Ten smak zapamiętacie na długo! Chleb z masłem bazyliowo-czosnkowym to propozycja idealna na kolację lub obiad. Jest świetnym dodatkiem do zupy pomidorowej i dobrą przekąską.
Przygotowanie chleba z masłem bazyliowo-czosnkowym jest banalnie proste. Można dodatkowo sięgnąć po czerstwe pieczywo, dzięki czemu zapobiegniemy jego zmarnowaniu. Nie bójmy się też zmieniać recepturę: bazylię można zastąpić np. natką pietruszki. By nieco zmniejszyć kaloryczność dania, można też zrezygnować z użycia żółtego sera.
https://biokurier.pl/jedzenie/10-sposobow-na-wykorzystanie-czerstwego-chleba/?highlight=pieczywo
Chleb z masłem bazyliowo-czosnkowym – sposób przygotowania
Składniki:
- 1 średni chleb
- 10 plasterków sera żółtego
- 100 g masła
- 4 ząbki czosnku
- 15 listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
- Masło rozpuścić, dodać przetarty przez praskę czosnek oraz posiekane drobno liście bazylii.
- Tak przygotowane masło wlać do miski i odstawić do ostygnięcia.
- Gdy masło stężeje, naciąć chlebek tak, aby nie przeciąć skórki od spodu.
- Smarować masłem miejsca nacięcia, ułożyć plasterki sera żółtego.
Zapiekać w piekarniku ok. 20-25 min w temperaturze 170°C.
Przepis na chleb z masłem bazyliowo-czosnkowym pochodzi z książki „Ziołowe Smaki” Katarzyny Kosmali, którą kupić można w sklepie Wydawnictwa Gaj. Znajdziecie w niej 70 przepisów z wykorzystaniem 21 ziół.