Żurek wielkanocny to podstawa wielkanocnego śniadania w wielu polskich domach. To zupa bardzo syta. Podaje się ją z wędzonką, białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki”, dzieli się sprawdzonym przepisem na żur.
Jak robić wielkanocny żurek?
By zrobić żurek, potrzebny jest jest zakwas, na którego przygotowanie potrzeba czasu (ok. 3-4 dni). Potrzeba też dobrej jakości mięsa, zwłaszcza wędzonki i białej kiełbasy. Istotne są też przyprawy, zwłaszcza majeranek i czosnek.
Wielkanocny żurek [przepis]
Składniki
- 400 g wędzonych żeberek
- 2 l wywaru z wędzonki
- sól, pieprz
- liście laurowe
- majeranek
- 5 łyżek śmietany
- 1 marchewka
- kawałek korzenia pietruszki
- kawałek selera
Przygotowanie
- Do garnka wlać 2,5 l wody, dodać obrane warzywa i mięso wędzone. Gotować ok. 50 min.
- Do gorącego wywaru z wędzonki dodać przyprawy oraz przygotowany zakwas (do smaku)
- Jeśli ktoś chce gęsty żurek, można zaprawić zupę 2 łyżami mąki.
- Pod koniec gotowania dodać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
- Białe kiełbaski podgrzać w wodzie. Mięso z kości wędzonych pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do żuru. Żurek podawać z gotowanym jajkiem, białą kiełbasą i mięsem z wędzonki.
Wielkanocne dania. Co przygotować?
Wielkanoc ma w Polsce smak tradycji. To nie tylko najważniejsze święta dla chrześcijan, ale też czas, kiedy spotykamy się z najbliższymi.
Przeczytajcie, na co zwrócić uwagę, wybierając produkty na wielkanocny stół. A jeśli w Waszej diecie nie ma miejsca na jajka, sprawdźcie, czym możecie je zastąpić.
Nie zapomnijcie też wysiać rzeżuchy i innych kiełek, które nie tylko dobrze smakują i ładnie się prezentują, ale też są witaminową bombą dla całej rodziny.
I na koniec… pisanki! Ich malowanie to wielka radość dla dzieci. Jak to zrobić naturalnie? Przeczytajcie!