Wątróbka drobiowa u wielu z nas przywołuje dobre wspomnienia. Dawniej dość często gościła na naszych stołach. Była tania, łatwo dostępna i uznawana za bardzo zdrową. Dziś wraca do łask! I słusznie, bo odpowiednio przyrządzona jest smaczna i pożywna. Jak ją przygotować, podpowiada Paweł Płaczek, autor bloga takemycake.eu i książki „Menu kryzysowe”.
Wątróbka drobiowa. Czy jest zdrowa?
Zdecydowanie! Nie bez powodu dawniej regularnie gościła na naszych stołach. Nasi przodkowie intuicyjnie serwowali ją dzieciom i zachęcali kobiety w ciąży do jej jedzenia. Wątroba z kurcząt jest bardzo dobrym źródłem białka, żelaza, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego) oraz witaminy A. Ważne jest jednak, by kupiona przez nas wątróbka była z dobrego źródła (najlepiej z certyfikatem ekologicznym).
→ Przeczytaj również: Produkty bogate w żelazo [lista top 10]
Przed usmażeniem wątróbki, bardzo dokładnie umyją ją w zimnej bieżącej wodzie. Za pomocą ostrego noża usuń z niej chrząstki, następnie mocz wątróbkę w lodowatej wodzie przez 15 min. Po osuszeniu możesz przystąpić do jej smażenia.
Najpopularniejszy jest przepis na wątróbkę drobiową z cebulką i jabłkiem. Proponujemy jednak nieco go zmodyfikować i podać ze śmietaną i majerankiem. Ale uwaga: dodatek śmietany sprawi, że danie będzie nieco bardziej kaloryczne!
→ Zobacz przepis na klasyczną carbonarę
Jak zrobić wątróbkę drobiową?
Składniki na 3–4 porcje
- ok. 500 g wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 200 ml śmietany 30%
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka suszonego majeranku
- łyżka oleju
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy sporą szczyptę soli oraz cukier.
- Podsmażamy kilka minut, aż delikatnie zacznie zmieniać kolor na złoty.
- Następnie przesuwamy ją na jedną stronę patelni, a na drugą kładziemy oczyszczoną i pokrojoną wątróbkę i smażymy kilka minut, aż się zetnie.
- Gdy będzie już gotowa, mieszamy ją delikatnie z cebulą, doprawiamy solą, majerankiem i wlewamy całą śmietanę.
- Zmniejszamy znacznie temperaturę i zagotowujemy sos.
Wątróbkę podajemy z ulubioną kaszą, ziemniakami lub zjadamy prosto z patelni.
Przepis na wątróbkę drobiową z cebulką i śmietaną opracował Paweł Płaczek, który niedawno wydał swoją kolejną książkę. „Menu kryzysowe”. Znajdziecie w niej proste i oszczędne dania oraz sposoby na to, by w kuchni nic się nie marnowało. Zachęcamy też do lektury rozmowy z Pawłem, w której podpowiada, jak gotować smacznie i tanio.
Zajrzyjcie też do artykułu „Jak oszczędzać na jedzeniu i dobrze się odżywiać„, gdzie piszemy m.in. o sposobach na obniżenie wydatków na produkty spożywcze.
Czy wątróbkę można mrozić?
Skala marnowania żywności jest bardzo duża. Jesteśmy jednak tego coraz bardziej świadomi i staramy się, by w naszych kuchniach nie wyrzucać jedzenia. Jednym ze sposobów na to, by zminimalizować straty, jest mrożenie. Ale czy podroby się do tego nadają?
Oczywiście. Zamrozić można zarówno surową, jak i podsmażoną wątróbkę (bez śmietany!). A jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z nadmiarem podrobów, polecamy przygotować smaczny pasztet domowy.
W naszym serwisie znajdziecie też przepisy na tradycyjny pasztet drobiowy, pasztet z soczewicy oraz warzywny z migdałami.