Teraz czytasz...
Przepis na Wielkanoc. Co dobrego ugotować?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Przepis na Wielkanoc. Co dobrego ugotować?

Agnieszka Gotówka
wielkanocny stół

Przepis na Wielkanoc dobrą, ale i zdrową? Jeśli właśnie tego szukacie, to świetnie trafiliście. W naszym serwisie mamy do zaoferowania mnóstwo inspirujących przepisów na dania wytrawne i ciasta, również w wersji wegańskiej. Poznajcie zatem nasze pomysły kulinarne na święta wielkanocne. Podpowiemy, jak ugotować żurek i jakie ciasto na Wielkanoc będzie odpowiednie.

Przepis na Wielkanoc smaczną i zdrową

Wielkanoc to czas, kiedy większość z nas usiądzie do suto zastawionego stołu. Dawniej świętowanie poprzedzone było 40 dniami postu, w czasie którego powstrzymywano się od jedzenia mięsa, a serwowane dania były dość monotonne. Nic zatem dziwnego, że Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego była okazją do radości, bycia razem i spożywania dobrego jedzenia. Więcej na ten temat przeczytacie w artykule „Wielkanoc: smaczna, zdrowa, tradycyjna„.

W tym artykule jednak najważniejsze są przepisy kulinarne na święta wielkanocne. Postanowiliśmy zebrać je w jednym miejscu, byście mogli z łatwością je znaleźć. Część z nich dostępna jest w wersji do druku.

Jak zrobić żurek?

Zacznijmy zatem od króla wielkanocnego stołu. Żurek, bo o nim mowa, to zupa bardzo syta. Podaje się ją z wędzonką, białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Wyczuwalny musi być też aromat majeranku i czosnku. 

W pierwszej kolejności jednak potrzebny jest zakwas, na którego przygotowanie potrzeba czasu (ok. 3-4 dni). Warto więc nastawić go już teraz, by mieć pewność, że będzie gotowy na czas. O tym, jak zrobic zurek krok po kroku, również przeczytacie w naszym serwisie. Przepis opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki”. Znajdziecie go poniżej w wersji do druku.

Wielkanocny żurek [przepis]

Na wielkanocnym stole w wielu polskich domach pojawi się żurek. Jak go przygotować domowym sposobem? W pierwszej kolejności potrzebujemy zrobić zakwas. Kiedy będzie już gotowy, możecie zacząć gotować żurek. Pamiętajcie o dobrej jakości dodatkach: białej kiełbasie i jajku.
Przepis na żurek krok po kroku zdradza Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki". Znajdziecie go w najnowszym wydaniu drukowanego Biokuriera, którego możecie też przeczytać on line.

Składniki
  

  • 400 g wędzonych żeberek
  • 2 l wywaru z wędzonki
  • sól, pieprz
  • liście laurowe
  • majeranek
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 marchewka
  • kawałek korzenia pietruszki
  • kawałek selera

Przygotowanie
 

  • Do garnka wlać 2,5 l wody, dodać obrane warzywa i mięso wędzone. Gotować ok. 50 min.
  • Do  gorącego wywaru z wędzonki dodać przyprawy oraz przygotowany zakwas (do smaku)
  • Jeśli ktoś chce gęsty żurek, można zaprawić zupę 2 łyżami mąki.
  • Pod koniec gotowania dodać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • Białe kiełbaski podgrzać w wodzie. Mięso z kości wędzonych pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do żuru. Żurek podawać z gotowanym jajkiem, białą kiełbasą i mięsem z wędzonki.
Słowa kluczowe potrawy na Wielkanoc, zakwas na żur, żurek
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Przepisy na wielkanocne jajka i mięsa

Kiedy Wielkanoc zaczyna się zbliżać, coraz częściej słyszymy o jajkach, które choć jedzone na co dzień, w święta mają swój szczególny czas. Symbolizują nowe życie i moc przezwyciężenia śmierci.

W święta warto podać je w nieco innej formie. Polecamy zwłaszcza jajka faszerowane lub pasty jajeczne. I pamiętajmy, że zgodnie z tradycją skorupek jaj pozostałych po wielkanocnym biesiadowaniu nie wolno wyrzucać, zwłaszcza jeśli wcześniej znajdowały się w święconce. Dawniej zakopywano je w ogródku lub na polu. Dawno też kurom, by były zdrowsze. Obecnie nadadzą się jako naturalny nawóz do roślin doniczkowych, ale nie tylko, o czym możecie przeczytać w artykule „Do czego wykorzystać skorupki od jajek?

