Ocet jabłkowy, właściwości którego chcemy zaprezentować, to produkt uniwersalny. Pomoże w wielu dolegliwościach, poradzi sobie też z brudem w domu i niechcianymi lokatorami na sierści psa. Co warto o nim wiedzieć?
Lektura naszego tekstu pomoże znaleźć Ci mnóstwo informacji na temat właściwości i wykorzystania octu jabłkowego, ale polecamy też artykuł na temat właściwości odżywczych i wykorzytania jabłek.
Ocet jabłkowy: właściwości
Ocet jabłkowy nie jest tak popularny jak spirytusowy, ale jest produktem bardziej wartościowym (co wpływa też na jego wyższą cenę). To produkt otrzymany z jabłek w wyniku fermentacji alkoholowej i octowej. Zawarty w soku jabłkowym cukier zmienia się w alkohol, który następnie przekształca się w finalny produkt.
W occie jabłkowym znajdziemy wiele witamin i minerałów, m.in. potas, sód, fluor, żelazo, fosfor, miedź, a także witaminy: A, z grupy B, C i E. Jest też źródłem bioflawonidów o silnych właściwościach antyoksydacyjnych i wzmacniających naczynia krwionośne, jak również pektyn oraz kwasów: mlekowego, cytrynowego i octowego.
Ocet jabłkowy ma jasnobrązową barwę. Najlepiej kupować go w wersji ekologicznej, bo mamy wówczas pewność, że jest to produkt niefiltrowany i niepasteryzowany, co co za tym idzie, zachowane w nim zostały cenne składniki.
Nie bez znaczenia jest też owoc, z którego produkuje się ocet. Te ekologiczne nie zawierają sztucznych nawozów, a sama fermentacja zachodzi powoli. W przypadku konwencjonalnych produktów cały proces trwa zdecydowanie krócej i bywa „ulepszany” np. innymi rodzajami octu.

Jak zrobić ocet jabłkowy?
Jeśli jednak mamy dostęp do dobrej jakości jabłek, warto samemu zrobić ocet jabłkowy. Niestety, choć przepis na ocet jabłkowy wydaje się być banalnie prosty, jego przygotowanie wcale proste nie jest. Kiedy jednak dojdziemy do wprawy, uzyskamy prawdziwe złoto o wielu zastosowaniach.
Składniki:
- 2 kg jabłek z dobrego źródła, niepryskanych,
- 2 litry wody,
- 6 łyżek cukru.
Przygotowanie octu jabłkowego
- Wodę gotujemy z cukrem i studzimy.
- Umyte, osuszone jabłka wraz ze skórką kroimy na 4 części i z każdej części wycinamy gniazdo nasienne.
- Jabłka układamy w wyparzonym, dużym słoiku.
- Zalewamy je ostudzoną, przegotowaną wodą z cukrem.
- Układamy talerzyk i obciążamy je np. innym wyparzonym, małym słoikiem z wodą. Powinniśmy jednak zadbać o dostęp powietrza, więc talerzyk nie może zakrywać całej powierzchni.
- Słoik odkładamy w ciepłe, zacienione miejsce na około 4 tygodnie. Płyn codziennie mieszamy drewnianą, wyparzoną łyżką, aby do jabłek dostało się powietrze.
Przepis na ocet jabłkowy – wskazówki
- Wszystkie jabłka muszą znajdować się pod powierzchnią wody, ponieważ ona chroni jabłka przed pleśnieniem i popsuciem octu.
- Słoik z fermentującym płynem można przykryć gazą, szczególnie w sezonie, kiedy pojawiają się muszki owocówki.
- Piana na powierzchni octu świadczy o tym, że zachodzi proces fermentacji.
- Ocet jest gotowy, gdy przestaje się pienić. Wtedy należy go przecedzić i wlać do wyparzonych butelek.
- Ocet jabłkowy można przechowywać przez kilka lat.
