Chyba każdy z nas lubi smak domowego ciasta drożdżowego. Wypiekane z owocami, rodzynkami, twarogiem czy budyniem smakuje wyśmienicie. Naszą dzisiejszą propozycją są wegańskie drożdżówki, idealne na drugie śniadanie.
By przygotować wegańskie drożdżówki potrzebujesz:
- 1/2 kg mąki pszennej ekologicznej (typ 500 lub 550)
- 380 ml mleka roślinnego (najlepiej kokosowego z puszki ok. 70-80%)
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 50 g drożdży
- 50 g wegańskiej ekologicznej margaryny
- domowa konfitura
- odrobina aquafaby (woda z ciecierzycy)
Składniki na kruszonkę
- 70 g mąki krupczatki
- 50 g wegańskiej margaryny
- 50 g cukru
Wegańskie drożdżówki z kruszonką w 10 krokach
- Ogrzej lekko mleko kokosowe (nie więcej niż 40°C). Odlej pół szklanki.
- W połowie szklanki mleka rozpuść drożdże z łyżką cukru i mąki. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
- W rondelku rozpuść margarynę.
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj wyrośnięte drożdże i resztę mleka. Wyrabiaj ciasto.
- Po ok. 5 minutach dodaj rozpuszczoną margarynę i znowu wyrabiaj, aż ciasto zacznie odklejać się od dłoni.
- Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Z wyrośniętego ciasta uformuj bułeczki i spłaszcz w taki sposób, aby boki były nieco grubsze od środka. Na środek nałóż łyżeczkę dowolnej konfitury. Im gęstsza, tym lepiej!
- Bułeczki zalepiamy podobnie jak pierogi, tak aby nadzienie całkowicie zamknęło się w cieście. Układamy na blasze, odstawiamy na 10 minut, aby podrosły.
- Przygotowujemy kruszonkę. Krupczatkę mieszamy z cukrem, rozpuszczamy margarynę i jeszcze ciepłą wlewamy do krupczatki, energicznie ją ugniatając .
- Bułeczki smarujemy lekko ubitą (roztrzepaną) aquafabą i posypujemy kruszonką.
Wegańskie drożdżówki pieczemy ok. 20 minut w 170°C do uzyskania złocistego koloru.