Teraz czytasz...
Jak zrobić ocet jabłkowy?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Jak zrobić ocet jabłkowy?

Agnieszka Gotówka
domowy ocet jabłkowy w szklanym naczyniu

Jak zrobić ocet jabłkowy krok po kroku? Początki wcale nie są łatwe, ale praktyka czyni mistrza. Podpowiadamy zatem, z jakich jabłek zrobić ocet jabłkowy i jak poznać, że fermentacja się udała.

Jak zrobić ocet jabłkowy samemu?

Ocet jabłkowy to jeden z popularniejszych octów owocowych. Można go kupić w każdym sklepie, podobnie jak ocet spirytusowy, jednak nierzadko zawiera substancje konserwujące. Stąd jeśli nie chcecie go robić samemu, polecamy octy ekologiczne. Mamy wówczas pewność, że powstały w procesie naturalnej fermentacji i z doskonałej jakości owoców. Poznasz je po logo zielonego liścia na etykiecie.

Jeśli jednak mamy dostęp do dobrej jakości jabłek (mamy jabłoń w ogrodzie albo zaufanego sadownika) polecamy zrobić ocet jabłkowy w domu. W teorii nie jest to zadanie skomplikowane, ale w praktyce okazuje się być nieco trudniejsze i wymagające pewnej wprawy. Ale spokojnie: na pewno dojdziesz do perfekcji!

widok z góry na domowy ocet jabłkowy w butelce ze świeżymi owocami
Jak pić ocet jabłkowy? Rozsądnie!

Ocet jabłkowy: przepis

Składniki:

  • 2 kg jabłek z dobrego źródła, niepryskanych,
  • 2 litry wody,
  • 6 łyżek cukru.

Przygotowanie octu jabłkowego

  • Wodę gotujemy z cukrem i studzimy.
  • Umyte, osuszone jabłka wraz ze skórką kroimy na 4 części i z każdej części wycinamy gniazdo nasienne.
  • Jabłka układamy w wyparzonym, dużym słoiku.
  • Zalewamy je ostudzoną, przegotowaną wodą z cukrem.
  • Układamy talerzyk i obciążamy je np. innym wyparzonym, małym słoikiem z wodą. Powinniśmy jednak zadbać o dostęp powietrza, więc talerzyk nie może zakrywać całej powierzchni.
  • Słoik odkładamy w ciepłe, zacienione miejsce na około 4 tygodnie. Płyn codziennie mieszamy drewnianą, wyparzoną łyżką, aby do jabłek dostało się powietrze.

Autorką przepisu na ocet jabłkowy jest Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki„.

→ Przeczytaj także: Kiszone czy kwaszone? Gdzie tkwi różnica i jak kupować?

Właściwości octu jabłkowego

O tym warto pamiętać!

  • Wszystkie jabłka muszą znajdować się pod powierzchnią wody, ponieważ ona chroni jabłka przed pleśnieniem i popsuciem octu.
  • Słoik z fermentującym płynem można przykryć gazą, szczególnie w sezonie, kiedy pojawiają się muszki owocówki.
  • Piana na powierzchni octu świadczy o tym, że zachodzi proces fermentacji.
  • Ocet jest gotowy, gdy przestaje się pienić. Wtedy należy go przecedzić i wlać do wyparzonych butelek.
  • Można go przechowywać przez kilka lat.
  • Jabłkowy ocet można zrobić praktycznie z każdej odmiany jabłek, ale najbardziej polecane są papierówki, kronselki, antonówki lub zimowe bojkeny.

→ Przeczytaj także: ocet jeżynowy

Jak wygląda zepsuty ocet jabłkowy?

Jeśli na powierzchni octu pojawi się gęsty kożuch lub pleśń, wszystko trzeba wyrzucić i zacząć całą procedurę od początku.

Ocet jabłkowy: na co pomaga?

Wiesz już, jak zrobić ocet jabłkowy samemu, a dlaczego warto?

  • Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie
  • Wspomaga pracę jelit
  • Jest naturalnym probiotykiem
  • Reguluje poziom kwasu żołądkowego
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Wspiera proces odchudzania
  • Przyspiesza metabolizm
  • Pomaga w zaparciach
  • Jest źródłem przeciwutleniaczy

Woda z octem jabłkowym jest dobra do płukania gardła w przypadku infekcji. Taki specyfik pity na czczo wspomaga też przemianę materii, a co za tym idzie ułatwia odchudzanie. Trzeba jednak robić to z rozwagą, zwłaszcza w przypadku osób mających wrzody żołądka i dwunastnicy.

Bardzo dobre działanie ma też ocet jabłkowy na włosy. Warto nim płukać pasma po każdym myciu (w ten sposób je odżywisz).

Możesz też używać go do sprzątania. Poradzi sobie z kamieniem i osadem na łazienkowej armaturze. Zdezynfekuje też toaletę.

Polecamy też przeczytać:

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.