Teraz czytasz...
Wegańskie drożdżówki z kruszonką [przepis]

Wegańskie drożdżówki z kruszonką [przepis]

Chyba każdy z nas lubi smak domowego ciasta drożdżowego. Wypiekane z owocami, rodzynkami, twarogiem czy budyniem smakuje wyśmienicie. Naszą dzisiejszą propozycją są wegańskie drożdżówki, idealne na drugie śniadanie. 

By przygotować wegańskie drożdżówki potrzebujesz:

  • 1/2 kg mąki pszennej ekologicznej (typ 500 lub 550)
  • 380 ml mleka roślinnego (najlepiej kokosowego z puszki ok. 70-80%)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 50 g drożdży
  • 50 g wegańskiej ekologicznej margaryny
  • domowa konfitura
  • odrobina aquafaby (woda z ciecierzycy)

Składniki na kruszonkę

  • 70 g mąki krupczatki
  • 50 g wegańskiej margaryny
  • 50 g cukru

Wegańskie drożdżówki z kruszonką w 10 krokach

  1. Ogrzej lekko mleko kokosowe (nie więcej niż 40°C). Odlej pół szklanki.
  2. W połowie szklanki mleka rozpuść drożdże z łyżką cukru i mąki. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
  3. W rondelku rozpuść margarynę.
  4. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj wyrośnięte drożdże i resztę mleka. Wyrabiaj ciasto.
  5. Po ok. 5 minutach dodaj rozpuszczoną margarynę i znowu wyrabiaj, aż ciasto zacznie odklejać się od dłoni.
  6. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Z wyrośniętego ciasta uformuj bułeczki i spłaszcz w taki sposób, aby boki były nieco grubsze od środka. Na środek nałóż łyżeczkę dowolnej konfitury. Im gęstsza, tym lepiej!
  8. Bułeczki zalepiamy podobnie jak pierogi, tak aby nadzienie całkowicie zamknęło się w cieście. Układamy na blasze, odstawiamy na 10 minut, aby podrosły.
  9. Przygotowujemy kruszonkę. Krupczatkę mieszamy z cukrem, rozpuszczamy margarynę i jeszcze ciepłą wlewamy do krupczatki, energicznie ją ugniatając .
  10. Bułeczki smarujemy lekko ubitą (roztrzepaną) aquafabą i posypujemy kruszonką.

Wegańskie drożdżówki pieczemy ok. 20 minut w 170°C do uzyskania złocistego koloru.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.