Frytki z batatów z rozmarynem [przepis]

Fot. Katarzyna Kosmala
Fot. Katarzyna Kosmala

Nie ustajemy w promocji ziół. Są aromatyczne i zdrowe, ale też dobrze się prezentują na kuchennym parapecie i w ogrodzie. Dziś promujemy rozmaryn. Z jego dodatkiem można przygotować smaczne frytki z batatów, danie idealne na obiad i kolację. 


Jak przygotować frytki z batatów z rozmarynem?

Składniki:

  • 3 bataty
  • sól
  • słodka papryka
  • chilli
  • świeży, posiekany rozmaryn
  • pieprz czarny
  • 6 łyżek oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Bataty obrać i pokroić w słupki.
  2. Przyprawy wymieszać z oliwą.
  3. Słupki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej, aby słupki się nie nakładały).
  4. Bataty posypać mieszanką przypraw z oliwą.
  5. Piec aż zaczną nabierać koloru i się rumienić (ok. 30-35 min w temperaturze 180°C).
  6. Uwaga: pod koniec pieczenia bataty należy pilnować, żeby się zbyt mocno nie przypiekły.

Dlaczego warto używać ziół?

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Kosmali “Ziołowe smaki”, którą kupisz na stronie Wydawnictwa Gaj. Znajdziesz w niej również inne przepisy na dania z rozmarynem, m.in. pierś z kaczki duszoną z rozmarynem, gruszkami i żurawiną, mini paszteciki oraz konfiturę z malin i rozmarynu.