Zakwas na żur jest niezbędny, by przygotować aromatyczną zupę na wielkanocny stół. Jego zrobienie nie jest trudne, o ile dysponujemy dobrym przepisem i odpowiednimi składnikami. Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki”, podpowiada, jak zrobić zakwas na żur.
Zakwas na żur krok po kroku
Zakwas na żur to podstawa. Dawniej, podobnie jak zakwas buraczany, był robiony w wielu polskich gospodarstwach, zwłaszcza w okresie wielkopostnym, o czym pisaliśmy w naszym artykule „Żurek. Smak tradycji” (przeczytacie go w nr 2/2022 drukowanego Biokuriera lub on line).
Zakwas na żur [przepis]
Składniki
- 5 łyżek maki żytniej razowej
- 0,5 l wody
- 4 ząbki czosnku przekrojone na pół
- liście laurowe
- majeranek
Przygotowanie
- Wszystkie składniki umieścić w słoju, przykryć ściereczką i raz dziennie mieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 2-4 dni.
Skorzystajcie też z przepisu na wielkanocny żurek.
Wielkanocne potrawy. Co powinno się znaleźć na stole?
Wielkanoc ma smak tradycji. Podstawą wielu dań są jajka, które podajemy w różnych wersjach, np. na twardo z kiełkami. Na wielkanocnych stołach Polaków pojawią się też mięsa, zwłaszcza dobrej jakości wędliny i biała kiełbasa.
Nie zapominajmy o słodkościach. Królować będą serniki, mazurki i babki. Duża popularność diety wegańskiej, sprawiła, że coraz chętniej robimy wypieki bez jajek. Czym je wówczas zastąpić?
I pamiętajcie, by nie wyrzucać skorupek od jajek. Przeczytajcie, do czego warto je wykorzystać!