Pomysły na Wielkanoc powinny obejmować również mięso. W tej kategorii prym wiedzie biała kiełbasa, która jest gotowana, pieczona i smażona, a jej smak dobrze uzupełnia świeżo tarty chrzan. Jest też dodatkiem do żurku. A jak powinna wyglądać?

Biała kiełbasa powinna mieć szaro-biały kolor. Nie może być różowa, bo to oznacza, że dodano do niej dużą ilość konserwantów, m.in. soli peklującej. Po przekrojeniu powinna się delikatnie rozwarstwiać, ale nie rozpadać. Nie może też być zbita. Jeśli po przekłuciu z kiełbasy wypływa duża ilość tłuszczu i wody, najpewniej w jej składzie jest zbyt mała ilość mięsa

– mówi Emilia Kołodziejska, dietetyk i psychodietetyk z Warszawy.

Warto też zrobić domowy pasztet. Przepis na ten tradycyjny publikujemy poniżej w wersji do druku. Jeśli jednak macie ochotę na coś innego, polecamy pasztet warzywny z migdałami lub wegański pasztet z soczewicy.

Pasztet wielkanocny [przepis]

Wielkanocny pasztet smakuje rewelacyjnie. Można go jeść solo lub na grzance. Dobrze smakuje też na świeżym pieczywie.
A jakie dodatki do pasztetu wiekanocnego będą najlepsze? Można uzupełnić jego smak o zdrowe kiełki. Odpowiedni będzie też sos żurawinowy lub chrzanowy.
Przepis opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki", która dostępna jest w ofercie Wydawnictwa Gaj.

Składniki
  

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego, np. łopatki, karkówki
  • 0,5 kg mięsa drobiowego (z indyka, kurczaka)
  • 200 g surowego boczku lub podgardla
  • 3 cebule
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • liście laurowe
  • ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie
 

  • Mięso pokrój na małe kawałki i włóż do dużego garnka.
  • Boczek ułóż na spód, następnie ułóż mięso wieprzowe, drobiowe i cebule.
  • Zagotuj wszystko na dużym ogniu z przyprawami, następnie wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa przez około 1,5 h.
  • Mięso odcedź, ostudź i trzykrotnie zmiel.
  • Dodaj jajka i przyprawy, wymieszaj.
  • Przełoż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz ok. 50 min w temp. 180°C.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Ciasta na Wielkanoc. Przepisy i podpowiedzi

Wielkanoc ma swój słodki kanon. Tradycyjnie na świątecznym stole pojawiają się mazurki i różnego rodzaju babki (dzielimy się przepisem na babkę drożdżową). Króluje też sernik. Jeśli jednak macie ochotę przygotować go nieco inaczej, polecamy przepis na sernik jaglany. Jest lekki i bardzo smaczny. Podobnie zresztą jak sernik wegański z czekoladą i rodzynkami, który również stanowi dobry pomysł na Wielkanoc [przepisy znajdziecie pod linkami].

→ Przeczytaj również: Babkę wielkanocną zrób inaczej: szpinakowa z lukrem pomarańczowym

Na świątecznym stole pojawiają się też nierzadko ciasta bez pieczenia. Są szybkie w przygotowaniu i bardzo łatwe w wykonaniu. Do ich wykonania potrzebne są najczęściej ciastka i herbatniki, a masę robi się z serka mascarpone, kajmaku, budyniu, galaretek lub śmietanki 36 proc. Najpopularniejsze ciasto bez pieczenia to 3 bit, ale bez użycia piekarnika można zrobić też sernik na zimno i gotowany.

