Teraz czytasz...
Zgaga – co to jest i jakie są jej przyczyny?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Zgaga – co to jest i jakie są jej przyczyny?

kobieta cierpi na zgagę i refluks

Zgaga, czyli nieprzyjemne pieczenie w żołądku, to objaw nadkwaśności żołądka, która powstaje z powodu nadmiernego wydzielania kwasu solnego. Dolegliwość może mieć różne przyczyny. Choć uważa się ją za dość błahą, nie należy jej lekceważyć, bo może prowadzić do owrzodzenia żołądka i dwunastnicy. Jakie objawy powinny wzbudzić naszą czujność? I jak pozbyć się zgagi?

Zgaga. Co to jest?

Zgaga najczęściej opisywana jest jako uczucie palenia i pieczenia w klatce piersiowej i przełyku, niekiedy dochodzące aż do gardła. Najczęściej nasila się po posiłku lub gdy się schylamy. Ma to związek z cofaniem się treści pokarmowej i kwasu solnego z żołądka do przełyku.

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, od czego ma się zgagę. Z medycznego punktu widzenia to objaw choroby refluksowej przełyku (GERD), która obecnie stanowi jedno z częściej spotykanych schorzeń w gastroenterologii. Jest to problem powszechny, mocno obciążający fizycznie i psychicznie. Objawy utrzymują się przez bardzo długi czas, mają charakter nawracający. Jeśli nie zareagujemy w porę, może dojść do rozwoju powikłań, m.in. zwężenia przełyku oraz powstania owrzodzeń i nadżerek.

Jeśli  zgaga występuje od przynajmniej 3 miesięcy i co najmniej 2 razy w tygodniu, można podejrzewać chorobę refluksową przełyku

Refluks: objawy

  • zgaga
  • bóle w nadbrzuszu
  • częsta potrzeba odbijania
  • ból w klatce piersiowej
  • cofanie się treści żołądkowej do przełyku
  • kaszel, chrząkanie
  • nadżerki szkliwa zębów

Prawdopodobny związek z refluksem mogą mieć też takie choroby jak: zapalenie gardła, idiopatyczne zapalenie płuc oraz zapalenie zatok przynosowych i nawracające zapalenie ucha środkowego.

Jeśli jednak pieczenie w przełyku występuje sporadycznie, może mieć związek m.in. z przejedzeniem oraz spożyciem potraw tłustych, smażonych i alkoholu. U niektórych osób pojawia się zgaga po spożyciu czekolady lub wypiciu kawy.

Nierzadko też występuje zgaga w ciąży. Ma to związek m.in. ze zmianami hormonalnymi, jakie zachodzą w organizmie kobiety, jak również uciskiem rosnącej macicy na żołądek. Można ją też powiązać z błędami żywieniowymi.

Od czego zgaga i jak sobie pomóc?

Jeśli problem nawraca, warto skonsultować się z lekarzem. Specjalista może skierować nas na badanie endoskopowe, 24-godzinną pH-metrię lub manometrię przełykową. Uzasadnione może też być wykonanie badania gastroskopowego.

W przypadku, gdy dolegliwość jest mocno nasilona, specjalista może zdecydować o przepisaniu leków. Na zgagę stosuję się leki zmniejszające wydzielanie żołądkowe, niekiedy też leki neutralizujące kwas solny (rzadziej).

Zdarza się też, że zgaga, a także nudności i wymioty, to pierwsze objawy ciąży, co ma związek ze ze wzrostem stężenia progesteronu. Ulgę może wówczas przynieść wypicie szklanki mleka, soku z surowej kapusty kiszonej, soku z jabłek lub pomarańczy.

Na szczęście zgaga w ciąży dość szybko ustępuje. Może jednak powrócić tuż przed porodem.

Wiedząc, od czego może być zgaga, warto:

  • dbać o zdrową i urozmaiconą dietę,
  • unikać szybkiego spożywania posiłków,
  • jedzenia o późnych porach,
  • spać z głową uniesioną wyżej lub na lewym boku,
  • być aktywnym fizycznie,
  • zaprzestać palenia tytoniu,
  • ograniczyć spożywanie alkoholu,
  • dbać o prawidłową masę ciała,
  • unikanie kwaśnych posiłków i napojów, zwłaszcza gazowanych,
  • stosować techniki relaksacyjne (stres nasila odczuwanie dolegliwości).

Zioła na zgagę

Bardzo pomocne w łagodzeniu pieczenia w żołądku są kuracje ziołami zawierającymi śluzy roślinne (chronią błonę śluzową żołądka przed nadmiarem kwasów). Tu bardzo dobrze sprawdzi się kwiat lipy, który nie tylko pozytywnie wpływa na pracę żołądka, ale też łagodzi pierwsze objawy przeziębienia. Sprawdzi się też, gdy naszym problemem jest nerwica. Objawy powinny się zmniejszyć, jeśli będziemy pić herbatę z lipy regularnie.

Można też wzbogacić jej smak i leczniczą moc o inne zioła, np.  prawoślaz, siemię lniane, nasiona kopru włoskiego i kłącza perzu. Ale uwaga: jeśli dokucza nam zgaga w ciąży, musimy uważać na zioła! Niektóre z nich nie mogą być wówczas stosowane. Najlepiej jest poradzić się lekarza lub farmaceuty.

Pomóc może również olej z czarnuszki, który dodatkowo łagodzi wzdęcia, usprawnia pracę jelit, a także wspomaga i pobudza trawienie. O tym, gdzie go kupić i jak przechowywać przeczytacie w artykule „Czarnuszka (kmin czarny) – co warto o niej wiedzieć?„.

Opisywaną tu przykrą dolegliwość może pomóc też złagodzić ocet jabłkowy. Rozcieńcza się jego jedną łyżeczkę w szklance wody i pije po posiłku (więcej na jego temat przeczytasz w tekście „Ocet jabłkowy – właściwości i zastosowanie”).

Inne domowe sposoby na zgagę to:

  • wypicie roztworu z łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w połowie szklanki wody,
  • jedzenie migdałów,
  • żucie świeżego korzenia imbiru,
  • zjedzenie banana.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.