Ocet jabłkowy to produkt uniwersalny. Pomoże w wielu dolegliwościach, poradzi sobie też z brudem w domu i niechcianymi lokatorami na sierści psa. Co warto o nim wiedzieć? I czy ocet jabłkowy faktycznie pomoże schudnąć?
Ocet jabłkowy: właściwości
Ocet to jeden z najstarszych produktów fermentacyjnych. Już w starożytności był wykorzystywany jako przyprawa, środek konserwujący, ale i orzeźwiający napój. Stosowano go też do leczenia wielu chorób i dolegliwości (pomagał m.in. na łuszczycę, kurzajki, dnę moczanową).
Dziś lecznicze działanie octu odeszło nieco w zapomnienie. Używa się go raczej w codziennym życiu, m.in. do zakwaszania potraw, produkcji musztardy i ketchupu, a także do zapraw. Jest niezbędny w czasie sprzątania, pomaga odkamienić czajnik i żelazko.
Do łask wraca jednak ocet jabłkowy. To produkt otrzymany z jabłek w wyniku fermentacji alkoholowej i octowej. Zawarty w soku jabłkowym cukier zmienia się w alkohol, który następnie przekształca się w finalny produkt. Jest naturalnie mętny, ma jasnożółtą barwę i widoczny osad, a także aromatyczny owocowo-kwaskowy smak i zapach z lekko słodką nutą winną.
→ Zainspiruj się i sprawdź, co zrobić z jabłkami (sprawdzone pomysły i przepisy)
Niestety, wiele octów owocowych (w tym ocet jabłkowy) dostępnych na rynku produkowana jest z dodatkiem chemicznych środków konserwujących. Stąd warto wybierać octy ekologiczne, bo mamy wówczas pewność, że jest to produkt niefiltrowany i niepasteryzowany, a co za tym idzie, zachowane w nim zostały cenne składniki.
Nie bez znaczenia jest też owoc, z którego produkuje się ocet. Te ekologiczne nie zawierają sztucznych nawozów, a sama fermentacja zachodzi powoli. W przypadku konwencjonalnych produktów cały proces trwa zdecydowanie krócej i bywa „ulepszany” np. innymi rodzajami octu. Można też zrobić go samemu, co jest opcją i najtańszą, i najwygodniejszą.
→ Zobacz, jak zrobić ocet jabłkowy
W occie jabłkowym znajdziemy wiele witamin i minerałów, m.in. potas, sód, fluor, żelazo, fosfor, miedź, a także witaminy: A, z grupy B, C i E. Jest też źródłem bioflawonidów o silnych właściwościach antyoksydacyjnych i wzmacniających naczynia krwionośne, jak również pektyn oraz kwasów: mlekowego, cytrynowego i octowego.

Właściwości octu jabłkowego: na co pomaga?
Na ocet jabłkowy zdecydowali się uważniej spojrzeń naukowcy. Dowiedli m.in., że poprawia profil lipidowy (obniża poziom całkowitego cholesterolu i triglicerydów). Sprawdzili też, jak wpływa na przemianę materii. I tu również pozytywne zaskoczenie: ocet jabłkowy dodany do posiłku poprawia gospodarkę energetyczną organizmu i zwiększa uczucie sytości. Działa też przeciwdrobnoustrojowo.
→ Przeczytaj również: Cydr jabłkowy: produkcja, rodzaje i właściwości
Na co działa ocet jabłkowy?
Niektórzy mówią, że praktycznie na wszystko! Jest popularnym kosmetykiem do ciała, zwłaszcza we Francji, gdzie stosuje się go jako tonik. Używa się go również w kuchni do przygotowywania m.in. marynat. Nadaje się też do sprzątania. Z kolei okład z gazy nasączonej octem jabłkowym pomaga zniwelować obrzęk i ból związany z ukąszeniem owadów. Schłodzony pomoże też w przypadku słonecznych oparzeń.
A co na bolące gardło? Ocet jabłkowy! Do szklanki letniej wody wlej 2-3 łyżki octu. Całość wymieszaj i stosuj do płukania przy infekcjach gardła, anginie lub przeziębieniu kilka razy dziennie. Medycyna ludowa zalecała też jego picie w niewielkich ilościach, by złagodzić dolegliwości związane z wydzieliną zalegającą w górnych drogach oddechowych. Trzeba jednak pamiętać, że ocet w większych ilościach ma działanie drażniące błonę śluzową żołądka, nie jest zatem polecany do picia osobom, które zmagają się z wrzodami żołądka i dwunastnicy.
→ Przeczytaj również: Domowe sposoby na przeziębienie. Które działają?
Ocet jabłkowy – działanie:
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie,
- wspomaga pracę jelit,
- jest naturalnym probiotykiem,
- reguluje poziom kwasu żołądkowego,
- obniża ciśnienie krwi,
- wspiera proces odchudzania,
- przyspiesza metabolizm,
- pomaga w zaparciach,
- jest źródłem przeciwutleniaczy.

Czy ocet jabłkowy można pić?
Wśród naturalnych metod leczenia i sposobów na odchudzanie często zaleca się picie octu jabłkowego. W odpowiednich ilościach nie powinien co prawda zaszkodzić, jednak nie jest to rozwiązanie na dłuższą metę.
Rozpoczynając kurację octem, warto pamiętać, by na początku jego niewielką ilość (1-2 łyżeczki) rozcieńczać z wodą i pić na czczo.
Kosmetyka: na co ocet jabłkowy?
- Naturalny ocet jabłkowy możesz wykorzystać jako domową płukankę. Ocet jabłkowy na włosy wzmocni pasma, odżywi je i sprawi, że będą bardziej lśniące. Złagodzi też podrażnienia skóry głowy.
- Płukankę z octu przygotowuje się według przepisu: 2-3 łyżeczki octu wlej do szklanki wody i wymieszaj. Stosuj po każdym myciu włosów.
- Ocet jabłkowy to też naturalny tonik do twarzy. Działa przeciwzapalnie i przywraca naturalne pH skóry. Przygotowujemy go z przegotowanej wody i octu według proporcji 2:1.
- Mieszanki ¾ octu jabłkowego i ¼ wody można też używać do pielęgnacji psiej sierści. Nie tylko nada jej ładnego i zdrowego wyglądu, ale też odstraszy pchły, komary i kleszcze.
- Koty, którym zdarza się nabrudzić w domu, można do tego zniechęcić, rozpylając ocet jabłkowy w odpowiednich miejscach i wycierając je do sucha.
Ocet do sprzątania
Nie tylko soda oczyszczona doskonale radzi sobie z zabrudzeniami. Ocet również pomoże nam zadbać o czysty dom, bo to jeden z naturalnych środków czyszczących. I choć częściej do sprzątania wykorzystujemy tańszy ocet spirytusowy, warto też wiedzieć, że właściwości antybakteryjne ma również ocet jabłkowy.
Warto np. przemywać nim deski do krojenia i blaty, jak również dodawać do wody przeznaczonej do mycia podłóg. Dodatkowo pochłonie nieprzyjemne zapachy (działa tez odstraszająco na komary).
Ocet jabłkowy wykorzystuje się też w ogrodzie. Jest nie tylko skuteczny, ale i nieszkodliwy dla pszczół i motyli. Z jego pomocą można usunąć chwasty.




