Teraz czytasz...
Aquafaba. Co to jest?

Aquafaba. Co to jest?

Agnieszka Gotówka

Aquafaba zyskuje na popularności. Znana jest przede wszystkim weganom, którzy sięgają po nią w trakcie przygotowywania roślinnych dań. Czym jest tajemniczo brzmiąca aquafaba i do czego warto ją wykorzystać?

Aquafaba nie tylko dla wegan

Aquafaba, czyli nic innego jak woda po ugotowaniu ciecierzycy (ale też innych strączków), jest jednym z filarów kuchni wegańskiej. To właśnie dzięki niej można przygotować musy, ciasta, kremy i majonez bez użycia jaj!

Aquafaba narodziła się z potrzeby. Zwolennicy kuchni roślinnej poszukiwali czegoś, czym można zastąpić białko jaj. Zadanie to było o tyle trudne, że ciężko było znaleźć produkt, który dałoby się ubić i który stałby się choć trochę podobny do konsystencji białka.

Rewolucja nadeszła w 2012 roku, gdy Joël Roessel, francuski tenor, odkrył, że woda z puszki ciecierzycy daje się ubić na pianę. To zainspirowało dwóch wegańskich kucharzy do przygotowania musu czekoladowego. Ale to amerykański bloger Goose Wohl zrobił coś, co wcześniej uważano w roślinnym świecie za niemożliwe – z cukru i aquafaby upiekł wegańską bezę.

Dziś przepisów z wykorzystaniem aquafaby jest całe mnóstwo (szczególnie polecamy wegańskie drożdżówki z kruszonką). Wiele osób eksperymentuje w kuchni i opracowuje coraz to nowe receptury, pokazując tym samym, że wegański świat nie ma żadnych ograniczeń.

Dlaczego aquafaba?

Aquafaba do złudzenia przypomina ubite białka jaj. To sztywna, bardzo gęsta i lśniąca piana. Ma też podobne do jaj właściwości: spulchnia, skleja i łączy ciasto.

Woda z ciecierzycy stanowi mieszankę białka i skrobi, nie zawiera cholesterolu i ma mało kalorii. Jest produktem idealnym dla wegan, ale i dla osób, które cierpią z powodu alergii pokarmowych (np. nie mogą spożywać jaj)

Jak przygotować aquafabę?

Aquafaba może być przygotowana przez nas samodzielnie, zwłaszcza że nie jest to nic trudnego. Po ugotowaniu strączków w wodzie odstawiamy je do ostygnięcia, następnie gdy będą zimne, odcedzamy. Woda z cieciorki jest gotowa do ubijania. Można też wykorzystać płyn z puszki lub słoika.

Co zrobić z wody z ciecierzycy?

Aquafaba stanowi zamiennik białka jaj, a zatem można ją użyć wszędzie tam, gdzie jest ono potrzebne. Przy wykorzystaniu wody z ciecierzycy przygotujesz deser: ciasto, bezę, mus (np. wegański mus czekoladowy), ale też inne, bardziej wytrawne, dania. Wykorzystują ją też barmani i bariści, którzy dodają ją do kaw, gorącej czekolady i drinków.

Woda z cieciorki ma specyficzny zapach, który podczas ubijania może stać się intensywniejszy. Nie trzeba się jednak tego obawiać, bo podczas pieczenia zupełnie się ulatnia.

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.