Co to jest aquafaba?

Aquafaba zyskuje na popularności. Znana jest przede wszystkim weganom, którzy sięgają po nią w trakcie przygotowywania roślinnych dań. Czym jest tajemniczo brzmiąca aquafaba i do czego warto ją wykorzystać?

Aquafaba, czyli nic innego jak woda po ugotowaniu ciecierzycy (ale też innych strączków), jest jednym z filarów kuchni wegańskiej. To właśnie dzięki niej można przygotować musy, ciasta, kremy i majonez bez użycia jaj!

Skąd fenomen aquafaby?

Aquafaba narodziła się z potrzeby. Zwolennicy kuchni roślinnej poszukiwali czegoś, czym można zastąpić białko jaj. Zadanie to było o tyle trudne, że ciężko było znaleźć produkt, który dałoby się ubić i który stałby się choć trochę podobny do konsystencji białka.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Rewolucja nadeszła w 2012 roku, gdy Joël Roessel, francuski tenor, odkrył, że woda z puszki ciecierzycy daje się ubić na pianę. To zainspirowało dwóch wegańskich kucharzy do przygotowania musu czekoladowego. Ale to amerykański bloger Goose Wohl zrobił coś, co wcześniej uważano w roślinnym świecie za niemożliwe – z cukru i aquafaby upiekł wegańską bezę.

Dziś przepisów z wykorzystaniem aquafaby jest całe mnóstwo. Wiele osób eksperymentuje w kuchni i opracowuje coraz to nowe receptury, pokazując tym samym, że wegański świat nie ma żadnych ograniczeń.

Co to jest agar-agar i kiedy się go stosuje?

Dlaczego aquafaba?

Aquafaba do złudzenia przypomina ubite białka jaj. To sztywna, bardzo gęsta i lśniąca piana. Ma też podobne do jaj właściwości: spulchnia, skleja i łączy ciasto. Stanowi mieszankę białka i skrobi, nie zawiera cholesterolu i ma mało kalorii. Jest produktem idealnym dla wegan, ale i dla osób, które cierpią z powodu alergii pokarmowych (np. nie mogą spożywać jaj)

Jak przygotować aquafabę?

Aquafaba może być przygotowana przez nas samodzielnie, zwłaszcza że nie jest to nic trudnego. Po ugotowaniu strączków w wodzie odstawiamy je do ostygnięcia, następnie gdy będą zimne, odcedzamy. Woda jest gotowa do ubijania. Można też wykorzystać płyn z puszki lub słoika.

Aquafaba – do czego ją wykorzystać?

Aquafaba stanowi zamiennik białka jaj, a zatem można ją użyć wszędzie tam, gdzie jest ono potrzebne. Przy wykorzystaniu wody z ciecierzycy przygotujesz deser: ciasto, bezę, mus, ale też inne, bardziej wytrawne, dania. Wykorzystują ją też barmani i bariści, którzy dodają ją do kaw, gorącej czekolady i drinków.

Płyn ze strączków ma specyficzny zapach, który podczas ubijania może stać się intensywniejszy. Nie trzeba się jednak tego obawiać, bo podczas pieczenia zupełnie się ulatnia.

Przepis na majonez z aquafaby

Składniki:

  • 1/2 szkl. wody pozostałej z ugotowania ciecierzycy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ok. 1/4 soli jajecznej kala namak
  • ok. 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 lub 1,5 szkl. oleju (rzepakowego lub winogronowego)

Wykonanie:

Do wysokiego naczynia dodaj wszystkie składniki, dodają na początek tylko jedną szklankę oleju. Rozpocznij blendowanie. Kontynuuj je do momentu, aż masa zrobi się biała i gęsta. Gdyby nie była wystarczająco gęsta, dolej jeszcze trochę oleju.

Wskazówki:

  • Jeśli długo blendujesz i majonez nie gęstnieje, za to zaczyna się robić ciepły, wstaw go do lodówki. Gdy ponownie będzie zimny, dolej jeszcze trochę oleju i chwilę blenduj, powinien się bardzo szybko ubić.
  • Przygotowany według tego przepisu majonez możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
  • W oparciu o ten przepis możesz też przygotować majonez z mleka sojowego. Po wlaniu mleka, dodaniu soli i musztardy zblenduj je chwilę, a później dodawaj do pojemnika po trochu olej, cały czas mieląc, aż zacznie się robić majonez.

Przepis na wegański majonez z aquafaby pochodzi z książki Edyty Stępczyńskiej “Wegańska Kuchnia Polska”. Kupisz ją na stronie Wydawnictwa Gaj.

Brak postów do wyświetlenia