Teraz czytasz...
Przejedzenie po świętach. Jak złagodzić ból żołądka?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Przejedzenie po świętach. Jak złagodzić ból żołądka?

kobieta leży i trzyma się za brzuch

Przejedzenie to przypadłość, która najczęściej dotyka nas w okresie poświątecznym, kiedy spędzamy czas z rodziną przy suto zastawionym stole. I choć jedzenie jest smaczne, nasz żołądek może nie podzielać naszego kulinarnego entuzjazmu. Swoje niezadowolenie będzie manifestować mało przyjemnymi dolegliwościami. Jak sobie wówczas pomóc?

Przejedzenie – objawy

Stało się. Przesadziliśmy z jedzeniem, bo trudno było się nam oprzeć kolejnej porcji wielkanocnej babki i sernika. Z przejedzenia trudno nam było wstać od stołu, do tego ogarnęła nas senność i pojawił się ból brzucha, którego obwód dodatkowo uległ powiększeniu. Pojawić się też mogły dolegliwości ze strony trzustki, zwłaszcza jeśli posiłek obfitował w produkty, które jej szkodą.

Idealnie, gdyby objawy przejedzenia wcale nas nie dotyczyły. Wiemy jednak, że takie sytuacje się zdarzają. A skoro już się pojawiły, jak je złagodzić?

Przejedzenie – leczenie

Co zrobić po przejedzeniu? Na pewno nie położyć się do łóżka! Aktywność fizyczna to jeden z ważniejszych czynników prawidłowej pracy jelit. Warto więc pójść na długi spacer lub wsiąść na rower.

Pomóc też mogą zioła. Jeśli po przejedzeniu dokuczają nam wzdęcia, wypicie gorącej herbaty z kopru włoskiego powinno zmniejszyć dolegliwość. Łyżeczkę nasion zalewamy szklanką zimnej wody, a potem przez kwadrans gotujemy na wolnym ogniu. Gotowy odwar przecedzamy i wypijamy małymi łykami.

Jeśli jednak nie odpowiada nam smak naparu z kopru, możemy wybrać kminek. Nie bez powodu tę staropolską przyprawę dodawano do potraw, które znacznie obciążały układ pokarmowy. Działa rozkurczowo i wiatropędnie.

By przygotować herbatę z kminku na ból brzucha wystarczy zmielić jego dwie łyżeczki w młynku, zalać wrzątkiem i wypić po kwadransie.

Równie skutecznie jest też łagodne masowanie brzucha ruchem okrężnym, zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara. Nie zapominajmy również o mocy termofora! Ciepłe okłady przyspieszają usuwanie gazów z organizmu.

żurek na wielkanocnym stole
Przejedzenie się to problem, na który często skarżymy się w święta

Zgaga z przejedzenia. Jak sobie pomóc?

Zgaga, czyli nieprzyjemne pieczenie w żołądku, to objaw nadkwaśności żołądka, która powstaje z powodu nadmiernego wydzielania kwasu solnego. Ta dolegliwość może być również skutkiem nerwicy, nieżytu żołądka i innych schorzeń. Nie należy jej lekceważyć, bo często prowadzi do choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Może też pojawić się po przejedzeniu.

By pozbyć się zgagi, warto sięgnąć po produkty zmniejszające ilość kwaśnych soków żołądkowych lub zobojętniające je. Są wśród nich niektóre owoce, np. suszone banany, morele i płatki migdałowe, które dodatkowo chronią śluzówkę przełyku przed podrażnieniem.

Można też wypić herbatę z mięty pieprzowej, prawoślazu lub rumianku. Pomóc też może napar z nasion lnu. Przygotujemy go, zalewając dwie łyżki nasion szklanką wrzątku, następnie odcedzamy po godzinie i wypijamy przed jedzeniem. Ale uwaga: niewielu jest smakoszy, którym wypicie go przychodzi bez trudu.

Co na ból brzucha z przejedzenia?

To pytanie jest jednym z częściej wyszukiwanych w okresie poświątecznym, co oznacza że wielu z nas zmaga się z tego rodzaju dolegliwością. Problemem jest nie tylko to, że jemy za dużo, ale też fakt, że wiele ze świątecznych dań to potrawy ciężkostrawne. Warto więc przygotować je tak, by były mniej obciążające dla naszego żołądka. I to nie tylko na święta!

  • Do gotowanych dań dodawajmy świeże zioła. By jednak zachowały swoje właściwości, posypujmy nimi potrawy tuż przed podaniem. I tak do mięs i ziemniaków idealny będzie koperek, do sałatek i surówek – natka pietruszki.
  • Dobrym uzupełnieniem potraw mięsnych jest chrzan, który dodatkowo ułatwia trawienie.
  • Do gotowanych mięs i dań kapustnych warto dodawać kminek.
  • Starajmy się unikać potraw smażonych. Nasz układ pokarmowy lepiej radzi sobie z jedzeniem gotowanym i duszonym.
  • Każdy posiłek uzupełniajmy o surowe warzywa i owoce.
  • Pamiętajmy o odpowiedniej ilości wody. Starajmy się wypijać jej ok. 1,5 l dziennie.
  • Suszone zioła, np. majeranek, nie tylko nadają potrawom dobrego smaku, ale też ułatwiają ich trawienie.
  • I najważniejsze: bądźmy aktywni fizycznie. Im więcej ruchu, tym nasz układ pokarmowy będzie pracował sprawniej.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.