoli, wyłącznie w kobiecym gronie, z zadumą. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule „Babka wielkanocna – historia i przepisy„.
→ Przeczytaj również: Babkę wielkanocną zrób inaczej: szpinakowa z lukrem pomarańczowym
Dziś co prawda babka drożdżowa z rodzynkami jest do kupienia niemal w każdej cukierni, polecamy zrobić ją samemu. Jest to nieco czasochłonne, bo przygotowanie ciasta zajmie nam ok. 35 min (pieczenie podobnie). Ono samo potrzebuje też w spokoju wyrosnąć, co zajmie ok. 2 h. Zdecydowanie jednak warto pokusić się o samodzielne pieczenie. Po pierwsze dlatego, że uzyskamy wypiek bardzo wysokiej jakości ze składników dobrze nam znanych (bez polepszaczy smaku). Po drugie roznoszący się po domu aromat wprawi nas w świąteczny nastrój. I po trzecie domowa babka drożdżowa z rodzynkami smakuje obłędnie!
Przepis na babkę drożdżową został opublikowany w najnowszym numerze Biokuriera (2/2023), który możecie przeczytać on line. Tam też znajdziecie przepis na wilgotną babkę herbacianą.
Babka drożdżowa – przepis

Babka drożdżowa [przepis]
Składniki
Zaczyn
- 50 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłego mleka
- ½ łyżki cukru
- 1 czubata łyżka mąki
Ciasto
- garść rodzynek
- 2 łyżki rumu
- ½ kostki masła (100 g) + jedna łyżka do wysmarowania foremek
- 500 g mąki tortowej
- 1 całe jajko
- 3 żółtka
- 100-120 g cukru + ½ łyżeczki cukru do białka (opcjonalnie)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ½ łyżeczki soli
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- bułka tarta do wysypania foremek
- cukier puder do posypania
Kruszonka
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 50 g mąki
Przygotowanie
- Drożdże pokrusz i wymieszaj z ciepłym mlekiem,cukrem, mąką i zostaw do wyrośnięcia. Po kilku minutach zaczyn powinien zwiększyć objętość, zamieszaj łyżką i pozwól mu jeszcze raz wyrosnąć.
- Rodzynki przelej wrzątkiem i namocz w rumie.
- Roztop tłuszcz, przesiej mąkę i zmiksuj krótko jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy i sól. Jeśli nie robisz kruszonki, odłóż białko z jednego jaja do posmarowania wierzchu ciasta.
- Następnie w dużej misce lub garnku połącz wszystkie składniki, czyli rozczynione drożdże, przesianą mąkę, ubite z cukrem jajka oraz ciepłe mleko. Na końcu stopniowo dodawaj rozpuszczone i przestudzone masło.
- Mieszaj ciasto mikserem, drewnianą łyżką lub szpatułką ok. 5 minut, do momentu aż będzie odchodzić od mieszadła. Pod koniec, kiedy ma bardziej zwartą formę, możesz je wyrabiać ręcznie.
- Dodaj jeszcze odsączone z rumu rodzynki oraz skórkę pomarańczową, przykryj ciasto lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej 1,5 godziny (ciasto ma podwoić objętość).
- Przygotuj formy, czyli nasmaruj je masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto zagnieć i podziel na dwie części. Napełnij nim foremki do połowy wysokości i pozostaw pod przykryciem na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
- Posmaruj wierzch wcześniej odłożonym białkiem roztrzepanym z 1/2 łyżeczki cukru lub rozetrzyj masło z cukrem i mąką na mokry piasek i tak przygotowaną kruszonką posyp ciasto.
- Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto i piecz ok. 35 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Wskazówki, jak zrobić babkę drożdżową
- Na początku surowe ciasto może wydawać się rzadkie, ale takie ma być.
- Liczba porcji ciasta jest orientacyjna w zależności od tego, jakiej formy użyjesz. Zamiast w okrągłych formach możesz upiec babę w dwóch małych keksówkach o wymiarach 8 x 25 lub w jednej formie 21 x 21 cm.
- Jeśli upieczesz je w formie 21 × 21 cm, będzie wyższe i przepyszne. Zauważ, że w mniejszych formach czas pieczenia jest krótszy i wynosi ok. 35 minut, w większych ok. 40 minut.
- Nie przetrzymuj ciasta zbyt długo w piekarniku, bo będzie suche i mniej puchate.
- Kruszonkę można przygotować wcześniej i schować na 30 minut do lodówki, będzie wtedy bardziej krucha i przepyszna. Jej nadmiar ewentualnie można zamrozić.
- Jeśli nie robisz kruszonki, to posmaruj ciasto z wierzchu białkiem roztrzepanym z 1/2 łyżeczki cukru, ale drożdżowe z kruszonką smakuje zdecydowanie lepiej.
- Ciasto bez kruszonki nie jest zbyt słodkie. Jeśli jej nie przygotowujesz, możesz ewentualnie dodać więcej cukru, czyli ok. 150 g.
- Pozostałe białka można zamrozić.
- Z podsuszonego ciasta drożdżowego możesz przygotować tosty francuskie. Przepis znajdziesz na stronie 159 w książce „Mamucie przysmaki. Przepisy na wiosnę i lato”.
A jeśli potrzebujecie ciasta last minute, zróbcie tartę kajmakową. Będziecie zachwyceni jej smakiem i łatwością przygotowania.