Żurek wielkanocny to podstawa wielkanocnego śniadania w wielu polskich domach. To zupa bardzo syta. Podaje się ją z wędzonką, białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki”, dzieli się sprawdzonym przepisem na żur.
Jak robić wielkanocny żurek?
W pierwszej kolejności potrzebny jest zakwas, na którego przygotowanie potrzeba czasu (ok. 3-4 dni). Warto więc nastawić go już teraz, by mieć pewność, że będzie gotowy na czas.
Potrzeba też dobrej jakości mięsa, zwłaszcza wędzonki i białej kiełbasy. Istotne są też przyprawy, zwłaszcza majeranek i czosnek.

Wielkanocny żurek [przepis]
Składniki
- 400 g wędzonych żeberek
- 2 l wywaru z wędzonki
- sól, pieprz
- liście laurowe
- majeranek
- 5 łyżek śmietany
- 1 marchewka
- kawałek korzenia pietruszki
- kawałek selera
Przygotowanie
- Do garnka wlać 2,5 l wody, dodać obrane warzywa i mięso wędzone. Gotować ok. 50 min.
- Do gorącego wywaru z wędzonki dodać przyprawy oraz przygotowany zakwas (do smaku)
- Jeśli ktoś chce gęsty żurek, można zaprawić zupę 2 łyżami mąki.
- Pod koniec gotowania dodać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
- Białe kiełbaski podgrzać w wodzie. Mięso z kości wędzonych pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do żuru. Żurek podawać z gotowanym jajkiem, białą kiełbasą i mięsem z wędzonki.
Wielkanocne dania. Co przygotować?
Wielkanoc ma w Polsce smak tradycji. To nie tylko najważniejsze święta dla chrześcijan, ale też czas, kiedy spotykamy się z najbliższymi.
Przeczytajcie, na co zwrócić uwagę, wybierając produkty na wielkanocny stół. A jeśli w Waszej diecie nie ma miejsca na jajka, sprawdźcie, czym możecie je zastąpić.
Nie zapomnijcie też wysiać rzeżuchy i innych kiełek, które nie tylko dobrze smakują i ładnie się prezentują, ale też są witaminową bombą dla całej rodziny.
I na koniec… pisanki! Ich malowanie to wielka radość dla dzieci. Jak to zrobić naturalnie? Przeczytajcie!