Teraz czytasz...
Pasztet wielkanocny [przepis]

Pasztet wielkanocny [przepis]

Pasztet wielkanocny zrobiony samodzielnie to prawdziwy rarytas. Może królować na świątecznym stole i być wykwintną przystawką. Wolny od polepszaczy smaku i konserwantów, a do tego bardzo dobry w smaku. Czego chcieć więcej?

Pasztet wielkanocny. Jak zrobić?

Dawniej pasztety królowały na królewskich stołach, mieszkańcy miast i wsi jadali go od święta. Dziś słowo to używa się w kontekście potrawy słabej jakości, taniej, z wieloma emulgatorami i polepszaczami smaku.

Na szczęście do łask wracają dania domowe, które coraz chętniej przygotowujemy samodzielnie. Zrobienie pasztetu wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Potrzebne jest dobrej jakości mięso i przyprawy.

https://biokurier.pl/relaks/eko-biblioteka/ziolowe-smaki-katarzyny-kosmali-recenzja

Dzielimy się przepisem od Katarzyny Kosmali, która lubi kuchnię domową, prostą, ale niezwykle smaczną. Poniżej znajdziecie więcej przepisów od autorki „Ziołowych smaków„. Są idealne dla osób początkujących, które dopiero zaczynają przygodę z domową kuchnią.

Pasztet wielkanocny [przepis]

Wielkanocny pasztet smakuje rewelacyjnie. Można go jeść solo lub na grzance. Dobrze smakuje też na świeżym pieczywie.

A jakie dodatki do pasztetu wielkanocnego będą najlepsze? Można uzupełnić jego smak o zdrowe kiełki. Odpowiedni będzie też sos żurawinowy lub chrzanowy.

Zobacz także
Syrop imbirowo-cytrynowy

Przepis opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki„, która dostępna jest w ofercie Wydawnictwa Gaj.

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego, np. łopatki, karkówki
  • 0,5 kg mięsa drobiowego (z indyka, kurczaka)
  • 200 g surowego boczku lub podgardla
  • 3 cebule
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • liście laurowe
  • ziarna ziela angielskiego
  1. Mięso pokrój na małe kawałki i włóż do dużego garnka.
  2. Boczek ułóż na spód, następnie ułóż mięso wieprzowe, drobiowe i cebule.
  3. Zagotuj wszystko na dużym ogniu z przyprawami, następnie wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa przez około 1,5 h.
  4. Mięso odcedź, ostudź i trzykrotnie zmiel.
  5. Dodaj jajka i przyprawy, wymieszaj.
  6. Przełoż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz ok. 50 min w temp. 180°C.

Domowe potrawy na Wielkanoc i nie tylko

Polecamy Wam proste w przygotowaniu i bardzo smaczne dania, które przygotujecie szybko i z łatwo dostępnych składników. Ich autorką jest Katarzyna Kosmala, które przepisy na naszym portalu cieszą się bardzo dużą popularnością. Szczególnie polecamy Wam przepis na wielkanocny żurek.

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.