My zachęcamy jednak, by na Wielkanoc przygotować szalenie prostą i obłędną w smaku tartę kajmakową. Ciasto można przygotować nawet 2-3 dni wcześniej i schować do lodówki, a masę zrobić tuż przed podaniem. Ciasto jest co prawda kaloryczną bombą, ale przecież święta rządzą się swoimi prawami 😉

tarta kajmakowa

Tarta kajmakowa [przepis]

Tarta kajmakowa jest słodka i kusząca słonym karmelem. Jest szybka w przygotowaniu i bardzo efektowna. Ale uwaga: to bomba kaloryczna! Ale w końcu to przepis świąteczny 🙂
– Jeśli upieczesz dzień wcześniej kruchy spód, to możesz ją dokończyć w ostatniej chwili, nawet tuż przed podaniem na stół. Wystarczy tylko wymieszać masę kajmakową z mascarpone, nieco przyozdobić z wierzchu i gotowe
– podpowiada Viola Grzelka, autorka przepisu. W jej drugiej książce "Mamucie Przysmaki. Przepisy na wiosnę i lato", znajdziecie rozdział "Wielkanoc" ,w którym jest mnóstwo inspirujących przepisów na świąteczne dania (słodkie i wytrawne).

Składniki
  

Kruchy spód

  • 125 g schłodzonego masła oraz dodatkowo do wysmarowania formy
  • 1 łyżka bułka tarta do wysypania formy
  • 150 g mąki
  • 25 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki lodowatej wody

Masa

  • 200-400 g masy kajmakowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 250 g mascarpone

Opcjonalnie

  • 100 ml śmietanki kremowej 30 proc. schłodzonej, ubitej i wymieszanej z 2-3 łyżkami mascarpone do ozdoby
  • 200-250 ml schłodzonej śmietanki kremowej 30 proc. do ubicia z mascarpone i kajmakiem wtedy dodatkowo 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłej wody
  • świeże jadalne kwiaty do ozdoby

Przygotowanie
 

  • Formę na tartę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
  • Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i z solą, dodaj schłodzone masło pokrojone na niewielkie kawałki i rozetrzyj opuszkami palców na mokry piasek.
  • Następnie dodaj zimną wodę i szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę. Spłaszcz ją, zawiń w folię i schowaj do lodówki na pół godziny lub nawet 2-3 dni.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy ok. 30 cm i grubości ok. 5 mm. Przełóż ciasto do formy. Nadmiar odetnij, zrób rant i nakłuj spód widelcem.
  • Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 minut (15 minut przykryte i 10 minut odkryte). Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Stopniowo dodawaj kajmak do mascarpone i mieszaj łyżką, nie mikserem.
  • Dodaj sól i wyłóż masę na całkowicie ostudzone kruche ciasto.
  • OPCJONALNIE: Zanim przygotujesz masę, możesz odłożyć niewielką ilość mascarpone (1-2łyżki), ubić razem ze schłodzoną śmietanką kremową, a następnie rozsmarować fantazyjnie na wierzchu masy kajmakowej, malując łyżeczką delikatny wzór. Zamiast tego albo dodatkowo możesz ozdobić tartę sezonowymi jadalnymi kwiatami, np. fiołkami.
  • Jeśli nie podajesz tarty od razu, koniecznie schowaj ją do lodówki!
Słowa kluczowe ciasto na Wielkanoc, ciasto z kajmakiem, potrawy na Wielkanoc, tarta
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Święta wielkanocne – przepisy kulinarne to nie wszystko!

Jeśli zgromadzimy już przepisy na Wielkanoc i zaplanujemy, co podamy naszym bliskim, postarajmy się też o zachowanie tradycji. Zachęcamy Was do posiania rzeżuchy lub młodego jęczmienia. To naturalna ozdoba domu i witaminowa bomba, o której warto pamiętać nie tylko od święta. 

Nie zapomnijmy też o malowaniu i barwieniu jajek. To świetna zabawa dla całej rodziny, która szczególnie ucieszy najmłodszych. Dla dzieci to też ciekawy eksperyment, który pozwoli im zobaczyć, że niepozorne łupiny od cebuli lub czerwona kapusta potrafią nadać skorupce wyjątkowego koloru.

 

I pamiętajmy, że choć Wielkanoc nierzadko kojarzymy ze smacznym jedzeniem i suto zastawionym stołem, to też czas na bycie razem i „wylogowanie” się ze świata wirtualnego. Zachęcamy do bycia razem, również na świeżym powietrzu. Wybierzcie się na długi spacer lub rowerową przejażdżkę. To też dobry sposób na usprawiedliwienie kulinarnych grzechów 😀

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.