Teraz czytasz...
Zakwas na żur [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Zakwas na żur [przepis]

Katarzyna Kosmala

Zakwas na żur jest niezbędny, by przygotować aromatyczną zupę na wielkanocny stół. Jego zrobienie nie jest trudne, o ile dysponujemy dobrym przepisem i odpowiednimi składnikami. Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki”, podpowiada, jak zrobić zakwas na żur.

Zakwas na żur krok po kroku

Zakwas na żur to podstawa. Dawniej, podobnie jak zakwas buraczany, był robiony w wielu polskich gospodarstwach, zwłaszcza w okresie wielkopostnym, o czym pisaliśmy w naszym artykule „Żurek. Smak tradycji” (przeczytacie go w nr 2/2022 drukowanego Biokuriera lub on line).

 

Zakwas na żur [przepis]

Zakwas na żur można co prawda kupić, jednak ten zrobiony w domu nie tylko dobrze smakuje, ale tez daje mnóstwo satysfakcji.
Polecamy Wam przepis na zakwas autorstwa Katarzyny Kosmali, autorki książki "Ziołowe smaki". Skorzystajcie też z naszego przepisu na żurek.
W najnowszym numerze Biokuriera, który przeczytacie również online, możecie przeczytać historię żurku. Skąd jego obecność na wielkanocnym stole? I jak zrobić wegański żurek? Zapraszamy do lektury.

Składniki
  

  • 5 łyżek maki żytniej razowej
  • 0,5 l wody
  • 4 ząbki czosnku przekrojone na pół
  • liście laurowe
  • majeranek

Przygotowanie
 

  • Wszystkie składniki umieścić w słoju, przykryć ściereczką i raz dziennie mieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 2-4 dni.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

 

Skorzystajcie też z przepisu na wielkanocny żurek.

Zobacz także


Wielkanocne potrawy. Co powinno się znaleźć na stole?

Wielkanoc ma smak tradycji. Podstawą wielu dań są jajka, które podajemy w różnych wersjach, np. na twardo z kiełkami. Na wielkanocnych stołach Polaków pojawią się też mięsa, zwłaszcza dobrej jakości wędliny i biała kiełbasa.

Nie zapominajmy o słodkościach. Królować będą serniki, mazurki i babki. Duża popularność diety wegańskiej, sprawiła, że coraz chętniej robimy wypieki bez jajek. Czym je wówczas zastąpić?

I pamiętajcie, by nie wyrzucać skorupek od jajek. Przeczytajcie, do czego warto je wykorzystać!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.