Teraz czytasz...
Żurek wielkanocny [przepis]

Żurek wielkanocny [przepis]

Żurek wielkanocny to podstawa wielkanocnego śniadania w wielu polskich domach. To zupa bardzo syta. Podaje się ją z wędzonką, białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki”, dzieli się sprawdzonym przepisem na żur.

Jak robić wielkanocny żurek?

W pierwszej kolejności potrzebny jest zakwas, na którego przygotowanie potrzeba czasu (ok. 3-4 dni). Warto więc nastawić go już teraz, by mieć pewność, że będzie gotowy na czas.

Potrzeba też dobrej jakości mięsa, zwłaszcza wędzonki i białej kiełbasy. Istotne są też przyprawy, zwłaszcza majeranek i czosnek.

Wielkanocny żurek [przepis]

Na wielkanocnym stole w wielu polskich domach pojawi się żurek. Jak go przygotować domowym sposobem? W pierwszej kolejności potrzebujemy zrobić zakwas. Kiedy będzie już gotowy, możecie zacząć gotować żurek. Pamiętajcie o dobrej jakości dodatkach: białej kiełbasie i jajku.
Przepis na żurek krok po kroku zdradza Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki". Znajdziecie go w najnowszym wydaniu drukowanego Biokuriera, którego możecie też przeczytać on line.

Ingredients
  

  • 400 g wędzonych żeberek
  • 2 l wywaru z wędzonki
  • sól, pieprz
  • liście laurowe
  • majeranek
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 marchewka
  • kawałek korzenia pietruszki
  • kawałek selera

Instructions
 

  • Do garnka wlać 2,5 l wody, dodać obrane warzywa i mięso wędzone. Gotować ok. 50 min.
  • Do  gorącego wywaru z wędzonki dodać przyprawy oraz przygotowany zakwas (do smaku)
  • Jeśli ktoś chce gęsty żurek, można zaprawić zupę 2 łyżami mąki.
  • Pod koniec gotowania dodać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • Białe kiełbaski podgrzać w wodzie. Mięso z kości wędzonych pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do żuru. Żurek podawać z gotowanym jajkiem, białą kiełbasą i mięsem z wędzonki.
Keyword potrawy na Wielkanoc, zakwas na żur, żurek
Tried this recipe?Let us know how it was!

Wielkanocne dania. Co przygotować?

Wielkanoc ma w Polsce smak tradycji. To nie tylko najważniejsze święta dla chrześcijan, ale też czas, kiedy spotykamy się z najbliższymi.

Przeczytajcie, na co zwrócić uwagę, wybierając produkty na wielkanocny stół. A jeśli w Waszej diecie nie ma miejsca na jajka, sprawdźcie, czym możecie je zastąpić.

Zobacz także
naturalne sposoby na stan zapalny

Nie zapomnijcie też wysiać rzeżuchy i innych kiełek, które nie tylko dobrze smakują i ładnie się prezentują, ale też są witaminową bombą dla całej rodziny.

I na koniec… pisanki! Ich malowanie to wielka radość dla dzieci. Jak to zrobić naturalnie? Przeczytajcie!

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.