Jak zrobić ocet jabłkowy krok po kroku? Początki wcale nie są łatwe, ale praktyka czyni mistrza. Podpowiadamy zatem, z jakich jabłek zrobić ocet jabłkowy i jak poznać, że fermentacja się udała.
Jak zrobić ocet jabłkowy samemu?
Ocet jabłkowy to jeden z popularniejszych octów owocowych. Można go kupić w każdym sklepie, podobnie jak ocet spirytusowy, jednak nierzadko zawiera substancje konserwujące. Stąd jeśli nie chcecie go robić samemu, polecamy octy ekologiczne. Mamy wówczas pewność, że powstały w procesie naturalnej fermentacji i z doskonałej jakości owoców. Poznasz je po logo zielonego liścia na etykiecie.
Jeśli jednak mamy dostęp do dobrej jakości jabłek (mamy jabłoń w ogrodzie albo zaufanego sadownika) polecamy zrobić ocet jabłkowy w domu. W teorii nie jest to zadanie skomplikowane, ale w praktyce okazuje się być nieco trudniejsze i wymagające pewnej wprawy. Ale spokojnie: na pewno dojdziesz do perfekcji!
Ocet jabłkowy: przepis
Składniki:
- 2 kg jabłek z dobrego źródła, niepryskanych,
- 2 litry wody,
- 6 łyżek cukru.
Przygotowanie octu jabłkowego
- Wodę gotujemy z cukrem i studzimy.
- Umyte, osuszone jabłka wraz ze skórką kroimy na 4 części i z każdej części wycinamy gniazdo nasienne.
- Jabłka układamy w wyparzonym, dużym słoiku.
- Zalewamy je ostudzoną, przegotowaną wodą z cukrem.
- Układamy talerzyk i obciążamy je np. innym wyparzonym, małym słoikiem z wodą. Powinniśmy jednak zadbać o dostęp powietrza, więc talerzyk nie może zakrywać całej powierzchni.
- Słoik odkładamy w ciepłe, zacienione miejsce na około 4 tygodnie. Płyn codziennie mieszamy drewnianą, wyparzoną łyżką, aby do jabłek dostało się powietrze.
Autorką przepisu na ocet jabłkowy jest Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki„.
→ Przeczytaj także: Kiszone czy kwaszone? Gdzie tkwi różnica i jak kupować?
O tym warto pamiętać!
- Wszystkie jabłka muszą znajdować się pod powierzchnią wody, ponieważ ona chroni jabłka przed pleśnieniem i popsuciem octu.
- Słoik z fermentującym płynem można przykryć gazą, szczególnie w sezonie, kiedy pojawiają się muszki owocówki.
- Piana na powierzchni octu świadczy o tym, że zachodzi proces fermentacji.
- Ocet jest gotowy, gdy przestaje się pienić. Wtedy należy go przecedzić i wlać do wyparzonych butelek.
- Można go przechowywać przez kilka lat.
- Jabłkowy ocet można zrobić praktycznie z każdej odmiany jabłek, ale najbardziej polecane są papierówki, kronselki, antonówki lub zimowe bojkeny.
→ Przeczytaj także: ocet jeżynowy
Jak wygląda zepsuty ocet jabłkowy?
Jeśli na powierzchni octu pojawi się gęsty kożuch lub pleśń, wszystko trzeba wyrzucić i zacząć całą procedurę od początku.
Ocet jabłkowy: na co pomaga?
Wiesz już, jak zrobić ocet jabłkowy samemu, a dlaczego warto?
- Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie
- Wspomaga pracę jelit
- Jest naturalnym probiotykiem
- Reguluje poziom kwasu żołądkowego
- Obniża ciśnienie krwi
- Wspiera proces odchudzania
- Przyspiesza metabolizm
- Pomaga w zaparciach
- Jest źródłem przeciwutleniaczy
Woda z octem jabłkowym jest dobra do płukania gardła w przypadku infekcji. Taki specyfik pity na czczo wspomaga też przemianę materii, a co za tym idzie ułatwia odchudzanie. Trzeba jednak robić to z rozwagą, zwłaszcza w przypadku osób mających wrzody żołądka i dwunastnicy.
Bardzo dobre działanie ma też ocet jabłkowy na włosy. Warto nim płukać pasma po każdym myciu (w ten sposób je odżywisz).
Możesz też używać go do sprzątania. Poradzi sobie z kamieniem i osadem na łazienkowej armaturze. Zdezynfekuje też toaletę.
Polecamy też przeczytać: