Czy warto jeść śniadanie?

Nie tylko ważna jest odpowiedź na pytanie, czy warto jeść śniadanie, ale też sposób, w jaki spożywamy ten posiłek.
Nie tylko ważna jest odpowiedź na pytanie, czy warto jeść śniadanie, ale też sposób, w jaki spożywamy ten posiłek.

Jedni nie wychodzą bez niego z domu, inni śniadanie jedzą dopiero w południe. Na słodko, na słono, z dodatkiem warzyw i owoców – panuje tu wszelka dowolność, czy słusznie jednak? Dlaczego mówi się, że to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Jak powinien być skomponowany? I czy w ogóle warto jeść śniadanie?

Śniadaniem określamy posiłek spożywany jako pierwszy w ciągu dnia, najczęściej tuż po przebudzeniu. Przez długi czas pokutowało przekonanie, że powinien być kaloryczny, obfity. Miał bowiem dostarczyć energię na pierwszą połowę dnia. Dziś wiadomo już, że śniadanie powinno być przede wszystkim urozmaicone. Zaleca się, by jego składnikami były produkty zbożowe, owoce i warzywa oraz produkty mleczne. W jadłospisie o poranku nie ma miejsca na cukier oraz żywność bogatą w nasycone kwasy tłuszczowe i izomery trans kwasów tłuszczowych (margaryny). Nie tylko dostarczą pustych kalorii, ale też sprawią, że po chwilowym przypływie energii z czasem zaczniemy być coraz bardziej senni i szybko poczujemy głód.

Śniadania we Włoszech, czyli mało, mocno i… słodko

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Dlaczego warto jeść śniadanie?

Wartość odżywcza śniadania powinna obejmować 20–25% wartości energetycznej dziennej diety. Dowiedziono ponadto, że osoby, które regularnie o poranku jedzą odpowiednio zbilansowany posiłek, w ciągu całego dnia dokonują odpowiednich wyborów żywnościowych, a gęstość odżywcza ich diety ulega poprawie. Spożywanie śniadania sprzyja również zwiększeniu spożycia warzyw i owoców, co z kolei przekłada się na normalizację masy ciała i zmniejsza ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości. Pośrednio minimalizuje też ryzyko chorób cywilizacyjnych, m.in. nadciśnienia tętniczego i cukrzycy.

Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek dnia, który pobudza metabolizm do pracy i pozwala z energią rozpocząć dzień. Wiele badań naukowych sugeruje, że osoby, które o poranku jedzą odpowiednio zbilansowany posiłek, są szczuplejsze od tych, które tego nie robią

– wyjaśnia Justyna Markowska, psychodietetyk z Warszawy.

Śniadanie jest też niezwykle ważne dla dzieci i młodzieży. Dobrze skomponowane poprawia pamięć krótkoterminową i epizodyczną, pozytywnie wpływa też na uczenie się i odtwarzanie zgromadzonych uprzednio informacji. Dzieci, które nie jedzą śniadań w domu, w trakcie pierwszych godzin lekcyjnych są najczęściej głodne, co z kolei przekłada się na ich zdolność do zapamiętywania i efektywność nauki. Pogłębiają się też ich złe nawyki żywieniowe, chętniej bowiem sięgają po słodkie przekąski, np. drożdżówki czy batony. Owszem, takie przysmaki tymczasowo zaspokoją głód, ale z całą pewnością nie wpłyną pozytywnie na samopoczucie i sylwetkę.

Czy weganizm wyjdzie nam na zdrowie?

Dlaczego nie jemy śniadań?

Jest wiele osób, które nie jedzą śniadań lub też spożywają je długi czas po przebudzeniu. Najczęściej argumentujemy to brakiem czasu przed wyjściem do pracy, słabym odczuwaniem głodu o poranku, chęcią dłuższego spania czy ograniczeniami w diecie, np. odchudzaniem. Zaobserwowano, że ze śniadania częściej rezygnują dziewczęta, młodzież, dzieci z rodzin o niskim statusie społeczno-ekonomicznym oraz mieszkańcy dużych miast.

Śniadanie w polskiej tradycji

Co kraj, to obyczaj. Odnosi się to również do kwestii śniadań, które w różnych krajach wyglądają nieco inaczej. Na stole o poranku pojawia się kilka produktów o różnym składzie oraz ciepły napój typowy dla danej kultury i społeczności. Polacy chętnie jedzą na śniadanie kanapki, tosty, jajecznicę oraz zupę mleczną. Do dań serwuje się herbatę, kawę lub kakao. Na wzór krajów anglosaskich nad Wisłą coraz częściej tuż po przebudzeniu spożywa się płatki śniadaniowe oraz grzanki z dżemem.

Rozgrzej się i… zwolnij!

Zaleca się, by pierwszy posiłek był ciepły (również latem). Zimą zdecydowanie lepiej zjeść rano owsiankę lub jaglankę z bakaliami niż kanapkę z szynką. W ten sposób rozgrzejmy organizm, dodamy sobie energii i siły do działania.

Osobiście szczególnie polecam białkowo-tłuszczowe śniadania z dużą ilością warzyw, ponieważ właśnie taka kompozycja syci na dłużej, i co ważne – jest bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna. Przykładem takiego śniadania są np. jajka sadzone z awokado albo klasyczna jajecznica z cebulką. Zdecydowanie nie polecam na śniadania typowych płatków śniadaniowych. Zawierają dużo cukru, po którym szybko znów robimy się głodni

– tłumaczy Justyna Markowska.

Śniadanie powinno być spożywane na siedząco, w spokoju i miłej atmosferze. Jedzenie go w pośpiechu, między wykonywaniem kolejnych porannych czynności, na niewiele się zda. Niezwykle trudno o to w obecnych czasach, gdy tempo naszego życia jest ekspresowe, niemniej konieczne, by cały posiłek został odpowiednio strawiony.

Drugie śniadanie równie ważne

Po 3–4 godzinach od posiłku spożytego o poranku organizm zaczyna odczuwać głód. To sygnał, że czas na drugie śniadanie. Powinno ono realizować 5–10% dziennej wartości energetycznej diety i, podobnie jak pierwsze, być urozmaicone. W Polsce w ramach drugiego śniadania najczęściej jemy kanapki z wędliną lub serem, rzadziej sałatki warzywne i owocowe. Pijemy herbatę, mleko, kakao lub wodę mineralną. Jest to szczególnie ważne w przypadku dzieci, u których nawet niewielkie straty wody mogą powodować nadmierne zmęczenie, problemy z koncentracją i osłabienie, zwłaszcza latem. Każdy uczeń powinien więc mieć pod ręką butelkę wody, co ograniczy też sięganie po kolorowe napoje.

Śniadanie poprawia gęstość odżywczą diety, pozytywnie wpływa na wybór produktów spożywczych w ciągu dnia i dodaje energii. To też czas na wspólny posiłek z dziećmi, które przed wyjściem do przedszkola czy szkoły powinny znaleźć czas na spokojne zjedzenie wartościowego dania.

Co to jest gęstość odżywcza?

Jak odpowiednio zbilansować pierwszy posiłek w ciągu dnia?

O odpowiedź na to pytanie poprosiliśmy Agnieszkę Gawlicką – psycholog żywienia, magister dietetyki klinicznej, autorkę bloga rodzinneokruszki.pl

W nocy poziom glukozy (cukru) we krwi spada, dlatego spożycie śniadania jest bardzo dobrym pomysłem. Poziom cukru podnosi się łagodnie, dzięki czemu jesteśmy w stanie logicznie i jasno myśleć, uczyć się, skupić i pracować. Rano układ pokarmowy jest najsilniejszy i jest w stanie wyekstrahować jak najwięcej wartości ze zjadanych posiłków. Żołądek wydziela spore ilości kwasu solnego, by móc odpowiednio trawić. Jeżeli nie jemy śniadania, nadmiar kwasu solnego może przyczynić się do powstania refluksu żołądkowo-przełykowego, w konsekwencji prowadząc do zgagi, wrzodów i nadżerek śluzówki przewodu pokarmowego. Poza tym nasz mózg jest bezwzględny i do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje paliwa. Jeżeli nie spożyjemy wartościowego śniadania, nie otrzyma on odpowiedniej dawki glukozy i w godzinach południowych możemy czuć senność, spadek koncentracji, osłabienie pamięci. Organizm przełączy się na tryb oszczędnościowy, co spowolni metabolizm na cały dzień. Skutkuje to też większą tendencją do odkładania się tkanki tłuszczowej. Pełnowartościowe śniadanie powinno zawierać węglowodany złożone (np. w formie kaszy, ryżu, płatków zbożowych czy pełnoziarnistego chleba), białka (znaleźć je można w orzechach, pestkach słonecznika, siemieniu lnianym, sezamie, jajku ugotowanym na miękko lub jajecznicy), tłuszcze (ich dobrym źródłem są orzechach, pestki, nasiona, naturalne masło czy oleje roślinne) oraz błonnik pokarmowy z warzyw, owoców i pełnoziarnistych produktów zbożowych.

Brak postów do wyświetlenia