- Jabłkowy ocet można zrobić praktycznie z każdej odmiany jabłek, ale najbardziej polecane są papierówki, kronselki, antonówki lub zimowe bojkeny.
- Należy się przyglądać, czy na powierzchni octu pojawia się gęsty kożuch lub pleśń. Jeśli tak się stanie, wszystko trzeba wyrzucić i zacząć całą procedurę od początku.
Autorką przepisu na ocet jabłkowy jest Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki„.
Przeczytaj także: ocet jeżynowy
Na co działa ocet jabłkowy?
Niektórzy mówią, że praktycznie na wszystko! Jest popularnym kosmetykiem do ciała, zwłaszcza we Francji, gdzie stosuje się go jako tonik. Używa się go również w kuchni do przygotowywania m.in. marynat. Nadaje się też do sprzątania. Z kolei okład z gazy nasączonej octem jabłkowym pomaga zniwelować obrzęk i ból związany z ukąszeniem owadów. Schłodzony pomoże też w przypadku słonecznych oparzeń.
Octem jabłkowym rozcieńczony z wodą poleca się płukać gardło w przypadku infekcji. Medycyna ludowa zalecała też jego picie w niewielkich ilościach, by złagodzić dolegliwości związane z wydzieliną zalegającą w górnych drogach oddechowych.
Ocet jabłkowy:
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie,
- wspomaga pracę jelit,
- jest naturalnym probiotykiem,
- reguluje poziom kwasu żołądkowego,
- obniża ciśnienie krwi,
- wspiera proces odchudzania,
- przyspiesza metabolizm,
- pomaga w zaparciach,
- jest źródłem przeciwutleniaczy.

Czy ocet jabłkowy można pić?
Wśród naturalnych metod leczenia i sposobów na odchudzanie często zaleca się picie octu jabłkowego. W odpowiednich ilościach nie powinien co prawda zaszkodzić, jednak nie jest to rozwiązanie na dłuższą metę.
Rozpoczynając kurację octem, warto pamiętać, by na początku jego niewielką ilość (1-2 łyżeczki) rozcieńczać z wodą i pić na czczo.
Kosmetyka: na co ocet jabłkowy?
Naturalny ocet jabłkowy możesz wykorzystać jako domową płukankę do włosów. To wzmocni pasma, odżywi je i sprawi, że będą bardziej lśniące. Złagodzi też podrażnienia skóry głowy.
Płukankę z octu przygotowuje się według przepisu: 2-3 łyżeczki octu wlej do szklanki wody i wymieszaj. Stosuj po każdym myciu włosów.
Ocet jabłkowy to też naturalny tonik do twarzy. Działa przeciwzapalnie i przywraca naturalne pH skóry. Przygotowujemy go z przegotowanej wody i octu według proporcji 2:1.
Mieszanki ¾ octu jabłkowego i ¼ wody można też używać do pielęgnacji psiej sierści. Nie tylko nada jej ładnego i zdrowego wyglądu, ale też odstraszy pchły, komary i kleszcze.
Koty, którym zdarza się nabrudzić w domu, można do tego zniechęcić, rozpylając ocet jabłkowy w odpowiednich miejscach i wycierając je do sucha.
Ocet do sprzątania
Nie tylko soda oczyszczona doskonale radzi sobie z zabrudzeniami. Ocet również pomoże nam zadbać o czysty dom, bo to jeden z naturalnych środków czyszczących. I choć częściej do sprzątania wykorzystujemy tańszy ocet spirytusowy, warto też wiedzieć, że właściwości antybakteryjne ma również ocet jabłkowy.
Warto np. przemywać nim deski do krojenia i blaty, jak również dodawać do wody przeznaczonej do mycia podłóg. Dodatkowo pochłonie nieprzyjemne zapachy (działa tez odstraszająco na komary).
Ocet jabłkowy wykorzystuje się też w ogrodzie. Jest nie tylko skuteczny, ale i nieszkodliwy dla pszczół i motyli. Z jego pomocą można usunąć chwasty.